YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto: Toiveiskelmiä 3

Julkaistu perjantaina 15.02.2013 1 kommenttia 62 suositusta

tiistai 19.2. klo 21.50

Iskelmä-Suomea komppaava Teeman Elävän arkiston iskelmäsarja saa jatkoa kansainvälisissä merkeissä. Luvassa henkilökuva pariisilaistuneesta suomalaismuusikosta Valto Laitisesta sekä Cumulus-yhtyeen Rakkauspakkaus.

Illan ohjelmakokonaisuuden aloittaa Erkki Pohjanheimon ohjaama ja toimittaja, Pariisissa ja Helsingissä kuvattu reportaasi Kuunnelkaa laulujani vuodelta 1970. Reportaasidokumentti seuraa Valto Laitista, yhtä kansainvälisesti kaikkein menestyneintä suomalaisista kevyen musiikin tekijää, tämän kotikaupungissa Pariisissa. Reportaasissa esiintyvät mm. Fredi, Mireille Mathieu, Marion Rung, Lea Laven, Anki Lindqvist, Virginia Vee, Georgette Lemaire, Edith Becker, Marc-Fabian Bonnard, Les Swingers ja Fredi.

Valto Laitinen syntyi Helsingissä 1926 ja aloitti uransa jazzpianistina. Hän osallistui vuonna 1949 Pariisin jazzfestivaalilla pidettyyn pianokilpailuun jossa saavutti kolmannen sijan. 1950-luvun lopussa säveltämisen ja sovittamisenkin aloittanut Laitinen muutti pysyvästi Pariisin, jossa hän loi menestyksekkään uran viihdemusiikin tekijänä. Suomessa ehkäpä tunnetuimmat Valtosen säveltämistä lauluista ovat Ulla Sandqvistin esittämä Kun syksy saapuu Helsinkiin ja Katri Helenan esittämä alun perin ranskankielinen Kai laulaa saan (C’est toute une musique). Valtosen lauluja on levyttänyt mm. maineikas chanson-laulaja Mireille Mathieu.

Illan toinen ohjelma on samoin Erkki Pohjanheimon toimittama Cumulus! Rakkauspakkaus (1971) vie lemmen pauloihin. Siinä folkyhtye Cumulus puristaa puoleen tuntiin sikermän yli kolmestakymmenestä suomen- ja ruotsinkielisestä lemmenlaulusta. Ohjelman juontajana toimii Heikki ”Hector” Harma, yhtyeessä esiintyvät Anki Lindqvist, Cay Karlsson, Heikki Harma, Sakari Lehtinen ja Petri Hohenthal. Rakkauspakkaus on Cumuluksen valmistaman ravintolashown yleisön edessä tehty studiotaltiointi. Potpurissa ovat mukana mm. laulut Square Dance, Syyslaulu, Sinua sinua rakastan, Only You, Vem kan segla förutan vind ja Hilipatipippan.

Vuonna 1970 debyyttinsä tehnyt Cumulus nousi nopeasti suomalaisten suosioon. Jo perustamistaan seuraavana vuonna yhtye valittiin Katso-lehden äänestyksessä vuoden yhtyeeksi. 1970-luvun loppupuolella asemansa vakiinnuttanut Cumulus oli tullut tunnetuksi myös Ruotsissa. Yhtyeen perustivat Anki, Hector, Sakari Lehtinen ja Cay Karlsson. Myöhemmin yhtyeen riveissä esiintyivät myös Petri Hohentahl, Matti Bergström, Pirjo Bergström, Lasse von Herzen, Seppo Sillanpää ja Jari Lappalainen.

Lisätietoa ohjelmasta

Kuunnelkaa laulujani (1971)
TV-dokumentti suomalaisesta kevyen musiikin säveltäjästä, joka loi kansainvälisen uran Pariisissa. Käsikirjoitus ja ohjaus Erkki Pohjanheimo. Toimittajat Mikko Valtasaari ja Teija Sopanen. Tuotanto TV1 Viihdetoimitus. MV:

Cumulus! Rakkauspakkaus (1971)
Lauluyhtye Cumulus pisti rakkauden pakettiin ja tiiraili sitä eri vinkkeleistä. Cumuluksessa esiintyvät Anki Lindqvist, Cay Karlsson, Heikki Harma, Sakari Lehtinen ja Petri Hohenthal. MV.

Suosittele62 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Iskelmä-Suomi 4: Kaupungin valot

Iskelmällä on aina ollut myös kaupunkiympäristön kuumeisesta energiasta ja avoimesta ilmapiiristä ammentava puolensa. Kaupunki-iskelmän säikeissä on soinut jazzin rytmi, urbaani viihde-eleganssi ja rikas kansainvälisten impulssien kirjo.

23.2. Teemalauantai: Tango-Suomi

Ilta on täynnä suomalaisen tangon taikaa. Matkaa tehdään Markku Pölösen nostalgisesta Onnen maasta Tuomari Nurmion stadilaisen tangon etsintään, 1960-luvun maaseudun tanssilavoilta 2000-luvun Helsinkiin.

Kommentit

Atro Niiniluoto

Kai laulaa saan-kappaleen muistan myös Tenavatähti-kilpailusta vuonna 1990. Silloin sen esitti Karoliina Kallio.

Olkoon tuo Cumulus-ohjelma Ankin muistoksi. Monta tuttua kipaletta kauniista aiheesta.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook