Kommentit
Ei kommentteja.
Kierrätys ja uudelleenmuokkaaminen ovat nyt muotitietoisten suosiossa, ja tietenkin myös Muotimessuilla oli mahdollisuus luoda DIY (Do It Yourself) -muotia.
Nadja Timonen oli valinnut ompeluprojektikseen tunikan, Muotitehtaalla oli myös mahdollista ommella liivi, tuunata huivi tai koristella vanhoja miesten työtakkeja, jotka näyttivät ennen tuunaamista tältä:
Tuunaamisen jälkeen kuvan takki oli saanut uuden lookin sinisten nappien rivistöstä:
Nadjan tunikaprojektissa on meneillään välivaihe:
...Vielä pitää malttaa hetki, ompeleminen vie aikaa! Palataan Nadjan projektin pariin myöhemmin tekstissä.
Kerron teille tässä välissä Muotitehtaan taustoja.
Muotimessujen Muotitehdas-idean takana on Suomen Pukutehdas. Olen tutustunut tähän kotimaiseen brändiin vasta tänä syksynä, mutta vanhemmille ihmisille nimi saattaa olla etäisesti tuttu, sillä vuonna 1922 perustettu Valtion Pukutehdas vaatetti aikoinaan esimerkiksi kaikki Suomen armeijan palveluksessa olevat. Tehdas valmisti työvaatteita myös kaikille valtion virkamiehille ja työntekijöille.
Muutama vuosi takaperin Valtion Pukutehdas oli katoamisen partaalla, mutta yrityksen pelasti nykyisen Suomen Pukutehtaan Tirehtööri Jaana Paavilainen, joka halusi säilyttää tämän vanhan ja arvokkaan brändin osana 2000-luvun suomalaista käsityötaitoa. Yrityksen nimikin muuttui vain osittain. Nykyinen Suomen Pukutehdas vaalii vanhoja perinteitä tuoden vanhan osaamisen ja laadun tähän päivään. Kaikki tuotteet valmistetaan Suomessa, suomalaisena käsityönä ja kestävistä, perinteisistä materiaaleista.
Pukutehdas valmistaa esimerkiksi uusia takkeja vanhoista, käytössä olleista materiaaleista. Nämä vanhat materiaalit ovat nimenomaan niitä alkuperäisiä, Valtion Pukutehtaalta lähteneitä tuotteita, aitoa uusiokäyttöä siis! Pukutehdas myös ostaa eriä esimerkiksi vanhoja sairaala- tai armeijavaate-eriä ja tekee niistä uudistuotteita, vaikkapa kasseja.
Suomen Pukutehdas kuuluu Findesign-nimiseen, suomalaisille yrittäjille tarkoitettuun järjestöön, jossa parhaillaan on 20 yrittäjää. Ehtona jäsenyydelle on tuotteiden valmistaminen Suomessa. Findesign haluaa koota yhteen pieniä suomalaisia toimijoita, jotka ehkä yksitellen ovat voimattomia massatuotannon rinnalla. Yhdessä ne voivat tarjota erikoistumista ja näppäryyttä, jota ehkä isoilta toimijoilta kuitenkin puuttuu. Yksi Findesignin yrittäjistä on Maarit Kalmakurki, joka lanseerasi Muotimessuilla ensimmäisen naistenvaatemallistonsa. Mallisto sisältää esimerkiksi tämä hupuksi taipuvan huovutetun villahuivin:
Huivi pysyy hakaneulan voimin halutussa muodossa. Hakaneulan avulla voi käyttää kotoa löytyviä villahuiveja kuvan luomuksen tapaan!
Entäpä tunika, minkälainen siitä tuli?
Anteeksi kiekumiseni, Ixus aina nappaa minun ääneni paljon lujempaa kuin haastateltavan. Pitää näköjään treenata haastattelujen äänittämistä pokkarikameralla...
Muotitehtaassa kävi kova kuhina koko messujen ajan. Mielestäni on mainio asia, että niinkin kuluttavalle teollisuuden alalle kuin muodille omistettujen messujen yhteydessä pidettiin meteliä myös ympäristöarvoista ja perinteistä. Tärkeää työtä.
Ei kommentteja.
Lisää kommentti