Sikainfluenssa nurkan takana

Ke, 2009-11-11 16:43

"Onks teillä jo töissä jollain SE?" kysyi tuttava maanantaina. Silloin en vielä tiennyt, että jo viikon puolivälissä lähipiirissäni olisi kaksi sairastunutta. Sikainfluenssa tuntuu todella vaanivan ihmistä kaikkialla, mutta mitkä ovat riskit itse rokotteessa?

Olin kirjoittamassa teille ihan jostain muusta, mutta eihän siitä mitään tullut, kun sikainfluenssaa tulee ikkunoista ja ovista. Olkoon siis tämä postaus nyt omistettu hetken kuumimmalle puheenaiheelle.

Suomessa käytettävä H1N1-rokote riski kananmuna-allergikoille

Päivän Iltalehdessä kerrotaan, kuinka riskiryhmään kuuluva, vantaalainen 3-vuotias joutuu koko talveksi eristyksiin, koska ei voi ottaa sikainfluenssarokotetta. Lapsi on paitsi riskiryhmäläinen, myös kananmuna-allergikko, ja muna-allergisille Suomessa käytettävä H1N1-rokote ei sovi. Lääkäri oli antanut perheelle kaksi huonoa vaihtoehtoa: joko 3-vuotias saa hänelle mahdollisesti hengenvaarallisen rokotteen tai hengenvaarallisen taudin riskeineen. Vanhemmat valitsivat lapsen eristämisen kodin suojiin koko talveksi. Lapselle vaarallisen rokotteen ottamista tuskin kukaan äiti tai isä puoltaisi. Mutta kun koko talven mittaista eristämistä miettii käytännössä, tuntuu se melkeinpä mahdottomalta: Voiko lapselle tulla ystäviä kylään? Entä vanhempien mahdollisesti kotiin kantama H1N1-virus, miten sikainfluenssa oikeasti eliminoidaan 3-vuotiaan ympäriltä? Miten perhe viettää vaikkapa joulun: ovatko kaikki sukulaiset pannassa? Ei tule olemaan helppo talvi kyseiselle perheelle.

Suomalaisten turhautumisen ymmärtää hyvin, sillä moniin sikainfluenssan aiheuttamiin kysymyksiin on vastauksia ja vaihtoehtoja, jotka kuitenkin ovat suomalaisten tavoittamattomissa. Esimerkiksi vantaalainen 3-vuotias voisi saada sikainfluenssapiikin, jos THL olisi tilannut Suomeen rokotetta, joka sopii kananmuna-allergikoillekin. Sikainfluenssarokotetta on nimittäin saatavana muna-allergisille sopivana. Celvapan-niminen lääke mahdollistaisi vantaalaisperheellekin eristysprojektin sijaan normaalin talven, jos vain oikeaa rokotetta olisi saatavilla. THL perustelee rokotevalintaansa "kokonaistaloudellisesti hyväksi ratkaisuksi", ja lapsi joutuu eristyksiin.

Raskaana olevat kriittisinä

Vielä muutama kuukausi takaperin vannoin, etten itse ottaisi sikainfluenssarokotetta missään olosuhteissa ja toivoin, etteivät perusterveet ystävänikään ottaisi. Aiheesta ei kaveripiirissä juuri puhuttukaan, ennen kuin kolme läheistä ystävääni kertoivat olevansa raskaana. Riskiryhmään kuuluvina heitä tietysti askarrutti, onko raskaana olevalle isompi riski ottaa kuin olla ottamatta rokote? Kukaan heistä ei nimittäin pureskelematta niellyt suhteellisen uuden rokotteen turvallisuutta etenkään, kun yleisessä tiedossa on -  jopa Lääkeviraston toteamana - ettei sikainfluenssarokotteen turvallisuudesta ole täydellisiä tietoja. Siksi käyttäjäkokemuksia kerätään koko ajan. Ei ihme, että etenkin raskaana olevat naiset suhtautuvat rokotteen vaikutuksiin epäillen: onko todella turvallista piikityttää itsensä rokotteella, jonka turvallisuudesta kerätään tietoja vasta käytön aikana?

Monia raskaana olevia mietityttävät etenkin rokotteen mahdolliset pitkäaikaisvaikutukset tai viiveellä ilmaantuvat vaikutukset. Selviääkö mahdollisesti muutaman vuoden kuluttua, että kaikkia vuonna 2011 syntyneitä lapsia vaivaa asia X, koska he ovat sikiöaikanaan saaneet sikainfluenssarokotteen? Vai onko tällainen ajattelu olemattomien riskien suurentelmista?

Etenkin H1N1-rokotteen sisältämä elohopea on puhuttanut tulevia äitejä, eikä Yhdysvalloissa julkaistu tutkimustulos ainakaan helpota rokoteahdistusta. Mark ja David Geierin tutkimuksen mukaan sikainfluenssarokotteen sisältämä elohopeayhdiste (tiomersaali) saattaa aiheuttaa hermostollisia häiriöitä tai sydänsairauksia. Lisäksi Journal of American Physicians and Surgeons -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan, elohopeaa sisältävää rokotetta saaneiden todennäköisyys saada autismi on yli kaksi kertaa niin suuri kuin sellaisten, jotka eivät ole saaneet elohopeaa sisältävää rokotetta (lähde: Journal of American Physicians and Surgeons). Mutta sitten asiaa voi miettiä toiselta kannalta: mikä on autismin riski noin ylipäänsä, ja onko silti viisaampaa tuplata se olematon autismiriski, kuin asettaa itsensä ja sikiönsä alttiiksi sikainfluenssalle, jossa pahin riski raskaana oleville on jopa kuolema?

Raskaana olevat ovat kritisoineet THL:n Suomeen tilaamaa rokotetta myös toisesta syystä. Suomessa käytössä olevaa Pandemrixia ei nimittäin piikitetä kaikissa maissa raskaana oleviin ollenkaan, sen sisältämän adjuvantiksi kutsutun aineen vuoksi. Alunperin WHO suositti, ettei raskaana oleville naisille annettaisi Suomessa käytössä olevaa sikainfluenssarokotteen versiota, koska adjuvantin vaikutuksista raskaana oleviin tai sikiöön ei ole tutkimustietoa. Nyt WHO on kuitenkin muuttanut kantaansa. Mutta ei tämä juupas-eipäs -touhu ainakaan minua huojenna. Saakelin sikainfluenssa!

Ne alussa mainitsemani kolme läheistä ystävääni ovat kaikki ottaneet rokotteen, siitä huolimatta, että puntaroimme yhdessä rokotteen eri puolet. Ymmärrän heidän valintansa hyvin, mutta täytyy vain toivoa, ettei kenellekään heistä tai heidän vauvoistaan aiheudu tulevaisuudessa minkäänlaisia terveydellisiä ongelmia sikainfluenssarokotteen ottamisen myötä.

Miettiipä sikainfluenssaa miltä kannalta tahansa, on suomalaisten lääkäreiden mukaan odottavalla äidillä ja sikiöllä suurempi riski olla ottamatta rokote, kuin ottaa se, joten piikille vaan! ...kai? Kananmuna-allergikkoja kyllä säälin todella: heille annetaan vaihtoehdoksi ainoastaan eristäytyminen! ...ja tämä tilanteessa, jossa sopiva rokote olisi olemassa, mutta ei saatavilla. Hämmentävää.

Sikainfluenssa jo nurkan takana

Kuulin eilen, että kaksi sukulaistani sairastavat parhaillaan tautia. En olisi uskonut taudin tulevan näin lähipiiriin ja näin nopeasti. Minusta tuntuu, että sikainfluenssan saaminen alkaa olla arpapeliä, mutta eihän se niin tietenkään ole. Ystävän lääkärituttava kertoi ratkaisun olevan käsien pesemisessä. Voikohan käsidesiä käyttää liikaa...?

Minua kiinnostavat kovasti mielipiteenne ja kokemuksenne sikainfluenssasta:

Oletko itse sairastanut taudin, tai sairastatko parhaillaan? Miltä sikainfluenssa tuntuu?

Otatko mielummin sikainfluenssan vastaan rokotteetta, "luomuna", kuin piikitytät itseesi ainetta, jonka kaikista vaikutuksista ei vielä tiedetä?

Entä oletko sitä mieltä, että Suomessa pitäisi jakaa erilaisille ryhmille eri rokotetyyppiä, olisiko se fiksua?

...vai onko koko touhu turhaa vouhotusta?

Noora Shingler

Lisää kommentti

Muistathan, että olet vastuussa siitä, mitä kirjoitat. IP-osoitteesi tallennetaan.

3 plus 14 =
Suorita mainittu laskutoimitus ja syötä vastaus kenttään. Esimerkiksi 1+3 = 4
Laskutehtävän tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Kommentit

Ikävä kyllä vastaus ei ole käsien pesemisessä, sillä jos joku vaikka aivastaa parin metrin päästä sinusta, sinä tulet hengittämään niitä pisaroita sisääsi. Ja lisäksi tietenkin kannattaa muistaa että virukset elävät pinnoillakin, eivät toki pitkään, mutta kuitenkin.

Kuulun itse riskiryhmään ja otin rokotuksen, kuten myös kausi-influenssarokotuksen. Tutkin asiaa monelta kantilta ja puhuin useamman asiantuntijan kanssa, sekä keskustelin asiasta rokotuksia vastustavan ja puoltavan henkilön kanssa ja lopulta vaakakuppi kallistui sille puolelle, että rokotus kannattaa ottaa.

Kannattaa muistaa että rokote ei suojaa heti! Kuten saimme huomata eilen kuolleen 18-vuotiaan nuoren naisen kohdalla. Keskimäärin rokotussuojan on sanottu tulevan 10-14 päivässä, mutta siinä on yksilöllisiä eroja niin että suojan saaminen voi kestää mitä tahansa 7-21 päivän väliltä. Tosin voidaan olettaa että jos taudin saa kun rokotteen suoja on vasta muodostumassa, sen voisi sairastaa lievempänä ellei kyse ole sitten hyvin riskialttiista ihmisestä.

Isäni on kananmunalle allerginen eikä siten voi ottaa rokotetta. Kieltämättä panee miettimään, koska muistan kuinka ollessani lapsi isäni sairastui yllättäen vaikeaa keuhkokuumeeseen ja se oli todella rankkaa katsottavaa :-( Ja tiedä sitten miten isä siitä selviäisi näin vanhempana....

Rokotteiden hyötyjen ja haittojen kanssa painivilla asiantuntijoilla on koulutus puntaroita asian eri puolia, mutta nyt kaikki kuvittelevat pystyvänsä tähän luettuaan iltapäivälehdet ja googletettuaan pari minuuttia...

Anonyymi: Rokotteiden kanssa tekemisissä olevilla asiantuntijoilla on myös tiettyjä intressejä puoltaa rokotteen turvallisuutta, joten voiko heidän sanaansa luottaa? Tietenkään he eivät voisi todeta rokotetta turvalliseksi jos se olisi selkeästi tappava, mutta uskon, että peiteltävissä olevat haittavaikutukset ikäänkuin "hyväksytään" ja rokote todetaan turvalliseksi.

En kuulu mihinkään riskiryhmään ja olen muistaakseni viidennessä rokotettavien ryhmässä. Olen kuullut pelotteluja, että ikäiseni, eli 18-24-vuotiaat saisivat herkästi rajumman infektion kuin esimerkiksi keski-ikäiset tai sitä vanhemmat. Vielä en ole siis rokotetta saanut, enkä ole ajatellut edes yrittää jonossa etuilua. On tässä tullut pohdittua rokotteen riskejä ja haettua tietoa eri lähteistä. Kaikenlaista uutista on ollut rokotteen tappavuudesta ja lihassairauksista. Tällä hetkellä olen kuitenkin sitä mieltä, että menen piikille jos ja kun tilaisuus tulee. Olen ymmärtänyt että suurempi riski on itse H1N1, johon sairastuessaan voi täysin tervekin pahimmassa tapauksessa joutua tehohoitoon tai jopa kuolla. En silti ota mitään paniikkia vaikka en pistosta saisikaan. Uskon, että terveellä järjellä ja tavallista paremmalla hygienialla pärjää jo pitkälle. Voi vain ihmetellä rokotusjonoissa ilmenneitä selkkauksia, kuten turvamiesten tarvetta ja nujakointia. Aloin jo pohtia, että helpommin siellä rokotusjonossa riehumalla itsensä sairaalakuntoon saa...

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiolääkäri, osastonylilääkäri Veli-Jukka Anttila sanoo, että nyt jaettavan sikainfluenssarokotteen tehoa ei kukaan pysty tarkasti arvioimaan.

- Kestääkö se vuoden, kaksi tai kolme, emme tiedä. Se tiedetään, ettei influenssarokotteiden teho yleisesti ole kovin pitkä, siksi kausi-influenssarokotuksiakin joudutaan kerran vuodessa antamaan, Anttila sanoo.

Tartunnan voi siis saada vaikka olisi rokotettu, sillä H1N1:n viruskannat muuttuvat. Esimerkiksi Norjassa epäillään olevan toisenlaista H1N1-kantaa kuin esimerkiksi Suomessa. Yhdellä rokotteella ei saa suojaa erilaisilta kannoilta.

- Se on hankalaa. Jos virus kovin paljon muuttuu, voi olla ettei ole immuniteettia sitä vastaan.

Rokotteen antama immuniteetti voi myös heikentyä niin, että samastakin viruskannasta voi sairastua.

- Ajatus on se, että nyt annetaan tämänhetkinen täsmärokote ja sen lisäksi on suositus, että annetaan myös kausi-influenssarokote. Ne voidaan antaa parin viikon välein tai jopa samalla kertaa. Vuoden päästä tämä iso epidemia on todennäköisesti saatu laantumaan, eikä Suomeen toivottavasti tule toisia tai kolmansia aaltoja.
H1N1-vastustus mukaan kausi-influenssarokotteeseen?

Ensi syksynä tarjottavan kausi-influenssarokotteen mukaan saadaan todennäköisesti mukaan myös sikainfluenssarokote.

Voiko sikainfluenssaa sisältävästä kausi-influessarokotuksesta saada samanlaisia sivuoireita kuin varsinaisesta H1N1-rokotteesta?

- Se riippuu rokotteita valmistavista yrityksistä. Niiden valmisteissa on eroja, vaikka virukset ovat yhdessä sovittuja. Teknisestä valmistusprosessista on kiinni, kuinka paljon oirehdintaa ilmenee.

Vuosirokotteiden prosessi on niin pitkä, ettei sikainfluenssarokotetta saatu vielä tämän vuoden kausirokotteeseen.

- Kansainvälinen asiantuntijapaneeli päättää kausi-influenssarokotteen sisällön. Se pitää tehdä noin vuosi etukäteen ja osittain arvaillen. Joskus arvio osuu paremmin, joskus huonommin. Tällaisia pandemioita kukaan ei osaa ennustaa, ja esimerkiksi sikainfluenssan alkaessa levitä kausirokotusten prosessit olivat jo pitkällä.

Tulevina vuosina H1N1-virus siirtyy kausi-influenssojen piiriin, ja se kiertää ympäri maailmaa tulevat vuosikymmenet.

Mun mielipide on että rokotteet nyt vaan tulet ihan liian myöhässä. Ja että sairastamalla saa takuulla parhaimman suojan.
Riskinsä on joka sairaudessa, tässä todennäköisyys ikävimpii seurauksiin on kuitenkin jopa pienempi varmaan kuin jäädä auton alle.
Elämä ei mene niin että kaiken pystyy pelaamaan varmanpäälle.

Meillä poika 5v on sairastanut nyt sunnuntaista saakka tautia. Ei ole rokotettu. Ei olisi ollut vielä "vuorokaan" jonottaa rokotetta, mutta ei oltaisi oltu ottamassakaan.
Kuumetta nyt 4. päivä menossa, pahankuuloinen yskä. Olemme nyt vain kotona, kaikki menot on peruttu. Ettemme tartuta muita, meillä on myös 1vuotias lapsia, jolla tähän mennessä lieviä oireita kuten meillä aikuisillakin.

Diagnoosinhan saa nyt sitten vain puhelimessa, oireiden perusteella, joten 100% ei kukaan riskiryhmään kuulumaton olla että onko sairastanut vai ei.

Hulluinta mitä olen kuullut, on että ihmiset jotka sairastavat tautia, eivät usko että sairastamalla saa vastustuskyvyn, vaan meinaavat vielä ottaa rokotteen!! :/ Outoa....ja näin jopa terveydenhuollon henkilöstö suosittanut...

Sanoisin, että Rokotusinfon levittämään pseudotieteelliseen uskomus- ja hurujuttuihin uskovien touhu on vouhotusta.

Minä pelkäisin ennemminkin luontaistuotekaupan pillereitä, joita kukaan ei valvo mitenkään, kuin rokotteita, joiden turvallisuutta on tutkittu todella paljon.

Rokotteet ovat itseasiassa luomuin keksintö, mitä lääketiede on koskaan kehittänyt! Mikä sen luonnonmukaisempaa hankkia suoja tautia vastaan, kuin taudinaiheuttajan kuorenpalaset, joiden avulla elimistö uskotellaan kohdanneensa oikean taudinaiheuttajan. Näin elimistö muodostaa suojaavia vasta-aineita, mutta se ei silti sairastu. Nerokasta.

Adjuvantitkin ovat nerokkaita:tarvitaan todella pieni määriä tuon taudinaiheuttajan kuorenpalasia kun lisätään rokotteeseen adjuvanttia, jonka tarkoituksena on aiheuttaa älämölöä pistospaikalla, että sinne hälytetään mahdollisimman paljon elimistön poliiseja. Näin poliisit hoitavat rikospaikalla rikollisliigan tunnistuksen ja rikollisen tuntomerkit tallennetaan poliisin tietokantaan, jotta seuraavan kerran kun rikollinen- se oikea elävä paha-aikeinen rikollinen (H1N1-virus) elimistöön tunkeutuu, on elimistön FBI (=vasta-aineet) odottamassa käsirautojen kanssa.

Itse en aijo ottaa rokotetta. Rukoilen kuitenkin joka päivä Raamatusta löytyvän psalmin 91 sanoin suojaa itselleni ja perheelleni:)

1 Joka Korkeimman suojassa istuu ja Kaikkivaltiaan varjossa yöpyy,
2 se sanoo: "Herra on minun turvani ja linnani, hän on minun Jumalani, johon minä turvaan".
3 Sillä hän päästää sinut linnustajan paulasta, turmiollisesta rutosta.
4 Sulillansa hän sinua suojaa, ja sinä saat turvan hänen siipiensä alla; hänen uskollisuutensa on kilpi ja suojus.
5 Et sinä pelkää yön kauhuja, et päivällä lentävää nuolta,
6 et ruttoa, joka pimeässä kulkee, et kulkutautia, joka päiväsydännä häviötä tekee.
7 Vaikka tuhat kaatuisi sinun sivultasi, kymmenen tuhatta oikealta puoleltasi, ei se sinuun satu.
8 Sinun silmäsi saavat vain katsella ja nähdä, kuinka jumalattomille kostetaan. -
9 Sillä: "Sinä, Herra, olet minun turvani". -Korkeimman olet sinä ottanut suojaksesi.
10 Ei kohtaa sinua onnettomuus, eikä vitsaus lähesty sinun majaasi.
11 Sillä hän antaa enkeleilleen sinusta käskyn varjella sinua kaikilla teilläsi.
12 He kantavat sinua käsillänsä, ettet jalkaasi kiveen loukkaisi.
13 Sinä kuljet leijonan ja kyykäärmeen ylitse, sinä tallaat nuorta jalopeuraa ja lohikäärmettä. -
14 "Koska hän riippuu minussa kiinni, niin minä hänet pelastan; minä suojelen hänet, koska hän tuntee minun nimeni.
15 Hän huutaa minua avuksensa, ja minä vastaan hänelle, minä olen hänen tykönänsä, kun hänellä on ahdistus, minä vapahdan hänet ja saatan hänet kunniaan.
16 Minä ravitsen hänet pitkällä iällä ja suon hänen nähdä antamani pelastuksen."

"Pandemrixia ei nimittäin piikitetä kaikissa maissa raskaana oleviin ollenkaan, sen sisältämän adjuvantiksi kutsutun aineen vuoksi. Alunperin WHO suositti, ettei raskaana oleville naisille annettaisi Suomessa käytössä olevaa sikainfluenssarokotteen versiota, koska adjuvantin vaikutuksista raskaana oleviin tai sikiöön ei ole tutkimustietoa."

Ranskassa käytetään ranskaana oleville ja pikkulapsille lähinnä adjuvantitonta rokotetta, mutta _lähinnä_ sen takia, että se aiheuttaa lievemmän immuunireaktion. Käsittääkseni Pandemrixin adjuvanttia on käytetty jo muissakin rokotteissa, jos olen väärässä niin joku korjatkoon.

Ja JOS adjuvantitonta rokotetta ei ole, raskaana olevat voidaan rokottaa Pandemrixilla.

Ei siis ole totta ettei asiasta olisi ollenkaan tutkimustietoa, lähinnä vain jonkin käsityksen mukaan asiasta on vielä hieman liian vähän tutkimustietoa.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Skvaleeni

Olen Ruotsissa asuva Suomen kansalainen,
Minut rokotettiin ensimmäisten joukossa pari viikkoa sitten, kuulun riskiryhmään. Palvelu oli hyvää, soitettiin kotiin ja tilasin ajan seuraavaksi päiväksi, vain noin 10 henkilöä oli edelläni.
Voin vakuuttaa että minkäänlaista jälkisairastelua tai kipua ei ole esiintynyt. Tämä on tietysti henkilökohtaista, jos on allerginen rokotteele niin pitää harkita ottaako rokotuksen piikillä tai sairauden kautta. Minut on joka syksy rokotettu influenssaa vastaan ja ei koskaan ole ollut mitään haittavaikutuksia......

Pelkästään tuo elohopea saa kavahtamaan - en halua sitä myrkkyä (amalgaamien lisäksi) enempää elimistööni!
Luulenpa vaan, että meistä suomalaisista on tehty isolla rahalla tietämättämme koekaniineja. Meidän rokottamisestamme kerätään tietoja ja samalla tutkitaan, kuinka rokote toimii ja mitä siitä mahdollisesti seuraa.
En aio (tässäkään) olla lääketeollisuuden koekaniinina.

Per**leitä ovat ne jotka eivät osaa alkeellisempiakaan käytöstapoja. Itse olen töissä paikassa, jossa käy päivittäin paljon ihmisiä, ja kaikenlaisia aivastelijoita näkee. Osa räkii päin naamaa, eikö todellakaan voisi käydä mielessä että sen käden voisi laittaa suun eteen (mieluummin nenäliinan, kyynärtaipeen tai vastaavan). Olin jo kieltäytyä palvelemasta yhtä räkijämiestä, mutta onneksi ei tarvinnut kun hän meni muualle.
Luotan käsihygieniaan, mutta en viitsisi käyttää antibakteerisia ja desinfiointiaineita. Ne kun vielä joku päivä aiheuttaa sen, ettei ihminen enää kestä normaalejakaan bakteereita lainkaan.

En ole ottamassa tätä myrkkyä missään vaiheessa itseeni vaan panostan vastustuskykyyn, hygieniaan, ravintoon, urheiluun sekä pukeudun lämpimästi. Yleisesti katsoen pidän hyvää huolta terveydestäni. En ole ollut yli 10 vuoteen sairaana enkä usko että mikään sikainfluenssa muuttaa sitä millään tavalla.

Tuossa postauksessa onkin esitelty runsaasti kysymyksiä mihin ei olla saatu kunnollisia vastauksia ja minulla on toki niitä vielä lisää.

1) Rokotetta ei ole testattu kunnolla, miten viranomaiset voivat myöntää tämän olevan turvallinen? Eikö tämä ole selkeästi valehtelua kun pitkäaikaistutkimuksia ei ole.

2) Rokotteen ehkäisy on about 30-70% JOS virus ei ole kerennyt muuttumaan eli se ei todellakaan takaa ettetkö sairastuisi siihen. Mikäli virus kerkeää muuttumaan niin rokotteen teho olematon. Ihmisillä on silti sellainen mielikuva että tämä estää täysin possuinfluenssan, miksi?

3) Miksi vastustuskyvystä, D-vitamiinista ym. tärkeästä ei mainita sanallakaan virallisilla sivuilla? Kehon oma immuunijärjestelmä on paras torjumaan tartuntoja ja jälkisairauksia mikäli niitä ilmenee. Mutta hössötetään vain rokotteesta josta tulee mieleen ensimmäisenä paniikki ja pelko??

4) Moni luulee että possuinfluenssaan kuolee ja siihen on moni kuollut. Näin ei asia kummiskaan ole koska possuinfluenssaan ei ole suomessa kuollut kukaan vaan kaikki ovat olleet pitkäaikaissairaita joita kuolee muutenkin. Media on vain vääristänyt tämän tiedon, MIKSI ja kenen toimesta? Ei kai tässä vaan yritetä tyrkyttää rokotetta väkisin?

5) Mikä muuten tekee tästä viruksesta muista poikkeavan ei ole millään tavalla selitetty yleisölle, saatikka ammatti-ihmisille. Tai tietääkö joku jotain mitä me muut emme tiedä?

6) USA:ssa lääketehtaat ovat jopa saaneet vastuuvelvollisuudestaan vapautuksen rokotteiden haittavaikutusten ilmetessä, ainakin tästä sikainfluenssarokotteesta, laillisesti. Siellä ja Englannissa kohdellaan vaurioituneita tai kuolleitten vanhempia lähes rikollisin keinoin, kun he anovat korvauksia vuosikausia jatkuvissa oikeudenkäynneissä. Miksi vastuuvelvollisuutta ei ole? Kuka on vastuussa jos joku menee pieleen? Epäilen että ihmisiä ei paljon korvaus enää kiinnosta saatika saada vastuuseen henkilöitä jotka ovat syypäitä tähän jos halvaantuu tai kuolee yms. rokotteen takia.

7) Miksi rokotteen tekijät eivät itse halua ottaa kyseistä rokotetta?

8) Miksi suomeen on tuotu vain lisäaineilla varustettua rokotetta?

9) Miksi rokotteen sisältöluettelo näyttää niin synkältä kun hakee pubmediasta kyseisiä aineita?

Noh siinä olikin muutaman eikä nämä varmasti jää tähän. En vain halua kuluttaa koko päivääni tähän postaukseen.. Haluan kummiskin vielä sen verran mainita että oma vastustuskyky ratkaisee sen että saatteko tartunnan, kauanko olette kipeitä, podetteko paljon sivuvaikutuksia ja jälkisairauksia sekä sen kesto. Jos panostaa hygieniaan, D-vitamiiniin (näin talvisin) ja muutenkin ruokavalioon, vastustuskykyyn, urheiluun jne. niin tartuntavaara on aika pieni. Ei tämä ole tavallista flunssaa pahempi JOS panostaa näihin asioihin. Mikäli silti epäilyttää niin voi eristäytyä ihmisistä omaan kuplaansa mutta siihen en näe tarvetta enkä suosittele. :p

Ainiin, vielä piti sen verran mainita että kenenköhän valopään idea oli laittaa ihmiset jonottamaan tonne pakkaseen luultavasti jalat märkinä jonottamaan rokotetta ja tartuttamaan muita, saada tartunnan tai mahdollisesti sairastua muuten vaan. /facepalm

Jotenkin tässä tuntuu menevät puurot ja vellit sekaisin. Sikainfluenssalta ei voi suojatua vaikka kuinka söisi terveellisesti, nukkuisi riittävästi ja liikkuisi. Se iskee jos on iskeäkseen.

Rokotteessa on hyvät ja huonot puolensa. En nyt kuitenkaan lähtisi täysin syyttämään lääketeollisuutta ahneudesta ja asennoituisi olemaan heidän koekaniininsa.

Itse olen ajatellut rokotteen ottaa, jos sen vaan jossain välissä saan. Kerran ankaran kausi-influenssan sairastaneena, teen parhaani välttyäkseni toiselta moiselta.

Sääli, että joku sokeasti luottaa "rokotteen turvallisuuteen". Ihmiset, jotka väittävät (THL:n edustajat mm.), että rokote on täysin turvallinen, joko valehtelevat tai eivät tiedä mistä puhuvat. Mikään rokote ei ole täysin turvallinen. Vakaviakin ja ikuisia sairauksia ihmiset ovat saaneet aikaisemmin rokotteista ja lääkkeistä, joita mainostettu turvallisina.

Lisäksi rokotetta ei ole testattu riittävästi! Se kerrotaan rokotteen tuoteselosteessakin! Kuinka joku uskaltaa ottaa testaamattoman piikin? Pitkän aikavälin seuraamuksista ei meillä ole tietoa.

Miksi monissa maissa Suomessa käytettävää rokotetta ei anneta lapsille, vanhuksille tai raskaana oleville? Sveitsissä terveydenhuolto huipputasolla ja siellä ei tätä lapsille anneta. Miksi? Jos voisin saada siihen tyydyttävän vastauksen uskaltaisin antaa rokotteen lapsilleni. Itsellä ei niin väliä ottaako rokotteen...

Rokotteen teho on 80-90 %, ei suinkaan 30-70 %, kuten joku täällä mainitsi.

Näyttää siltä että jotkut vastustaessaan rokotetta unohtavat kokonaan ne joiden vastustuskyky on todella heikko. Se että syöpäpotilas syö D-vitamiinia ei ole riittävä suojautumistapa sikainfluenssaa vastaan. Hyvä se on sanoa ettei kyseessä ole sen kummempi tauti kun itse on terve eikä käy rankoissa hoidoissa, jotka murentavat immuunipuolustuksen.

Hyvin kirjoitettu juttu, jossa otettu kaikki kannat huomioon. Silti toivoisin, että ottaisit asioista kunnolla selvää ennen kuin kirjoittelet, enkä tahdo tätä pahalla sanoa.

Tuo 3-vuotias muna-allergikko pisti silmään. Kaikki influenssarokotteet kehitetään kananmunankuoressa, jolloin ei ole olemassa influenssarokotetta, joka olisi täysin turvallinen muna-allergikoille. Ei ole kyse siitä, ettei Suomessa olisi tarjolla allergikoille sopivaa lääkettä, koska missään ei ole moista tarjolla. Sellaista rokotetta ei ole olemassa.

Ja sitten ihan muuta; hassua kuinka nyt ei enää missään mediassa puhuta siitä, kannattaako rokotetta ottaa, vaan kiistellään rokotusjärjestyksistä ja ihmiset ovat paniikissa piikkiä jonottamassa. Itse huomasin näin käyneen, kun ensimmäinen perusterve lapsi kuoli. Taidettiin tajuta, ettei kyse ole mistään ihan pikkujutusta...

Mutta haluaisin vielä todeta, että oli mukava lukea tekstiä, joka ei ollut asiasta vouhottamista vain yhdeltä kannalta.

Hei olen samaa mieltä, että todella hyvin ja monipuolisen pohdiskelevasti kirjoitettu juttu! Oli kiva lukea vaihteeksi tälläistä (kun ottaa huomioon että monilla keskustelupalstoilla lähinnä riidellään ja mollataan eri mielipiteen omaavia henkilöitä).
Selväähä on että tälläiset asiat jakavat mielipiteet kahtia ja kaikenlaisia teorioita esitetään. Mielenkiintoisin mitä olen kuullut, on että kyseinen rokote on jossakin pantentoitu ensimmäisen kerran jo vuonna 2008.. jännä juttu että seuraavana vuonna tulee siihen sopiva tauti..?
Mahtaakohan olla kyse nyt vain lääkefirmojen osakkaiden lompakon täyttämisestä sekä median vouhotuksesta? Ja jos vielä pidemmälle miettii, niin kenties jopa siitä että ihmisten vastustuskykyä koitetaa alentaa/tuhota, jotta lääkefirmat saisivat vielä tulevaisuudessakin hieman lisätuloja, kaikenmaailman muista sairauksista, jotka poikivat joko itse rokotteesta, vastustuskyvyn alenemisest yms.. voi olla että tämä menee jo yli, mutta toisaalta.. eikös se wtc juttukkin tainnut olla paljon suunnitellumpi "onnettomuus" kun ihmisille annettii ymmärtää. Mene ja tiedä sitten.. jokatapauksessa, en aijo rokotetta ottaa.

ja muuten tuo vielä kun mainittiin blogin kirjoittajalla että kannttaisi ottaa asioista selvää (vaikkei pahalla sanottukkaan) niin silti, luulenpa että on kyllä yritetty ottaa asiasta selvää, kyllä se minusta näkyy tekstissä. Ongelma taitaa vaan olla se, että nyt on joka tuutista tarjolla NIIIIN paljon ja NIIIIN ristiriitaista tietoa, että kenen tahansa meidän kanta/tiedot voivat olla täysin väärässä..

"Miksi monissa maissa Suomessa käytettävää rokotetta ei anneta lapsille, vanhuksille tai raskaana oleville? Sveitsissä terveydenhuolto huipputasolla ja siellä ei tätä lapsille anneta. Miksi? Jos voisin saada siihen tyydyttävän vastauksen uskaltaisin antaa rokotteen lapsilleni. Itsellä ei niin väliä ottaako rokotteen..."

On hyvä ja lukee esim. aiemman viestini.

Salaliittoteorioita voi nähdä vaikka jokaisen nurkan takana jos niikseen haluaa, mutta tuo "lievempi immuunireaktio" on ainakin virallinen selitys. Adjuvantillinen rokote ei siis ole automaattisesti suurta kauheaa myrkkyä, eikä sillä pyritä lapsia tappamaan.

Useat niistä, jotka rokotetta vastustavat, saavat samoja metalleja, rasvoja, E-vitamiinia ja erilaisia viruksia kehoonsa suurempia määriä ihan muuta kautta. Myös lähes kaikki ne sivuoireet joita rokotuksesta voi saada, voi saada myös itse sairaudesta (mainittakoon vaikka se kuuluisa Guillan-Barré, joka on viruksen aiheuttama infektio. Tänä aamuna mainitsivat yhden naisen saaneen Ranskassa kyseisen oireyhtymän oireita. Syynä _saattoi_ olla rokotus, tai sitten joku muu. Vertailukohtana totesivat, että vuosittain noin 1800 ihmistä sairastuu kyseiseen syndroomaan tässä maassa, suurin osa ihan ilman rokotteita.)

Minä rokotutin itseni jo pari viikkoa sitten, ja olen vieläkin hengissä, pistoskohdan arkuuskin on kadonnut.

Kukin tekee itse päätöksensä ja kantaa itse vastuunsa päätöksestään. Joskus vain valitsee oikein, joskus väärin.

"4) Moni luulee että possuinfluenssaan kuolee ja siihen on moni kuollut. Näin ei asia kummiskaan ole koska possuinfluenssaan ei ole suomessa kuollut kukaan vaan kaikki ovat olleet pitkäaikaissairaita joita kuolee muutenkin. Media on vain vääristänyt tämän tiedon, MIKSI ja kenen toimesta? Ei kai tässä vaan yritetä tyrkyttää rokotetta väkisin?"

Oliko Torniossa (?) sairauteen kuollut tyttö pitkäaikaissairas? Ei suinkaan?

PS: palautetta blogipohjan ohjelmoijalle:
Olisi TODELLA kiva saada kappalejako toimimaan kommenteissa, ettei kaikki tulisi yhteen pötköön.

Anonyymi 12.11. klo 12:11
"Rokotteen teho on 80-90 %, ei suinkaan 30-70 %, kuten joku täällä mainitsi.Näyttää siltä että jotkut vastustaessaan rokotetta unohtavat kokonaan ne joiden vastustuskyky on todella heikko."
-
Mistäs tämä tieto on peräisin? Minusta 90% on aikamoista liioittelua. On totta että joidenkin vastustuskyky on heikko johtuen lääkityksestä, huonoista elintavoista, urheilun ja ravinnon puutteesta jne. Toki heille voi olla parempi ottaa piikkinä mutta riskinä on tosiaan todella rankat jälkisairaudet joita voi seuraa kuolema joten itse harkitsisin todella vakavasti elintapojen parantamista piikin sijaan. Jälkisairauksiin nimittäin auttaa juuri kehon oma vastustuskyky jos se on kunnossa ja sitä ei saavuteta juurikaan muulla tavalla kuin antamalla keholle ne tarvittavat aineet jotta se pystyy suorittaa tämän.

Dragofix,

Samoiten voisin kai kysyä sinulta mistä sinun lukusi on peräisin? Omani on Husin tartuntataudeista vastaavalta ylilääkäriltä Ville Valtoselta.

"Miten tehokkaasti rokote ehkäisee sikainfluenssaa, suojaako se siltä sataprosenttisesti?

Rokote on hyvä, se tuottaa lähes kaikissa suojaavia vasta-aineita ja sen suoja on noin 90-prosenttinen. Käytännössä pystymme lupaamaan sen, että jos rokotteen saa ajoissa, sikainfluenssaan ei kuole.

Kysymyksiin vastasivat pandemiapäällikkö Hannu Syrjälä Oulun yliopistollisesta sairaalasta, infektiotautiopin professori Heikki Peltola Helsingin yliopistosta sekä infektiolääkäri Tea Nieminen ja erikoistutkija Tuija Leino Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta."

"On totta että joidenkin vastustuskyky on heikko johtuen lääkityksestä, huonoista elintavoista, urheilun ja ravinnon puutteesta jne. Toki heille voi olla parempi ottaa piikkinä mutta riskinä on tosiaan todella rankat jälkisairaudet joita voi seuraa kuolema joten itse harkitsisin todella vakavasti elintapojen parantamista piikin sijaan."

Hyvä Dragofix. Sairastan selkärankareumaa, jonka lääkitys alentaa elimistön puolustuskykyä eli immuniteettia. Kerropas minulle, miten minä parantaisin elintapojani jotta tästä tilastani parantuisin? Enpä oikein usko, että siihen auttaa enempi urheilu (vaikka toki terveellistä onkin muuten).

Lisäksi olen kuvitellut, että juuri sikainfluenssan seurauksena tulevat ne rankat jälkitaudit jotka voivat jopa tappaa. Rokotteesta minulle ei seurannut minkäänlaisia oireita käsivarren lihaskipua lukuunottamatta. Possuflunssan jälkitautina seuraava keuhkokuume taas voisi helposti tappaa minut.

Hei,

Lohduttavaa on, että vaikka siihen tautiin sairastuu...sen voi saada aivan lievänäkin.
Tänään juttelin erään alan asiantuntijan kanssa, että /jos/kun esim. lapsi on sairastunut...ja lapsen vointi/kuume ei näytä menevän ohi - siitä vain lääkäriin. Sikainfluenssaan sairastuneita Voidaan Hoittaa sairaalahoidolla!!!!

sairastin sikainfluenssan elokuussa. luultavasti. ystäväni sai sen kreikasta ja matkustimme lentokentältä neljä tuntia kotiin, hän istui aivan vieressäni 40 asteen kuumeessa ja aivasteli ja yski. siitä muutaman päivän kuluttua sairastuin itsekkin, tauti alkoi kurkkukivulla ja myöhemmin tuli kaikki muut sikainfluenssan oireet, mutta ei kuumetta. lihaksia särki ja olin ihan tillin tallin 4-5 päivää. uskon että se oli sikainfluenssa, mutta eihän sitä varmaksi voi mistään tietää. en aio ottaa rokototta. koska mahdollisesti olen sille jo immuuni. enkä halua myrkkyä kehooni. ja lisäksi olen vegaani.

suututtaa tämä ettei vastaavaa rokotetta kanamuna allergisille ole tilattu.itse olen raskaana ja kanamuna allergia esti saamasta rokotteen... tässä sitä pelätään jokapäivä milloin tauti iskee ja koituuko se kuolemaksi,tulenko koskaan näkemään tätä vauvaa jota niin kovasti ja innolla odotan.nämä viimeiset raskaus kuukaudet tulevat olemaan yhtä painajaista tämän pelon kanssa eläessä ja vaikka selviäisin kaikesta vain turhalla pelolla,vauvaan tämä stressi ei vaikuta hyvällä tavalla. eristäytyminenkin on mahdotonta koska kotona on jo lapsi jota en aijo sisätiloihin eristää ja kaupassakin on käytävä,josta sen taudin sitten voi saadakkin. surettaa sekin että tämä pieni lapsi voi jäädä ilman äitiä jos huonosti käy.ihana että löytyi tämä kirjoituksesi,aiheesta ei pahemmin tekstiä löydy mistään.

Heikkilän postauksissa oli maininta asiasta.

"Rokotteen tehosta ei tiedä kukaan, mutta tavallisesti se on 30 – 70 %:n välillä." @ http://www.anttiheikkila.com/index.php?id=2&art=147

Tuo on siis rokotteiden oletusarvo yleisesti. Haluaisin mielelläni nähdä mihin perustuu tuo Ville Valtosen mainitsema 80-90% suoja.

Anonyymi 14.11. klo 23:06
"Hyvä Dragofix. Sairastan selkärankareumaa, jonka lääkitys alentaa elimistön puolustuskykyä eli immuniteettia. Kerropas minulle, miten minä parantaisin elintapojani jotta tästä tilastani parantuisin? Enpä oikein usko, että siihen auttaa enempi urheilu (vaikka toki terveellistä onkin muuten).

Lisäksi olen kuvitellut, että juuri sikainfluenssan seurauksena tulevat ne rankat jälkitaudit jotka voivat jopa tappaa. Rokotteesta minulle ei seurannut minkäänlaisia oireita käsivarren lihaskipua lukuunottamatta. Possuflunssan jälkitautina seuraava keuhkokuume taas voisi helposti tappaa minut."
-
-
Kannattaa miettiä ensin onko sinulla tarpeeksi hyvä lääkitys kun kerran tuollaista sivuvaikutusta ilmaantuu. Ja jos se on nyt ainoa ratkaisu niin sitä enemmän pitäisi panostaa ruokavalioon ja elintapoihin sekä parantaa niitä. En tunne sinua tai toimintatapojasi niin vaikea tässä on mitään vinkkejä antaa.

Jälkitaudit tai rokote ovat ne tappava asia eikä niinkään possuinfluenssa johon ei tietävästi ole vielä suomessa kukaan kuollut. Jälkitauteihin taas auttaa kehon oma vastustuskyky. Toki rokote voi auttaa mutta täytyy muistaa se voi joillekkin aiheuttaa runsaasti haittaa ja jos viruskanta muuttuu niin eipä rokotteella ole enää tehoa siihen joten olet oman vastustuskyvyn varassa. Ehkäpä sinulle ei ilmennyt heti mitään mutta pitkäaikaistutkimuksia ei ole joten voit vaan arvailla miten se vaikuttaa sinuun pitkällä tähtäimellä.

Vastustuskykyä voi nostaa ihan ravintorikkaalla ravinnolla, on selvää että valmisruuat ym. teolliset mössöt eivät tarjoa tätä koska niissä on noin 10-15 raaka-ainetta. Miia on kirjoittanut paljon asiaa immuniteettiasioista, suosittelen lukemaan. http://ilonpisara.blogspot.com/2009/11/immuniteetti-vahvaksi.html

Itse sairastin oletettavasti (en kuulu riskiryhmään, joten en voi olla varma) sikainfluenssan pari viikkoa sitten. Epäilen sen olleen sikainfluenssa, sillä kuume nousi muutamassa tunnissa 39:ään asteeseen, eikä minulla ole aikaisemmin näin korkeaa kuumetta ollut, etenkään näin nopeasti. Myös jonkun verran selkäkipua, lievää huimausta sekä yskää esiintyi. Vasta kuumeen laskiessa muutaman päivän jälkeen normaalilämpöön yskä alkoi pahenemaan ja tuli tyypillinen flunssainen olo, yskää podin siitä eteenpäin sitten vielä muutaman päivän. Loppujen lopuksi tauti ei ollut kovin paha, erityisesti koska minkäännäköisiä vakavampia oireita ei esiintynyt, vain tavallista korkeampi kuume ja kova yskä.

Itse rokotusta en aio ottaa, enkä olisi sitä ottanut vaikken olisikaan tautia jo oletettavasti sairastanut. Uskon, että riskiryhmään kuulumattomalle on käytännössä fiksumpaa sairastaa tauti luomuna, kuin ottaa riskiä rokotteen kanssa, etenkin kun rokotteesta on joillekkin tullut tautia vastaavia oireita, jopa pahempia. Riskiryhmään kuuluvalle ihmiselle voi rokote ollakin tarpeellinen, mutta se riippuu mielestäni olemassa olevan taudin/tilan vakavuudesta.

aDVyAd brszysrjonsd, [url=http://gxehqohbirwz.com/]gxehqohbirwz[/url], [link=http://kkaflqwwzrva.com/]kkaflqwwzrva[/link], http://ulcyycekhpuu.com/

Nooran blogi

  • nooran_blogi (Kuva: )
    Noora loves eko, reilu ja luomu -blogissa toimittaja Noora Shingler seikkailee trendien näkymättömien arvojen maailmassa. Blogi paljastaa helppoja vinkkejä eettisen, ekologisen, terveellisen ja tyylikkään elämän kulutusvalintoihin.