YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto: Köydet irti

Julkaistu tiistaina 30.04.2013 1 kommenttia 54 suositusta

Kouluikäisen Teemu Selänteen lapsuuden perhe moottoriveneilemässä - laulaja Jukka Kuoppamäki lapsineen purjehtimassa 1970-luvun lopussa

tiistai 28.5. klo 21.55

Teeman Elävän arkiston kevätkausi saa päätöksensä moottoriveneilyn ja purjehduksen parissa. Vaikka 1970-luvun lopussa maailmalla puhuttiinkin happosateista, silti sinilevä oli Suomessa lähes tuntematon käsite ja meret ja järvet kirkasvetisiä. 1970-luvulla veneilyharrastus oli kasvanut voimakkaasti lasikuituveneiden yleistyttyä, mikä heijastui vesillä tapahtuneiden haverien määrään. Oli syytä valistaa ja opastaa. Paketissa nähdään Hannu Karpon toimittama reportaasia ja näyttelemistä yhdistelevä kaksiosainen ohjelma Perhe tekee veneretken vuodelta 1978. Siinä malliperheenä on merielämään tottunut Selänteiden monilapsinen perhe Moby Dick –nimisessä fiskarityyppisessä retkiveneessään, sekä huonona esimerkkinä toopena pulpettiveneilevä singahteleva Enska (Ensio Itkonen), joka jatkuvasti sekoilee veneillessään. Hänellä varusteet ovat surkeat ja huikkakin taitaa välillä maistuvan. Selänteiden veneessä turva-asiat ovat kunnossa. Teemua patistellaan kuuntelemaan veneen lokikirjamuistoa, jossa kerrotaan veli Paavon kannelta putoamisesta edellisvuoden reissulla. Tiskivuoroista ei aivan päästä yhteisymmärrykseen, vaikka veneessä on selvästikin hyvä järjestys. Ohjelman yllättävintä antia on kohtaus, jossa lapset nakataan pelastautumisharjoituksen merkeissä viileään veteen. Enska puolestaan ei noudata mitään hyviä meritapoja, vaan joutuu jatkuvasti ongelmiin. Ohjelman osien välissä nähtävässä Tietosikussa Purjeveneen turvaköydet (1980), Jukka Kuoppamäki perheineen seilaa purjeveneellään ja perustelee turvaköysien tarpeellisuutta merioloissa. Paketin päättää Pertti Nättilän suunnittelema ohjelma purjehduksesta harrastuksena ja intohimona.

Harrastus – purjehdus –ohjelma vuodelta 1964 johdattelee kaarnalaivojen veiston ja veneen kunnostuksen kautta tuuliselle järvelle, jossa seilataan
Hai -luokan purjeveneillä.

Lisätietoa ohjelmasta

Perhe tekee veneretken 1 – 2 (1978). Nuoren Teemu Selänteen perhe neuvoo onnettomuusaltista, välinpitämätöntä ja tietämätöntä keskivertoveneilijää Ensio Itkosta varustautumaan vesille kunnolla ja käyttäytymään oikein.

Tietoisku: Purjevenen turvaköydet (1980). Jukka Kuoppamäki purjeveneilee perheensä kanssa. Samalla hän esittelee turvaköysien käyttöä merellä ja perustelee niiden hyödyllisyyttä.

Harrastus – purjehdus (1964). Vesille tekee venosen mieli. Pertti Nättilän suunnittelema ohjelma purjehduksesta harrastuksena ja intohimona.

Suosittele54 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Atro Niiniluoto

Muistan itse, kun aikoinaan SIU:n, nykyisen Vammaisurheilu ry:n, purjehdustoimikunnan puheenjohtaja vei minut ja muutaman muun purjehtimaan veneellä. Hänellä oli 40 vuoden kokemus.

Pikku-Teemun sekä Kuoppamäen Jukan tunnistin noista arkistopätkistä. Itkosen Enska kaipasi tosiaan valistusta, koska hän vaikutti ilmeisen tietämättömältä.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook