Tantasta trendikkääksi

Ke, 2009-09-23 08:28

Olet varmaan tullut ostaneeksi kirpparilta jotakin "melkein sopivaa". Usein tällaiset löydöt jäävät käyttämättöminä kaappiin, mutta entäpä jos kiikuttaisitkin löytösi ompelijalle? Minä tein niin!

Kierrän paljon kirpputoreilla ja teen aika paljon löytöjäkin. Läheskään kaikkea ei tarvitse tuunata, mutta toisinaan tulee ostettua jotakin, joka vaatii "ihan vaan pientä fiksaamista". Vaikka lyhennän, kavennan ja fiksailen kirppislöytöjä ihan onnistuneesti (kiitos megatuunaaja-äitini), jää osa löydöistä lojumaan to do - kasaan, koskaan valmistumatta. Kun viime toukokuussa bongasin mustan Dixie Coat - merkkisen trenssini kirppiksen tangolta päätin heti, että tämän aarteen annan ammatti-ihmisen lyhennettäväksi.

Get the Flash Player to see this player.

Liimaa saumassa, huh! Tämä kyllä murtaa myytin siitä, että ennen olisi kaikki tehty paremmin kuin nykyään! Mutta puolustukseksi: takki on muutoin kyllä hyvää ja huolellista tekoa. Pidän erityisesti kevyistä olkatoppauksista ja metallilenkki-yksityiskohdista. Palaan yksityiskohtiin postauksen toisessa osassa, jossa takki valmistuu.

Ompelija Tiina Sydänvaara lupasi takin parissa viikossa ja arvioi lyhennyksen kustantavan noin 30 euroa. Katsopa kuvagalleriasta, kuinka paljon takin olemus tulee muuttumaan vaivaisella 15 sentin lyhennyksellä. Tantta-look muuttui hetkessä linjakkaaksi ja nuorekkaaksi. Odotan innolla lopputulosta, kuvassa takki on siis lyhennetty nuppineuloin.

Vanhoja vaatteita ja asusteita kannattaa ehdottomasti huollattaa ja korjauttaa. Se paitsi työllistää suutareita ja ompelijoita (joita ilman ihminen ei vaan tule toimeen: esimerkiksi uusiin kenkiin kannattaa laitattaa uudet korkolaput ennen ensimmäistäkään käyttökertaa), se säästää myös pitkässä juoksussa rahaa ja ympäristöä. Sen sijaan että ostaa joka syksy uuden takin ja heivaa vanhan, voi vanhaa takkia esimerkiksi juuri lyhentää tai tuunata muilla tavoilla. Ammattiopmelija osaa antaa hyviä vinkkejä vaatteiden uudelleenmuokkaamiseen.

Omassa tapauksessani kirppistakin korjauttaminen maksaa yhtä paljon kuin halpisketjusta ostettu takki uutena, mutta ainakin minulle on tärkeää, ettei joka toisella vastaantulijalla ole samaa rotsia ja tiedän, että 60-luvulla Suomessa tehty takki kestää kauemmin kuin halpisketjujen nykyiset tekeleet.

Lisäksi: takin yksityiskohdat tekevät siitä selvästi arvokkaamman ja laadukkaamman näköisen, juuri yksityiskohdat puuttuvat usein halvoista massatuotantovaatteista. Ja takin leikkaus, se on kauniimpi kuin yhdenkään halpaketjuretkun, väitän. Takkini on iätön ja klassinen, ja lyhennettynä silti moderni.

Palaan trenssiin parin viikon kuluttua, kunhan saan sen Tiinan käsittelystä takaisin itselleni. En malta odottaa!

Noora Shingler

Kommentit

Ehdottoman kannatettavaa kiikuttaa laadukkaat kirpparilöydöt (toki myös uudet vaatteet) ammattiauttajalle.Takkisi piristyi huomattavasti!

Jo pienillä istuvuusmuutoksilla saa ihmeitä aikaan, eikä vaatteesta näy kauas, että se on se 'melkein hyvä' kirppislöytö. Toisinaan niistä omintakeisista viritelmistä tulee hiukan nolon näköisiä... nimim. entinen harrastelija, nykyinen ammattilainen :)

En malta olla vielä mainitsematta uudenlaista kierrätysmallistoamme, joka perustuu valmiisiin sovitusvaatteisiin, mutta lopullinen tuote ommellaankiin asiakkaan omasta kangaslöydöstä, sieltä to do -kasasta.
Luvassa istuvia ja ilmeikkäitä vaatteita, ensimmäiset versiot osoitteessa http://class2004.com/elli.html (poistaa, jos haittaa...)

UoDOIZ setebfsetszo, [url=http://ltzbqhdsuotg.com/]ltzbqhdsuotg[/url], [link=http://gbnhuwtgvvou.com/]gbnhuwtgvvou[/link], http://tkubuysxkwql.com/

Nooran blogi

  • nooran_blogi (Kuva: )
    Noora loves eko, reilu ja luomu -blogissa toimittaja Noora Shingler seikkailee trendien näkymättömien arvojen maailmassa. Blogi paljastaa helppoja vinkkejä eettisen, ekologisen, terveellisen ja tyylikkään elämän kulutusvalintoihin.