YLE Teema

 

Garibaldista Berlusconiin

Julkaistu tiistaina 10.04.2012 3 kommenttia 230 suositusta

tiistai 18.6. klo 17.00

Italian johtajilla on 150 vuotta ollut sama ongelma, joka tiivistyy kuuluisiin sanoihin: "Olemme luoneet Italian, nyt meidän on luotava italialaiset." Italialaiset kyselevät yhä itseltään, mikä heitä yhdistää ja mikä heistä tekee italialaisia. Vaikka on vaikeaa sanoa "me", kulttuuri on yhdistävä voima.

Garibaldista Berlusconiin on Enrico Cerasuolon ohjaama ja käsikirjoittama kaksiosainen kulttuuri- ja historiadokumentti. Siinä käydään runsain arkistonäyttein läpi 150-vuotiaan Italian valtion historia. Kaari ulottuu Italian yhdistymisestä vuonna 1861 ensimmäiseen maailmansotaan, Mussolinista ja toisesta maailmansodasta tasavallan syntyyn, sodanjälkeisistä ajoista terrorismin, korruption, Andreottin ja Berlusconiin aikaan.

Dokumentissa on runsaasti musiikkia, elokuvaa ja oopperaa - asioita jotka yhdistävät muuten niin hajanaista kansakuntaa.

Suosittele230 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Kesäkino 2013

Kesällä kaikki rakastavat! …varsinkin Ansa ja Tauno. Sekä Nikander ja Ilona. Ja Paavali Pohja. Teeman lauantai-iltojen Kesäkinossa sekä Radio Suomen kesäsarjassa perehdytään kesällä 2013 suomalaiseen elokuvarakkauteen.

Seksiä auringon alla (12)

Hollantilaistoimittaja Sunny Bergman matkustaa keskustelemaan seksistä neljään maahan, joissa seksiin suhtaudutaan eri tavalla kuin Länsi-Euroopassa.

Kommentit

Liisa Liimatainen

Hienoa, että Divo-elokuva näkyy Teemalla. Toivottavasti otatte ohjelmiinne myös kaksi aivan tuoretta italialaista elokuvaa. La Cronaca di una Strage kertoo Milanossa marraskuussa 2009 räjähtäneestä pommista. Se oli ensimmäinen monista ja liittyy ns jännityksen strategiaan. Kylmän sodan maailmassa Italiassa toimi tiedustelun ja äärioikeiston piireissä syntynyt joukko, joka yritti jarruttaa vasemmiston eteenpäinmenoa pommeilla, jotka yritettiin vierittaa vasemmiston syyksi.
Toinen on Diaz, joka kertoo siitä, mitä tapahtui tuon nimisessä koulussa Genovassa kesällä 2001 pidetyn G8-kokouksen yhteydessä. Poliisit kävivät koululla nukkuvien mielenosoittajien kimppuun ja toivat sinne myös molotoveja verukkeena tuolle hyökkäykselle.
Olin tekemässä juttua G8:n kokouksesta. Poliisien toiminta siellä oli esimerkki läntisen Euroopan laajimmasta ihmisoikeuksien peruttamisesta vuorokauden ajaksi. Poliiseja on tuomittu tuosta äärettömästä väkivallasta, mutta osa siihen osallistuneista ja sitä suunnitelleista on vieläkin palveluksessa, usein hyvin tärkeillä paikoilal. Genovan väkivalta oli tapa kertoa, kuka on nyt vallassa. Berlusconi oli vasta voittanut vaalit.

Liisa Liimatainen

Yle Teema

Hyviä vinkkejä, kiitos!

Anonyymi

Vai oliko tuo toisena mainittu filmi kuitenkin Romanzo di una strage (Marco Tullio Giordana, 2012), joka kertoo Milanossa joulukuussa 1969 räjähtäneestä pommista(strage di piazza Fontana) - liittyen 1960-80 -lukujen poliittisiin väkivaltaisuuksiin ja terroritekoihin...? Se voisi olla kiinnostava.

Kiitos Garibaldista Berlusconiin -dokkarista! Avaa Italiasta puolta, josta vähämmän täällä ehkä tiedetään.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook