YLE Teema

 

Teemalauantai

18.2. Teemalauantai: Pirjo Honkasalo

Julkaistu maanantaina 30.01.2012 7 kommenttia 201 suositusta

Pirjo Honkasalo, elokuvaohjaaja uusitaan sunnuntaina 19.2. klo 16.15.

lauantai 18.2. klo 21.00-24.05

Teemailta on omistettu kansainvälistä tunnustusta laajalti saaneelle suomalaiselle elokuvantekijälle, joka tekee suvereenisti niin fiktiota kuin dokumenttia. Uuden henkilökuvan jälkeen nähdään Pirjo Honkasalon ja Pekka Lehdon yhteisohjaus, vuonna 1980 valmistunut suurelokuva Tulipää, josta on tehty uusi loistelias esityskopio. Elokuvaa ei ole esitetty televisiossa liki 30 vuoteen.

Pirjo Honkasalo täyttää 65 vuotta 22.2.2012.

klo 21.00 Pirjo Honkasalo, elokuvaohjaaja (2012)

”Näyttää eläimen hiljaisuus ihmisessä ja samalla ihmisen salaisuus. Minusta tuntuu, että elokuvassa se on mahdollista. Ne ovat niitä ainoita tosia hetkiä joita joskus pystyy taltioimaan. Kaikki muu on tilkettä.”

Pirjo Honkasalo on fiktion ja dokumentin tekijä, ohjaaja ja kuvaaja, helsinkiläinen isoäiti ja taiteen maailmankansalainen. Hän oli Suomen ensimmäinen pitkän elokuvan (Pilvilinna, 1970) kuvannut nainen. Kuvaajaksi kouluttautuneesta Honkasalosta tuli ohjaaja Mikko Niskasen, Rauni Mollbergin ja Jörn Donnerin käytännön kouluissa. Pekka Lehdon kanssa hän ohjasi Suomen siihen asti kalleimman elokuvan, Lenfilmin kanssa tehdyn jättituotannon Tulipää (1980).

Honkasalo jätti 1980-luvun lopulla fiktiot pitkäksi aikaa. Dokumenttielokuviensa aiheet hän on löytänyt Suomen ulkopuolella: Virosta, Intiasta, Venäjältä, Japanista ja Tshetsheniasta. Melancholian 3 huonetta (2004) toi hänelle mainetta ja palkintoja mutta teki hänestä myös entistä aktiivisemman ihmisoikeuksien puolustajan. ”Olen ihmisenä poliittisempi kuin elokuvantekijänä”, Honkasalo sanoo.

Dokumentissa seurataan Honkasaloa Helsingissä niin oman kuin Gatajevin perheen parissa. Opetustehtävät vievät hänet Terijoelle (Zelenogorskiin), missä hän opettaa suomalaisille opiskelijoille dokumenttielokuvan tekoa suomalaisupseerien ja Otto Wille Kuusisen hallituksen käytössä olleessa, nyt romahtamisvaarassa olevassa talossa. Pietarissa Honkasalo kulkee Tulipään vanhoilla kuvauspaikoilla Nevajoen varrella. Tulennielijän (1998) Euroopan hän sen sijaan rakensi kotikulmilleen Helsinkiin.

”Dokumenttielokuvan tekemisessä maailma antaa sinulle koko ajan, pitää vain olla valpas ja herkkä että osaa jäsentää sitä. Fiktiivisessä elokuvassa taas purkaa muille sitä mitä on itse elänyt, siinä on monta miehistä roolia jotka pitää ottaa”, Honkasalo sanoo. ”Dokumenttien tekeminen on sen sijaan väkisinkin aika nöyrää työtä, ja kuvaamisessa vaaditaan naisellisia piirteitä.”

Dokumentin ovat ohjanneet Laura Joutsi ja Juha Suomalainen, haastattelut on tehnyt Kati Sinisalo. Pirjo Honkasalon henkilökuva on uusin jakso suomalaisia elokuvantekijöitä käsittelevässä ohjelmasarjassa Ammatti: suomalainen elokuvaohjaaja. Sarjan tuottaja on Marjaana Mykkänen / YLE Kulttuuri.

klo 21.55 Pirjo Honkasalo & Pekka Lehto: Tulipää (1980)

Pirjo Honkasalon ja Pekka Lehdon ohjaama Tulipää on elokuva kirjailija Algot Untolan (1868-1918) alias Maiju Lassilan alias Irmari Rantamalan monivaiheisesta elämästä. Lähtökohtana oli Untolan omaelämäkerrallinen teos Harhama (1909), mutta Untolan elämää seurataan elokuvassa vuoteen 1918 asti. Tarinan kaari ulottuu kurjasta lapsuudesta Pietarin hääloistoon ja terroritekoihin, sieltä Nälkäsuon kansakoululle keskelle korpea sekä lopulta punakaartin valtaamaan Helsinkiin.

Honkasalo ja Lehto suunnittelivat elokuvaa ja tutkivat aihetta 1970-luvun alusta asti. Tulipäätä kuvattiin liki vuosi, ja osa kuvauksista tehtiin silloisessa Leningradissa helmikuussa 1980. Pääosaa esittää Asko Sarkola, muissa tärkeissä rooleissa ovat Rea Mauranen (Olga Esempio), Kari Franck, Esko Salminen, Ari Suonsuu, Tuomo Railo, Ritva Juhanto ja Soli Labbart.

Lokakuussa 1980 ensi-iltansa saaneesta Tulipäästä tuli Suomen siihen asti kallein elokuva. Kovasti odotettu Tulipää sai osin ristiriitaisen vastaanoton, mutta sitä ylistettiin myös mestariteokseksi, jota vasten muita suomalaisia elokuvia vastedes mitataan. Erityisesti ihailtiin elokuvan rikasta kuva- ja ääni-ilmaisua. Tulipää toi sen tekijöille neljä Jussi-palkintoa: parhaasta ohjauksesta (Honkasalo ja Lehto), kuvauksesta (Kari Sohlberg), naispääosasta (Mauranen) sekä lavastuksesta ja puvustuksesta (viiden hengen työryhmä).

Tulipään edellinen ja ainoa televisioesitys oli vuonna 1983.

Lisätietoa ohjelmasta

Pirjo Honkasalo, elokuvaohjaaja. Dokumentti, ohjaus Laura Joutsi ja Juha Suomalainen, haastattelut Kati Sinisalo. Tuottaja Marjaana Mykkänen / YLE Kulttuuri 2012.

Tulipää. Ohjaus Pirjo Honkasalo & Pekka Lehto. Näyttelijät: Asko Sarkola, Rea Mauranen, Kari Franck, Esko Salminen, Ari Suonsuu, Tuomo Railo, Ritva Juhanto, Soli Labbart. Kuvaus Kari Sohlberg. 1980. (16)

Suosittele201 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Anonyymi

ELONET:n mukaan YLE on aikoinaan ostanut neljät esitysoikeudet elokuvaan, mutta tv:ssä se on nähty vain yhdesti vuonna 1983. Miksiköhän tätäkin leffaa on pantattu holveissa vuosikymmeniä. No, parempi myöhään...

YLE Teema

Ainakaan viime vuosina Tulipäätä ei ole pantattu Ylen holveissa, koska oikeudetkaan eivät ole olleet Ylellä. Ylessä on päinvastoin tehty kaikki voitava - kuten uusi erinomainen kopio - jotta elokuva saataisiin pitkän tauon jälkeen jälleen esitettyä.

Rami

Joissakin ohjelmatiedoissa annettiin ymmärtää, että tällä paikalla esitettäisiin elokuva 250 grammaa vuodelta 1983. Näytetäänköhän sitä myöhemmin?

YLE Teema

Rami, 250 grammaa oli tarkoitus esittää Tv-arkistopaikalla ensi tiistaina, mutta kopion huonon kunnon takia esitys peruuntui. Nyt ei valitettavasti ole tiedossa uutta esitystä.

teijo.suokas

Kiitos saan katsella ilmaisia ylen ohjelmia tyttäreni ja avopuolisoni kanssa ei se ollukutkaan hyvää viihdttä kuten 70-luvun juttuja lisää sketsijuttuja niinku spede simo ja vesku.

Anonyymi

250 grammaa ruutuun ja heti.

Daiju Lassila

Hieman oli sisällöltään aikakaudelle tyypillistä patsastelua ja mystifiointia päähenkilön kohdalla. Kokonaisuus toimi kuitenkin epälineaarisesta aikajanasta huolimatta tai juuri sen takia.

Tummissa kohdissa (mm. alkutekstit) näkyi joku outo vaaleampi alue keskellä ruutua. Ei kai uusi versio mennyt pieleen? Lopuksi vielä voi yhtyä toiveisiin, että muitakin Honkasalon elokuvia ruutuun, kiitos.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook