Hyvät katselupaikat

Tämän vuoden ralli lähestyy jo kovaa vauhtia. Mukana on samoja pätkiä kuin viime vuonna, mutta myös uusia. Luultavasti olen taas lähdössä seuraamaan rallia ainakin lauantaina. Viime vuonna olin paikalla myös lauantaina. Ulkopaikkakuntalaisena ja lähes täysin ummikkona hyvien katselupaikkojen löytäminen oli äärettömän vaikeaa. Käytännössä se vei paljon aikaa, enkä ehtinyt kuin aamulla Ouninpohja Länsi 1:lle ja Ouninpohja Itä 2:lle.

Nyt haluaisinkin teiltä neuvoja hyvistä katselupaikoista, jonne on kohtalaisen helppo päästä autolla. Keltaisen talon hyppy Ouninpohjalla kiinnostaa sekä Kakariston risteys, mutta paikat lienevät suosikkeja monelle muullekkin katsojalle, että parkkipaikan löytäminen ainakin Keltaisen talon hypyn läheltä on vaikeaa. Lisäksi haluaisin tietää onko Ouninpohja 2:lta mahdollisuus keritä katsomaan päivän päättävää Surkeen erikoiskoetta. Myös muita hyviä paikkoja saa ehdottaa.

Pieni vinkki kannattaa ostaa

Pieni vinkki kannattaa ostaa toi vauhdin maailman katsojaopas sie on niitä hyviä katselupaikkoja.No ainakin ouninpohjan ek:n kakaristoon mahtuu todella hyvin vaikka porukkaa on paljon ja keltasen talon hyppyrille kannattaa mennä jo pe ilatana jos sinne haluaa.Kerkeet surkeen ek:lle jos lähdet ajoissa ouninpohjasta.

Kiitos vinkeistä!

Ok. Kiitos vinkeistä. Viime vuonna oli Vauhdin Maailman katsojaopas, mutta ilmeisesti käyttäjä ei osannut kunnolla käyttää sitä :D

Tuosta keltaisen talon hyppyristä vielä sen verran, että kuinka pitkä matka arviolta pitäisi kävellä niitä pienempiä teitä (Järvensivu - Vainio tiet), jos onnistuu parkkeeraamaan auton johonkin ysi tien läheisyyteen? Luultavasti minulla ei ole mahdollisuutta mennä sinne vielä perjantai-iltana, joten kannattaako suosiolla jättää hyppyri väliin ja suunnata aamulla esimerkiksi Kaipolanvuoren EK:lle tai Juupajoen EK:lle ja iltapäivällä Kakaristoon?

Osaatteko suositella joitain hyviä katselupaikkoja esimerkiksi Himoksen EK:lta. Viime vuonna en nähnyt yhtään ulosajoa, joten joku sellainen paikka olisi kiva tietää missä niitä yleensä tapahtuu.

Kannattaa sit ehkä

Kannattaa sit ehkä jättää se hyppyri väliin jos et pääse jo pe iltana meneen sinne.Kaipolanvuorelta joka on aika uusi ek niin ois lyhyt matka kakaristoon,Juupajoki on ihan jees ek ja muutama paikka on reitillä kans.No himoksen ek:lla ihan hyvät paikat on laskettelurinteen juurella ainaki näkee autoo aika pitkän aikaa.

Ok

Ok. Olen kuitenkin kuullut, että sinne hyppyrille olisi ehkä mahdollista päästä, jos jättää auton kauemmas ja kävelee sinne hyvissä ajoin ennen pätkän alkua (2-4 h aiemmin. Olisiko järkevä suunnitelma mennä aamulla Ouninpohjaan (mahdollisesti sinne hyppyrille). Lähteä sieltä sitten noin 10.30-11.00 jolloin ehkä ehtisi seuraamaan Leustun pätkää. Saakosken kohdalla reitti näyttäisi menevän ysitien vierestä, joten sinne ainakin luulisi pääsevän helposti. Leustulta ehtisi sitten aika hyvin Surkeen pätkälle.

Osaatteko sanoa paikkoja, joista teillä on oma kohtaisesti hyviä kokemuksia Leustun ja Surkeen pätkillä? Okei. Viime vuonna ei ajettu Leustua vaan ajettiin Moksi-Leustu, joka on osittain samaa reittiä, mutta silti. Joku kaato olisi makea nähdä.

Kyllä paikallistuntemus

Kyllä paikallistuntemus auttaa aika pirusti.

Pystyy ajelemaan pikkuteitä ilman karttojen räpläämistä ja tietää mistä valtavirta kulkee - täten välttää ruuhkat ja kerkiää hyvin vähän erikoisimmille paikoille...

VM:n katselupaikkojakin olen käyttänyt jonkin verran, nykyään melkein pakon edessä kun isot massat ohjataan hallitusti tietyille paikoille. Ulkopaikkakuntalaisena tuskin kannattaa muita vaihtoehtoja ajatellakaan, jos ei varmaksi tiedä minne on menossa...

Jos paikallistuntemusta ei löydy, kannattaa jättää rutkasti isompia välejä aikatauluun. Myöskin vaihtoehtosuunnitelmia kannattaa olla, joskus kun kaikki ei mene niin kuin pitää ;)

Kokemuksen syvällä rintaäänellä,
C ;-)

Myös tuo Ehikin pätkä

Myös tuo Ehikin pätkä alkoi kiinnostamaan, koska Himoksella ilmeisesti on ruuhkaa ja Ehikki kuitenkin ajetaan kahteen kertaan. Osaatteko suositella hyviä katselupaikkoja Ehikistä? Myös pienien ajo-ohjeiden antaminen kyseiselle paikalle ei olisi pahitteeksi...

Ehikillä on vaikka

Ehikillä on vaikka minkänäköistä paikkaa ellen väärin muista.. Siellä olen tosin ollut vain pari kertaa vaikka vuodesta 1988 alkanut putki onkin edelleen päällä. Viimeksi olin aika loppupäässä kyläristeyksen jälkeisessä notkelmassa joka oli aika täynnä porukkaa joten paikan tietää moni. Esim. T.Mäkinen oli kyläristeyksessä joka sijaitsee suht.pitkän suoran päässä mennä ulos mutta vei vain postilaatikon mennessään.

Mutta ehikissa on paljon erilaista mutkaa. Joka vuosi kuskit sanovat sen olevan erittäin vaikea monenlaisten nyppyjensä ansiosta jotka ovat tietysti kallellaan jos mihinkin suuntaan. Ne pari kertaa kun olen Ehikissä ollut paikanetsintä ei ole ollut vaikeaa. Voin lähipäivinä kaivaa pari vuotta vanhoja katsojaoppaita komerosta jos suurempaa vinkkiä tarvii kuten viestissä mainittiin.

Samalla katson myös Leustun paikat.Surkeessahan on tuo pahamaineinen metsäautotie ellei sekin pätkä ole muuttunut rajusti.

kaatoja katsomaan??

Olen viitisentoista vuotta ollut seuraamassa rallia,joka kisapäivä 2-3 pätkää enkä ole nähnyt yhtään kaatoa.Tosin en minä ainakaan sinne mene toiveena nähdä jonkun kaatavan autonsa.Vai olisko muka makeeta nähdä Marcuksen tai Mikon kaatavan autonsa? Ei minusta.
Mee kattoo jokkiskisoja,jos haluat kaatoja nähdä.

Kaatoja? en tiedä sitten

Kaatoja? en tiedä sitten tarkoitatko minua mutta enhän minä nyt tuossa kaatoja tarkoita. Jos katselupaikkaa haetaan niin itse ainakin yritän hakea näyttävää sellaista niinkuin moni muukin. Haastavaa mutkaa,hyppyriä,risteystä tai jonkinlaista notkelmaa on aina mukavampi seurata kun jotain tajutonta suoraa jossa näkee kyllä autoja ja nopeutta mutta ei sitten yhtään mitään muuta. Tosin niillä suorilla ainakin näkee varmasti,toisin kun jollain tutulla osuudella jota VM suosittelee tai se on tiedossa saattaa olla tupaten täynnä.

Otetaan nyt esimerkkinä viime vuosi jolloin perjantaina satoi rajusti. Nykyään kun ollaan britannian mallilla liikkeellä eli aidatuilla yleisöalueilla eikä tiellä liikuntaa suosita edes tuntia ennen pätkän alkua niin kovin pitkälle ei pääse siitä mistä tuli. Toisen näköesteen sateella sitten luovat sateenvarjot jos takariviin sattuu joutumaan. Ei kovin kivaa mielestäni mutta niillä mennään mitä annetaan :S

vielä kaadoista

En tarkoittanut sinua vaan tätä kaatoja haikailevaa nm.zhoopia.
Tuo on totta mitä sanoit sateenvarjoista.Mielestäni todellinen rallifani jättää sateenvarjon kotiin ja antaa näin useammalle katsojalle mahdollisuuden nähdä.Sateenvarjot tulisi kieltää,olis tosin mahdoton toteutettavaksi.
Kertakäyttöiset sadetakit ei paljoa maksa,vaikka joka pätkälle uusi.
Nykyään saa niin hyviä veden-ja tuulenpitäviä sekä hengittäviä retkikamppeita et itse en ainakaan viitsi sateenvarjoa rahdata toisten näköesteeksi ja itselläkin jää kädet vapaaksi.
No tämä nyt poikkesi aiheesta,mutta pidetään lippu korkealla :)

ok

Joo ei se mitään. Jotkut etsivät kaatopaikkoja ja tämmöset monivuotiset katsojat sitten hienoja katselupaikkoja. Se mistä pitää on katsojan silmissä. Mitä sateenvarjoihin tulee olen yksi niistä EI sateenvarjoa missään nimessä.

Katselin muuten noita vanhoja katsoja oppaita ja tiekarttoja 98-06 ja näistä EK´ista mistä kyseltiin mainittiin kyllä paikkoja mutta täytyy ottaa huomioon että parkkialueet,kilometri kohdat jne. ovat muuttuneet todella mahdollisesti. Kun saan käsiini 07 oppaan niin sitten vanhemmista alkaa vasta olemaan hyötyä kun eri infoja voi näin yhdistellä. Katsellan sitten jos vaikka "suosittelisi" jotain paikkoja :) . Muuten jos huoltoalueesta esim. haluaa infoa miten Jämsän/paviljongin huollot ovat tänä vuonna sijoitettu,neste rallin virallisisten sivujen ralliguidesta(1 tai 2) ne löytyvät näin etukäteen.

Mökkiperä

Mitäs mieltä kokeneemmat ovat mökkiperän eksta kun olen ajatellut mennä C katselualueelle. Kun hyppäjä tekisi mieli nähdä niin olenko mielestänne väärässä paikassa silloin. (katsoja oppaan varassa niin sitä varten puhun C katselualueesta)

Kaadot on hienoja

Meinaspa Gigi Galli vetää viime vuonna leveeksi Laukaan Lossimutkassa... Jäi vähän harmittamaan, ku kynti vaan ojaa, mut ei menny katolleen... No ois voinu jäähä se Italialaisten lauluesitys näkemättä Moksi-Leustulla, jos Gigi olis kaatanu...

Ouni

Kyllähän se niin on, että aikainen lintu madon nappaa siellä keltaisella talolla. Viimevuonna lähtö oli joskus puoli tuntia ennen heräämistä ja saatiin ihan ok-paikat, mutta kyllä vielä noin tunnin meidän jälkeenkin tulleet vielä näki autoja. Tuosta Ceylonin mainitsemasta paikallistuntemuksesta on todellakin älyttömästi hyötyä, tosin tänä vuonna reitti on sellainen, ettei mitään ihmeitä pysty tekemään. Mutta ehkäpä kannattaa uhrata lauantai siihen, että menee sinne Ouninpohjan alkupäähän, taitaa ralliopaskin kuvailla paikkaa sanoin "huimaa menoa" tms. Parkkipaikalta taitaa olla hieman kävelyä pätkän varteen, mutta se kyllä palkitsee. Sieltä ehtii vielä katsella jotain pientä kivaa kuten Surkeen tai Ehikin, mikäli ottaa silmän käteen ja katsoo miten tuo Jämsän liikenneympyrä ohitetaan ilman kummallisempia ruuhkia. Himokselle en ainakaan itse ole menossa, sieltä saa sitten ajella jonossa Jyväskylään asti, muistaakseni joskus se väli on vienyt 4 tuntia. Sitten todellakin ne sateenvarjot kotiin! Kielto ei sikäli ole kovin mahdotonta noudattaa, kun vain laitettaisiin selkeästi esille se tieto, että sateenvarjot on kielletty, kuten on melkein kaikissa muissakin yleisötapahtumissa, mielestäni jokainen on oikeutettu huomauttamaan toista katsojaa siitä asiattomasta näköesteestä nimeltä sateenvarjo.

Pahoittelen jos saitte

Pahoittelen jos saitte käsityksen, että tarkoitukseni on etsimällä etsiä paikkoja jossa autoja kaadetaan. Ei, ei ja vielä kerran ei, ennemminkin pyrin etsimään näyttäviä katselupaikkoja kuten esimerkiksi dudu aiemmin mainitsi. Jos kaato sattuu kohdalle niin sitten sille ei voi mitään, mutta eihän sitä tietenkään toivo, että kukaan ajaisi ulos tai saati loukkaantuisi.

Ja sitten vielä tuosta keltaisen talon hypystä. Ehtiikö saamaan hyvän katselupaikan, jos on paikalla noin 4 tuntia ennen pätkä alkua? Tarkoituksena olisi ehtiä vielä Ouninpohjasta Leustuun.

Jos ja kun ruuhka muodostuu 9-tielle niin olisiko järkevää yrittää kiertää ruuhka tietä joka kartassa näkyy 9-tien vieressä ja kulkee kutakuinkin reittiä: Ylä-Partala --> Petäiskulma --> Ala-Partala --> Partala --> Jämsä ---> ja siitä sitten VM:n liitteessä olevan kartan mukaisesti sinistä reittiä, josta ralliautotkin kulkevat ---> ja liittyä Juokslahden kohdalla takaisin 9-tielle?

Juurikin sieltä... tai jostain muualta =)

Hyvät paikat saa, mikäli tosiaan on aamuviideltä tuolla keltaisella talolla, viimevuonna oltiin parkkipaikalla tuossa vähän ennen seitsemää aamulla, että sinänsä hieman liioiteltua tuo älytön ihmismäärä. Siellä on pellot täynnä asuntoautoja ja muutama laittanee taas telttansa siihen hyppyrin kupeeseen, mutta kyllä mahtuu. Eihän sitä tosin tiedä, mikä on tilanne tänävuonna.

Leustuun kyllä ehtii, tietenkin riippuu siitä, mihin kohtaan meinaa mennä katsomaan. Mutta mikäli tuonne keltaiselle talolle menee, niin suosittelen kyllä jäämään sinne katsomaan molemmat pätkät ja suuntaamaan sitten Ehikki-Surkee-akselille. Keltaisella talolla on kuitenkin hyvä tunnelma, hyvä meininki, hyvä katselupaikka ja ehkä jopa jotain väliaikashowta, kuten ainakin viimevuonna.

Mökkiperä

No niin..noin 5,5 km ja siinä oleva putoava oikea jossa maakivi sisällä..Siinä varmaan yks paikka missä saatetaan nähdä joku ulosajokin.Olen siinä joskus ollut itse nostamassa autoa tielle.Sithän siellä löytyy alun hypyt ja Isonlta tieltä taas pienemmälle kääntyessä hyviä hyppyjä(petterin pomput)Samaisen suoran päässä kirraava oikea...

Ehikin loppupään S-mutka

Perhana, että oli siisti mutka. Juuri kävin ajamassa Ehikin läpi, kun tuossa "naapurissa" asustelen. Perhana, että pätkän viimeinen S-mutka oli villi ajaa, meinas riittää itelläkin tilannetta vaikka ei vauhtia niin hirmusti ollutkaan :P Varmaankin näyttävää menoa nelivetokalustolla...

Näytti olevan vetomiehet nuotittamassa. Ehikin maalissa pällisteli taistelupari numerolla 254 muistaakseni...

- C

Ouninpohjaa . .

.. ja siellä olevat shikaanit - ainakin juuri ennen kakariston aukiolle tuloa sellainen härdelli on, eikä siinä juuri katselijoille paikkoja ole . . aika outoo ja entisajan nopeessa kohassa mut minkäs teet. Muutaku väistelet nim perskeleesti.