YLE Teema

 

Kino Klassikko

Casablanca

Julkaistu maanantaina 17.05.2010 3 kommenttia 205 suositusta

Kaikkien aikojen palvotuimpiin rakkauselokuviin kuuluva Casablanca aloittaa Kino Klassikon suurten tunteiden kesän.

sunnuntai 6.6. klo 18.00

Casablanca on totisesti klassikko, elämää suurempi elokuva. Sen jännittävien tapahtumien taustalla kuhisee toisen maailmansodan aikainen satamakaupunki: marokkolaisia, ranskalaisia, vakoojia, pakolaisia, natseja, seikkailijoita, opportunisteja, kollaboraattoreita...

Casablancasaa kohtaavat myös Rick, puolueeton ja kyyninen kapakanpitäjä, Ilsa, hänen suuri rakkautensa, ja Laszlo, vastarintaliikkeen sankari.

Casablanca on osa Ranskan Marokkoa, ja Ranskassa valta on nyt natseilla ja näitä myötäilevällä nukkehallituksella. Casablanca on kuitenkin myös epätoivoisten pakolaisten toivon paikka: sieltä saattaa hyvällä onnella ja kalliisti maksetulla viisumilla päästä Lissabonin kautta Amerikkaan.

Elokuvan pääosissa ovat Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid, Claude Rains ja Peter Lorre. Elokuvan ohjasi Michael Curtiz. Se tuli ensi-iltaan marraskuussa 1942 ja voitti kolme tärkeintä Oscaria.

 

Lauantai-iltana 5.6. kello 23.10 esitetään dokumenttielokuva Todellinen Casablanca (Les ombres de Casablanca, 2009), joka kertoo siitä, mitä Casablancassa oikeasti tapahtui vuosina 1941-42. Oliko todellisuus Hollywood-elokuvaa ihmeellisempää?

Lisätietoa ohjelmasta

Casablanca (USA, 1942) Ohjaus: Michael Curtiz. Pääosissa: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid, Claude Rains, Peter Lorre.

Suosittele205 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Todellinen Casablanca

Dokumenttielokuva siitä, mitä Casablancassa Pohjois-Afrikassa oikeasti tapahtui toisen maailmansodan vuosina 1941-42. Oliko todellisuus Hollywood-elokuvaa ihmeellisempää?

Kommentit

Rrromantikko

Katsokaapa Teuvo Tulion elokuvia! Taitaa Casablanca kalveta Tulion elokuvien rinnalla romantiikan suhteen!

Waterloo Bridge

Maailman romanttisin elokuva ei suinkaan ole Casablanca, vaan omasta mielestäni Sumujen silta (Waterloo Bridge), kiitos valssin Auld Lang Syne. Juuri musiikin vuoksi ei tätä sota-aikaan sijoittuvaa tragediaa voi koskaan katsoa kuivin silmin. Pääosissa ovat iki-ihana, tuulenviemä Vivien Leigh ja komea Robert Taylor.

English Patient

Yksi parhaimmista elokuvista: monisäikeinen ja traagisen koskettava (rakkaus)tarina ihmisistä sodan jaloissa.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook