YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!

Aika on musiikkia

Julkaistu perjantaina 20.05.2011 0 kommenttia 150 suositusta

perjantaisin 10.6. alkaen n. klo 15.55, uusinta su klo 12.30

Kymmenosainen Aika on musiikkia -sarja on kattava katsaus kamarimusiikin historiaan viimeisen kolmensadan vuoden ajalta. Oppaina toimivat Kuhmon kamarimusiikkijuhlien isä, professori Seppo Kimanen ja belgialainen musiikkiasiantuntija Harry Halbreich, jotka vauhdikkaalla ja värikkäällä tavalla johdattavat katsojat musiikin historiaan. He myös paljastavat sattumuksia ja juoruja tunnettujen tai vähemmän tunnettujen säveltäjien elämästä.

Tunnin mittaisissa jaksoissa tehdään aikamatka mestareiden teoksiin ja tyyleihin Corellista Brahmsiin ja Ravelista Schnittkeen. Kesällä 2001 Kuhmon Kamarimusiikki -tapahtumassa taltioitujen konserttien tähtiä ovat muun muassa sopraano Soile Isokoski, viulisti Ana Chumachenko, sellisti Natalia Gutman ja yli 50 vuotta esiintynyt Borodin-kvartetti sekä monet muut kotimaiset ja ulkomaiset Kuhmon kävijät.

Ohjelmasarjaa varten kuvattiin kaikkiaan kolmekymmentä Kuhmon kesän 2001 noin sadasta konsertista. Yhteensä 60 teosta taltioitiin kokonaisuudessaan. Ohjelmasarjaan on koottu helmet festivaalin laajasta tarjonnasta.

Sarja etenee kronologisesti keskimäärin noin 30 vuoden jaksoista 1700-luvulta nykyhetkeen. Kussakin jaksossa on konserttitaltiointien lisäksi juonto-osuudet, joissa professori Seppo Kimanen valottaa aikakaudella tapahtunutta kamarimusiikin kehitystä. Hän kertoo säveltäjistä, teoksien taustoista sekä peilaa musiikkimaailman tapahtumia laajempaan yhteiskunnalliseen kehitykseen. Kuuluisa Kuhmon henki on läsnä rennossa tunnelmassa niin konserteissa kuin salien ulkopuolellakin.

Sarjan kymmenen osaa käsittelevät seuraavia aiheita: Italia barokin aikana, Ranskalainen ja saksalainen barokki, Jousikvartetto vuosina 1760–1780, Wienin kulta-aika 1780–1800, Schubert – ikivihreä, Romanttinen avio- ja sisarusparin idylli, Kansallisromantiikka, Pariisi nousee musiikin pääkaupungiksi, Musiikki maailmansotien välillä ja Kamarimusiikki 1950-luvulta eteenpäin.

Aika on musiikkia -sarjan on ohjannut Jukka Konttori. YLE Teemalle sen ovat yhteistyössä tuottaneet YLE Kulttuuriohjelmat ja Filmikonttori Oy.

Sarja esitettiin edellisen kerran kesällä 2009.
 

Löydä lisää:

musiikki, klassinen musiikki
Suosittele150 Suosittelee

Lähetä linkki


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook