YLE Teema

 

Teemalauantai

21.1. Teemalauantai: DocPoint

Julkaistu maanantaina 02.01.2012 4 kommenttia 211 suositusta

lauantai 21.1. klo 21.00

Teema ottaa varaslähdön Helsingin dokumenttielokuvafestivaalille kahden ainutlaatuisen, taidetta käsittelevän elokuvan seurassa. Ohjaajina ovat Banksy ja Werner Herzog, aiheina katutaide ja Klaus Kinski, taidebisnes ja laiva viidakossa - muun muassa.

Illan avaa viime DocPointin suosikki, maailmankuulun mutta salaperäisen katutaiteilijan Banksyn dokumenttielokuva Banksy: katutaiteen uho ja tuho (Exit through the Gift Shop, 2010). Luvassa on miltei uskomaton tarina siitä, miten yksi Banksy-fani muutti laittoman sissitaiteen härskiksi rahastukseksi. Ulos pääsee vain kassan kautta!

Tarina alkaa, kun Los Angelesiin muuttanut ranskalainen kauppalopo Thierry Guetta innostuu katutaiteesta. Hän taltioi videokamerallaan katutaiteen syntyä, öisiä sissi-iskuja ja katutaiteen tärkeimpiä nimiä, mutta suurin tekijä puuttuu: Banksy. Kun kohtaaminen lopulta järjestyy, Banksy pitää Guettaa itseään kiinnostavampana dokumentin aiheena. Guetta puolestaan päättää ryhtyä itsekin taiteilijaksi. Guetta ei kuitenkaan tyydy hetkelliseen, laittomaan, taidebisneksen ulkopuolella olevaan katutaiteeseen vaan ajattelee isosti…

Dokumentin kertojana toimii Rhys Ifans, ja tunnuslaulun esittää Richard Hawley: ”Tonight the streets are ours!”

Illan toinen dokumenttielokuva on Werner Herzogin ohjaama Klaus Kinski, rakas vihollinen (Mein liebster Feind - Klaus Kinski, 1999). Se kertoo Herzogin yhteistyöstä ja taistelusta vuonna 1990 kuolleen näyttelijä Klaus Kinskin kanssa. Kahden elokuvamaailman suurimpiin eksentrikkoihin kuuluneen miehen myrskyisä suhde tuotti muun muassa sellaiset elokuvaklassikot kuin Aguirre - jumalan viha, Nosferatu ja Fitzcarraldo.

Yhteensattumien ketju saattoi Münchenissä 13-vuotiaan Werner Herzogin saman katon alle sähäkän Klaus Kinskin kanssa. Yhtäkkisessä raivonpuuskassaan Kinski turmeli käytännössä koko asunnon. Herzog tiesi siis vallan hyvin mihin ryhtyi, kun hän palkkasi Kinskin vuonna 1972 elokuvansa Aguirre - jumalan viha pääosaan ja lähti viidakkoon.

Dokumentissa Werner Herzog muistelee suhdettaan räiskyvään näyttelijään, joka saattoi kuvauksissa vaatia kamera-assistenttia ammuttavaksi koska tämä ”virnuili”. Herzog vierailee myös Perun eksoottisissa maisemissa, joissa sekä Aguirre että Fitzcarraldo filmattiin. Yksityiskohtaisesti kerrotaan, miten mahdottomalta tuntunut, surrealistinen valtamerilaivan kuljetus viidakon halki ja vuoren yli toteutettiin. Herzog käy myös Fitzcarraldon naispääosan esittäjän Claudia Cardinalen luona.

Vuonna 1942 syntynyt Herzog kasvoi baijerilaisessa vuoristokylässä ilman elokuvia, televisiota tai puhelinta. 14-vuotiaana hän alkoi tehdä pitkiä vaellusmatkoja. Rahoittaakseen elokuvansa hän työskenteli terästehtaalla. Ensimmäisen elokuvansa Herzog teki 19-vuotiaana.

Dokumenttia kuljettavat eteenpäin runsaat otokset kaikista Kinskin ja Herzogin yhteistyöelokuvista. Vuonna 1926 syntynyt Kinski kuoli 1991.

Dokumentti esitetään DocPointissa 2012 osana tuottaja Iikka Vehkalahden kokoamaa carte blanche -sarjaa. YLEn Dokumenttiprojektin tuottaja Vehkalahti saa festivaalin vuoden 2012 Apollo-palkinnon.

Lisätietoa ohjelmasta

Banksy: katutaiteen uho ja tuho (Exit through the Gift Shop), Britannia 2010. Ohjaus Banksy (A Banksy Film).

Klaus Kinski, rakas vihollinen (Mein liebster Feind - Klaus Kinski), Saksa 1999. Ohjaus Werner Herzog, tuotanto Werner Herzog Filmproduction.

Suosittele211 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Anonyymi

Onpa kömpelö nimisuomennos tuolla Banksyn leffalla. Tämän jutun otsikkona toiminut Ulos kassan kautta olisi esimerkiksi toiminut paremmin. Elokuvahan on itsessään täyden kympin arvoinen.

Anonyymi

Mielenkiintoista tuo ihmisten fetissi OMISTAA/OSTAA. Banksyn teos on kadulla ilmaisena rikollinen töhry. Ostettuna ja vain minun OMANA arvokasta omaisuutta.

Ymmärtääkseni Banksy antaa oikeuden käyttää/kopioida töitään webistä omaksi iloksi/omaan käyttöön, ts. ei myytäväksi. Voisi kuvitella, että kritiikki kohdistuu nimenomaisesti kaupantekoon, ei niinkään siihen, että joku rikastuu hänen töillään. Pitääpä katsoa dokkari, jossa sieltä vaikka tulisi valaistusta asiaan.

Anonyymi

eip ne kadullakaan olevat banksyn työt enää niin rikollisiksi katsota, jos vaikka seuraa sitä miten lontoonmaalla esim. puhdistetaan katutaidetta, on banksyn työt aikalailla suojeltu muiden taiteeseen verrattuna, mikä on taas osaltaan aika erikoista. Raha puhuu...

Anonyymi

Raha vai maine?


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook