Mukamatkailua

Ti, 2009-01-20 14:46

Matkailu avartaa – ja ahdistaa. Mitä tehdä kun menee naimisiin keskellä synkintä pimeyttä ja haluaa häämatkalle aurinkoon? Ekologiset vaihtoehdot ovat vähissä. Itse toimin epäekologisesti ja lensin. Toiselle puolelle maapalloa.

Sain lukijoiltani armotonta kritiikkiä: ”Ei ympäristökoordinaattori saa lentää, tekopyhää!”. ”Elä niin kuin opetat”. Kyllä minä kriitikoitani ymmärrän, ihan täysin. Mutta halusin ikimuistoisen matkan, miten sellaisen saa loskassa, sateessa ja pimeässä? Olenko asennevammainen? Voiko pimeys olla ikimuistoista ja ihanaa vaihtelua?

Luin hiljattain Alexander von Schönburgin kirjan Tyylikkään köyhäilyn taito. Kiinnostava opus.

Kirjoittaja on itse köyhtyvästä aatelissuvusta ja jakaa kirjassaan niksejä tyylikkääseen, arvokkaaseen ja halpaan elämään. Schönburgin teoksessa on monia oivalluksia, mutta kaiken taustalla kuitenkin kajastaa katkeruus. Välillä se häiritsee lukijaa enemmän, välillä vähemmän. Itse mietin kirjan luettuani: onko Schönburg tilanteeseensa niin tyytyväinen kuin antaa ymmärtää vai onko raha sittenkin avain onneen?

Luin kirjasta kuitenkin erään varsin huvittavan tavan ekomatkailla. Tämä voisi olla yksi vaihtoehto niille, jotka menevät naimisiin keskellä pimeyttä ja haluavat kuormittaa ympäristöä liikkumisellaan mahdollisimman vähän... Mukamatkustaminen!

Schönburg kertoo kuinka Italiassa esintyy tätä ekomatkailun kiinnostavaa suuntausta, johon syynä ei kuitenkaan ole omien hiilidioksidipäästöjen vähentäminen, vaan raha. Tarkemmin: rahan puute. Jos elää Schönburgin oppien mukaan, pystyy naapureita huijaamaan helpostikin: kukaan ei ehkä elämäntyylistäsi hoksaa, ettei perheelläsi ole varaa matkustaa lomalle. Näytätte ehkä jopa niin varakkailta, että ulkomaanmatka vaan yksinkertaisesti kuuluu asiaan! Silloin täytyy imagon ylläpitämiseksi mukamatkustaa: kukat ja kissa viedään naapuriin, sanomalehden tilaus keskeytetään, pakkanen täytetään ruoalla, sälekaihtimet pidetään kiinni, puhelimeen ei vastata ja sähköpostiin (tai Facebookiin) ei tietenkään kajota. Sitten ollaan viikko kotona.

Viikon kuluttua ollaan tulevinaan kotiin ja kerrotaan matkakohteesta asioita, jotka on opiskeltu netistä tai kirjoista. Edellisten lisäksi voisi vielä printata jonkun toisen lomakuvat verkosta ( ei kai sillä väliä ole kenen kameralla niitä biitsejä on kuvattu?), vedellä käsivarsiin itseruskettavaa ja käyttää reilusti aurinkopuuteria töihin palatessa… Kuka osaisi epäillä mukalomaa?

Hommassa on vaan yksi ongelma: se on pirun tylsää. Kuka haluaa kökkiä viikon sisällä? Homma saattaisi toimia tietty niin, että on viikon jossain metsämökissä kenenkään tavoittamattomissa. Mutta onko sekään nyt kivaa? Oman matkani onnistumisen kannalta auringonvalolla ja lämmöllä oli niin iso rooli, etten olisi mitenkään muuten voinut käytettävissä olevan ajan puitteissa matkustaa lämpöön, paitsi lentäen.

Lentomatkustaminen on iso hiilidioksidikuormittaja enkä tiedä kuinka selviän helmikuussa Brysseliin energiaseminariin lentämättä. Pakko varmaan olla menemättä paikalle. Saahan sen materiaalin sähköisestikin... ehkä? Kun vaan pyytää. Toukokuussa on edessä matka Englantiin: sen ajattelin taittaa junalla. 

Lisätietoa Alexander von Schönburgin kirjasta löydät täältä.

 

Noora Shingler
Tagit matkailu

Lisää kommentti

Muistathan, että olet vastuussa siitä, mitä kirjoitat. IP-osoitteesi tallennetaan.

3 plus 0 =
Suorita mainittu laskutoimitus ja syötä vastaus kenttään. Esimerkiksi 1+3 = 4
Laskutehtävän tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Kommentit

Tuota muka-matkailua varten on Venäjällä kuulemma matkatoimistojakin... uskomatonta :-D

Jenkkileffoista ja tv-sarjoista ovat tuttuja kuokkiminen juhlissa, julkkibileissä, avajaisissa ja muotinäytöksissä. Juoksuateriat tai aterian maksattaminen seuralaisella. Kalliiden designerkolttujen tai tavaroiden mukaostaminen, käyttäminen, ilman hintalappujen irroittamista, palautusajan mukaan ja sitten pokkana palauttaminen.

Luikahtaminen backstagelle voi olla rock-keikan tai festareiden parasta antia.

Tosi halpaa kahvia saa Fazerin kahvilassa, kun ostaa yhden kupin ja santsaa useamman, vaikka kaverin kera. Rajatonta kahvisantsausta suosivat jotkut muutkin kahvilat, mikä on kyllä ihan kiva näillä kahvikupin hinnoilla 2-4e.

Mukamatkailua voi harrastaa netin Google Earthissa: http://earth.google.com/

Sillä pääsee näkemään vaikka Kaliforniaa, tarkasti San Franciscon monikulttuuriset korttelit.
Näin me käymme nyt mukakylässä sinne muuttaneilla ystävillä.

Täällä elämysvinkkejä:
http://www.kokemuksellisenkaupunginkonsultti.fi/

Ehkä otat lentämisen hieman liian vakavasti. vaikka koko 50 ihmisen tuttavapiirisi lopettaisi lentämisen, vaikutus olisi olematon. Vaikka koko Espoon asukaskunta jättäisi lentomatkat.. Tajuat varmaan pointin, satojen triljoonien co2 päästöjen keskellä 1 ihmisen toiminta on lähinnä omantunnon rauhoittelua. Muutokseen tarvitaan suurin osa ihmisistä.

En silti kiistä sitä tosiasiaa että lentäminen saastuttaa pahasti siinä missä muukin moottoriliikenne. On ihailtavaa jos ihminen haluaa pienentää ns. ekojalanjälkeään, kunhan asia ei muodostu pakkomielteeksi. Ei sinun tarvitse sen kummempia kiukkuisille vihermuoreille selitellä jos halusit nauttia häämatkasta ja muut matkustustavat eivät käyneet päinsä.

Muutokset lähtevät ruohonjuuritasolta ja yhdenkin ihmisen toimista voi syntyä jotakin. Nooran esimerkki on hyvä, ehkä joku muukin herää miettimään omaa kuluttamistaan ja matkustustapojaan.

Lontooseen junalla kuulostaa hauskalta. Mulla on blogi köyhäilevästä/ekologisesta reissaamisesta osoitteessa risteys.blogspot.com, se saattaisi kiinnostaa... :)

Rock on!

Plääh, kuka jaksaa esittää joilleki naapureille?? Oon köyhä, mutta tunnen itseni rikkaaksi.

"Plääh, kuka jaksaa esittää joilleki naapureille?? Oon köyhä, mutta tunnen itseni rikkaaksi."

No sellainen tietenkin, jolla ei ole omaa psyykettä, omaa sielua tai omanarvontuntoa, jonka koko elämä pyörii ulkoisten asioiden, trendikkyyden, muotiekologisuuden ja mukaekologisuuden ympärillä, koska jos tällainen ihminen pysähtyy, hänelle tulee heti massu kipeäksi ja eksistentiaalinen tyhjyys täyttää mielen.

Eipä Britteihin junailu juuri lentämistä ekologisemmalta kuulosta, sillä matkasta tulee paljon pidempi. Jos liikkuu pitkiä matkoja, syntyy paljon päästöjä riippumatta välineestä. Jollei pyöräile.

Tuo sinun ajatus, että häämatkalle pitää päästä aurinkoon, on tämän ajan tuote. Samoin se, että normikansalaisen (yli 2000e tulot) pitää joka vuosi päästä viikoksi aurinkolomalle, koska täällä on kaamos. Tai sitten jostakin muusta syystä. Niin pitää, niin pitää...ü

Viimeisinä parina vuosikymmenenä meillä keskiluokkaisilla vasta on ollut varaa tuohon itsestäänselvyyteen l. jos minä koen, että minun pitää päästä ulkomaille lomalle, niin silloin minun pitää mennä. Se, että Suomessa häämatkalla olo on tylsää, on asennekysymys. Jos olisit varattomampi, etkä pystyisi maksamaan lentolippuja, luultavasti olisit löytänyt ihan mukavan vaihtoehdon häälomalle koti-Suomestakin.

Olen ekoihminen. Mielelläni itsekin veivaisin ympäri maailmaa lentokoneella. Helppoa, nopeaa, vaivatonta! Siinä voi sitten miettiä, että mitä se oma ekologisuus on. Onko valmis luopumaan tuonkaltaisista jutuista ja etsii kestävämpää tapaa ja vaihtoehtoa asialle.

Joillekin ekologisuus tuntuu olevan sitä, että lajittelee jätteet. Ekologisuutta lisää se, että käyttää pesupähkinöitä. Silti sama ihminen voi lennellä jatkuvasti ulkomailla tai Suomessa, ja ostelee vaatteita siten, että jatkuvasti on jotain uutta ja kivaa yllä.

t. Ennen keskiluokkaa - 3000e, nykyään köyhälistöä - 1000e

1Y2cOU vumdmczeoazj, [url=http://zotypsbkbldt.com/]zotypsbkbldt[/url], [link=http://cahenhzdkvxc.com/]cahenhzdkvxc[/link], http://xoejfeftqshn.com/

Nooran blogi

  • nooran_blogi (Kuva: )
    Noora loves eko, reilu ja luomu -blogissa toimittaja Noora Shingler seikkailee trendien näkymättömien arvojen maailmassa. Blogi paljastaa helppoja vinkkejä eettisen, ekologisen, terveellisen ja tyylikkään elämän kulutusvalintoihin.