YLE Teema

 

Kino Klassikko

Lystikäs kirjeenkantaja

Julkaistu torstaina 08.12.2011 0 kommenttia 172 suositusta

sunnuntai 22.7. klo 18.00

Jacques Tatin ensimmäisen pitkän elokuvan päähenkilö ei vielä ole Tatin kuuluisin luomus herra Hulot vaan viiksekäs postinkantaja François, jota Tati itse näyttelee. Hän pyöräilee pitkin maalaiskylän teitä ja on aina valmis auttamaan ihmisiä puuhissaan, tosin usein näiden harmiksi. Juhlapäivänä François ja muut kyläläiset näkevät uutisfilmissä, kuinka suuressa Ameriikassa postia kannetaan jopa lentokoneilla ja helikoptereilla. Francois päättää pistää vielä paremmaksi, mutta hän ei halua luopua rakkaasta joskin kuluneesta polkupyörästään.

Leppoisan idyllisessä komediassa hienosti rakennetut gagit seuraavat toisiaan tauottomana virtana, kuten esikuvien Chaplinin ja Keatonin teoksissa. Elokuva saavutti valtavan yleisömenestyksen, jonka pohjalta Tati olisi voinut tehdä kokonaisen sarjan postinkantaja-aiheisia elokuvia. Hän kuitenkin katsoi aiheen loppuun käsitellyksi ja alkoi hioa muita ideoitaan.

Ja niin perinpohjaisesti Tati elokuviaan valmisteli, että niitä syntyi neljännesvuosisadan aikana vain kuusi.

 

Jacques Tatin kotisivut (englanniksi/ranskaksi)

Lisätietoa ohjelmasta

Lystikäs kirjeenkantaja (Jour de fete), Ranska 1949. Ohjaus Jacques Tati.

Suosittele172 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Enoni on toista maata

Ranskalaisen mestarikoomikon Jacques Tatin vähäeleinen ja riemastuttava mestariteos herra Hulot'n yrityksistä tulla toimeen sisarensa huippumodernin ja koneistetun unelmakodin kanssa.

Nainen Eeva

Preston Sturgesin herkullinen klassikko jatkaa kesän komediasarjaa. Barbara Stanwyck esittää huijarinaista, joka vamppaa nuoren miljonäärin - vieläpä kahdesti, esiintyen eri henkilöinä.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook