YLE Teema

 

Muodin kolme vuosikymmentä

Julkaistu keskiviikkona 30.04.2014 0 kommenttia 51 suositusta

Maanantaista keskiviikkoon joka päivä kello 20

lauantai 10.5. klo 15.10

Kolmiosaisessa dokumentissa seurataan muodin ja muotiteollisuuden kolmea vuosikymmentä 1980-luvulta vuoteen 2010. Historia, politiikka ja kulttuuri ovat aina ohjailleet muotia, mutta asian kääntöpuolena muoti on myös vaikuttanut kulttuurin trendeihin ja liikkeisiin kaikkialla maailmassa.

1980-luvulla yhteiskunnalliset muutokset heijastuvat myös muotimaailmaan. Vielä vuosikymmentä aikaisemmin ranskalainen muoti merkitsi maailman ihmisille haute couturea ja muotitaivaan suuria nimiä kuten Yves Saint Laurent. 1980-luvun uusien muotitaiteilijoiden kärki halusi kuitenkin romuttaa kaikki vanhat käsitteet. Nyt vähemmistöt tulivat näkyviksi niin katukuvassa kuin muodissa. Uusi suunnittelijoiden sukupolvi nousi esiin Gaultierin johdolla.

1990-luvun alussa talouden lama, Persianlahden sota ja aids synkensivät ilmapiiriä ja vaikuttivat myös muotiin. Mieliala oli masentunut, synkkä ja toisinaan väkivaltainenkin. Grunge-muoti ja kierrätysvaatteet olivat vastaisku pinnalliselle muotimaailmalle. Muotinäytöksistä tuli kantaaottavia, eikä muodin maailma olisi enää koskaan entisensä.

2000-luvun alussa maailman kaupallistuminen iski myös muotiin. Globalisoituneilla markkinoilla brändien merkitys nousi arvoon arvaamattomaan ja levisi kaikkialle. Nyt luksustuotteet nousivat halutuiksi statussymboleiksi. Merkkilaukut ja uudet nimekkäät suunnittelijat pelastivat monen vanhan muotitalon. Maineen voi kuitenkin menettää nopeasti.

Lisätietoa ohjelmasta

(Fashion Pack, Ranska 2013)

Löydä lisää:

muoti
Suosittele51 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Minä, Karl Lagerfeld

Muotiluomuksistaan tunnettu Karl Lagerfeld on myös taidokas piirtäjä. Dokumentissa yksityisyydestään tarkka ja persoonallinen suunnittelija kertoo omin sanoin ja piirroksin tarinansa lapsuudesta Pariisin muotihuoneisiin.

10.5. Teemalauantai: Muoti-ikonit

Teeman muotiviikon päättävässä teemaillassa tutustutaan kahteen oman aikansa tyyli-ikoniin: supermalli Kate Mossiin ja legendaariseen muotitoimittajaan Diana Vreelandiin.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook