YLE Teema

 

Populaarimusiikki

Elokuvamusiikin kulta-aika

Julkaistu keskiviikkona 24.02.2010 0 kommenttia 274 suositusta

Bullitt, Pakotie, Petulia... Oletko kuullut nämä elokuvat?

perjantai 6.6. klo 22.46

Elokuvamusiikin kulta-aika kertoo vuosista 1965-1975, jolloin valkokangas svengasi ainutlaatuisella tavalla. Innostuneessa ja innostavassa ranskalaisdokumentissa ovat haastateltavina muun muassa tuon kulta-ajan säveltäjämestarit John Barry (kuvassa), Lalo Schifrin, Michel Legrand ja Quincy Jones.

Kulta-ajaksi dokumentissa on määritelty orkestroidun ja monikerroksisen elokuvamusiikin aika, jolloin vaikutteita otettiin laajasti jazzista ja ajan muista virtauksista. Musiikin kannalta avainelokuviksi nostetaan Bullitt, Likainen Harry, Petulia, Thomas Crownin tapaus ja Pakotie. Ennio Morriconen monumentaalisia sävellyksiä Sergio Leonen elokuviin ei tietenkään tässäkään kertomuksessa voi sivuuttaa.

Mainiona kuriositeettina mukana on saksalainen Peter Thomas, joka teki musiikin 1960-luvun scifi-sarjaan Raumpatrouille. Thomas koki pienen renessanssin, kun hänen musiikkiaan päätyi vuonna 2002 elokuvaan Salaisen agentin tunnustukset (Confessions of a Dangerous Mind). Hänet löysi Quentin Tarantino, jonka nimeä Thomas ei dokumentissa saa millään lausuttua oikein!

Nuoremmista elokuvamusiikin tekijöistä ääneen pääsevät muun muassa Mike Patton, David Holmes (Ocean’s Eleven ja jatko-osat), ranskalaisen Air-duon Jean-Benoit Dunckel ja Nicolas Godin (Virgin Suicides) sekä Morriconen musiikkia soittavan The Spaghetti Western Orchestran jäsenet Denis Blais ja Patrick Cronin. Kaikki he tunnustautuvat kulta-ajan elokuvamusiikin suuriksi faneiksi. He myös korostavat sen itsenäistä arvoa: musiikista voi nauttia kuvista irrallaan.

Godin arvelee pessimistisesti, että elokuvamusiikki taiteenlajina on kuollut. Dokumentin optimistiset loppusanat saa kuitenkin lausua elokuvamusiikin vapautta korostava John Barry: "Mikä tahansa on mahdollista milloin vain."

Dokumentin ensi-ilta Suomessa oli 27.3.2010 elokuvamusiikille omistetussa Teemalauantaissa.

(Esittelyn kirjoitti Kati Sinisalo, 2010.)

 

Lisää aiheesta:
15-osainen radiosarja Elokuvamusiikin mestareita 22.5.-28.8.2014 Yle Radio 1 torstaisin klo 17.20 ja tiistaisin klo 21.15 sekä Areenassa.

Lisätietoa ohjelmasta

Elokuvamusiikin kulta-aika (L'Age d'or de la musique de film: 1965-75), Ranska 2009. Ohjaus Thierry Jousse & Nicolas Saada.

Suosittele274 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

All You Need Is Klaus

Saksalainen muusikko, taiteilija ja tuottaja Klaus Voormann tunnetaan parhaiten yhteistyöstään Beatlesin kanssa, mutta Revolver-albumin kannen suunnitellut basisti on tehnyt paljon muutakin. Dokumentissa mukana mm. Paul McCartney, Ringo Starr, Randy Newman ja Carly Simon.

7.6. Teemalauantai: Salaliiton salat

Ilta on omistettu yhdelle elokuvalle, salaliittotrillerille Korppikotkan kolme päivää (1975), ja paranoidille aikakaudelle, jossa tämä moderni klassikko syntyi. Pääosissa ovat Robert Redford ja Faye Dunaway. Sydney Pollackin elokuvan jälkeen nähdään sitä käsittelevä dokumentti.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook