Lontoossa voileipäkin pakataan vastuullisesti

Pe, 2009-05-29 12:47

Matkailussa parasta ovat paikalliset ruokakaupat. Toiset menevät museoon, minä menen ruokakauppaan. On ihan mahtava vakoilla, mitä muut saavat ostaa ruokapöytänsä antimiksi.

Kävin vastikään Lontoossa ja silmäilin ihaillen ruokakauppojen tuotevalikoimia: edullisia luomutuotteita, superfoodeja, mitä erilaisempia ei-sokeroituja mehuja, siemen-pähkinä - sekoituksia ja FSC- pahvipakkauksiin pakattuja sandwitchejä!

Osallistuin edellisviikolla vastuullisen paperinkulutuksen infotilaisuuteen, jossa puhuttiin FSC-paperista. Täällä meillä ei vastuullisesti kaadetun metsän puusta valmistettua paperia vielä juurikaan käytetä edes tulostuspaperina, mutta Englannissa siihen pakataan jo eväätkin!

 

 

 

Kuvat: Noora Shingler

FSC (Forest Stewardship Council) tarkoittaa vastuullisesti hoidetusta metsästä peräisin olevaa puuta.

"Maailmassa on tällä hetkellä huomattava määrä vastuullisesti hoidettuja metsiä ja puuvillaviljelmiä. Valitettavasti kuitenkin suurin osa sellun valmistukseen käytettävästä puusta on peräisin hakkuilta, joissa vaarannetaan luonnon monimuotoisuutta, paikallisväestön elinkeinoja tai puu on peräisin laittomasti hakatuista metsistä". Näin FSC-aihetta avataan WWFn Vastuullisen paperin hankinnan oppaassa. WWF pitää FSCtä luotettavimpana puumateriaali-sertifikaattina.

FSC tasoja on kolmea erilaista:

1) FSC Recycled tarkoittaa, että tuotteen valmistukseen on käytetty puuta tai puukuituja, jotka on saatu tuotteista, jotka ovat poistuneet käytöstä joko kulutustuotteina tai yritysten toiminnassa. Kierrätystä siis, ihan niin kuten nimi sanookin. Tämä on siis ehkä "ekoin" FSC merkki.

2) FSC Mixed Sources - tuotteiden puu on peräisin FSC-sertifioidusta metsästä, kontrolloiduista lähteistä ja/tai on kierrätysmateriaalia. Vähintään 70% tuotteen materiaalista tulee olla käytettyä.

3) FSC Controlled Wood tarkoittaa, että raaka-aine ei ole FSC-sertifioitua, mutta yritys on kontrolloinut puun alkuperää siten, että tuotannossa ei ole epäeettisitä lähteistä* peräisin olevaa puukuitua.

Kuluttajana tuntuu hankalalta ehkä ymmärtää kaikkia erilaisia merkkejä ja niiden tasoja, mutta tässä(kin) kannattaa muistaa, että edes joku FSC-tasoista on parempi kuin tuote, jossa ei ole mitään tietoa puuraaka-aineen alkuperästä. Laittomia hakkuita on valitettavasti yhä paljon ja kaupassa on ihan mahdoton tietää, mistä paperimateriaali on kotoisin.

FSC-logot eivät ole vain Lontoon juttu, kyllä niitä näkyy harvakseltaan Suomessakin: olet saattanut nähdä FSC-logon pihakalustemainoksissa tai kirjekuoren takana. Minä haluaisin FSC-sertifioidun käyntikortin! Ja ne voikkaripakkaukset, mutta niihin meillä taitaa olla vielä aika pitkä matka.

Vielä matkailusta... Ruokakaupat ovat itselleni melkeinpä reissaamisen kohokohtia. Ruokakaupat kertovat paljon enemmän paikallisesta ruokakulttuurista kuin se, mitä ravintoloista tai kahviloista saa. Tämä on tietenkin vaan oma mielipiteeni! Mutta vinkkinä: seuraavalla ulkomaanreissulla, varaapa vähän tavallista enemmän aikaa ruokakaupassa asiointiin ja tutki hyllyjä! Saatat tehdä jänniä löytöjä. Tiesitkö esimerkiksi, että  Japanissa myydään yksittäispakattuja kananmunia, joissa on paistamiseen tarvittava öljy mukana omassa pussissaan! Lontoossa positiivisin kauppalöytöni taisi olla raakasuklaalevy, joka on maustettu gojimarjoilla ja kurpitsansiemenillä, nami! Se tosin oli pakattu muoviin...

WWFn Opas vastuullisen paperin hankintaan löytyy täältä.

Noora Shingler

Kommentit

Onpa kiva saada aina uutta tietoa näinkin helposti, etsimättä :)

Huomasin itsekin Lontoossa käydessäni, että on paljon enemmän vaihtoehtoista tuotevalikoimaa saatavilla, jopa juna-aseman kioskiltakin löytyi ekomuffinsseja :D kiinnostava artikkeli ja uutta tietoa, kiitos tästä!

Bvvsen arxhvdtrtzca, [url=http://oiucnhqpzvif.com/]oiucnhqpzvif[/url], [link=http://rwgzfzrmeley.com/]rwgzfzrmeley[/link], http://txtatuwphhik.com/

Nooran blogi

  • nooran_blogi (Kuva: )
    Noora loves eko, reilu ja luomu -blogissa toimittaja Noora Shingler seikkailee trendien näkymättömien arvojen maailmassa. Blogi paljastaa helppoja vinkkejä eettisen, ekologisen, terveellisen ja tyylikkään elämän kulutusvalintoihin.