YLE Teema

 

Ikkunoita avaruuteen

Julkaistu perjantaina 21.12.2012 1 kommenttia 121 suositusta

keskiviikko 6.3. klo 18.30

Torstai-iltaan saadaan tammikuussa uusi kiehtova lisä, kun puoli yhdeksän tiedepaikalla starttaa sarja Ikkunoita avaruuteen. Puolituntisissa jaksoissa tutustutaan tiedemies Ivan Semeniukin johdolla aurinkokunnan menneisyyteen, nykytilaan ja tulevaisuuteen.

1/12. Aurinko. Uusimmat teleskooppikuvat ovat auttaneet meitä ymmärtämään, millaisia uusia maailmoja maailmankaikkeudessa piilee. Sarjan avausjaksossa tutustutaan olemassaolomme kannalta elintärkeään aurinkoon.

2/12. Rosoisia maisemia. Millaisia näkymiä teleskooppikuvat paljastavat Merkuriuksen ja Venuksen pinnalta? Entä millainen yhteys maan ja sen äänettömän yhtiömiehen, kuun, välillä vallitsee?

3/12. Punainen planeetta. Uudet teleskooppikuvat ovat muuttaneet ratkaisevasti käsityksiämme Marsista. Millaisia elämään viittaavia merkkejä sieltä on löydetty ja koska ihminen voisi sinne laskeutua?

4/12. Jättiläisplaneetat. Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus ovat aurinkokuntamme jättiläisiä ja monin tavoin poikkeuksellisia planeettoja. Entä millainen on kääpiöplaneetta Pluto?

5/12. Salaisia suojasatamia. Jättiläisplaneettoja kiertävät kuut - Europa, Titan ja Io ja monet muut - ovat alkaneet kiinnostaa tutkijoita entistä enemmän. Millaisia elämänmuotoja niistä voisi löytyä?

6/12. Kosminen ampumarata. Avaruudessa kiitää sadoittain asteroideja ja komeettoja, elämmekö tosiaan kosmisella ampumaradalla? Entä millaisia maailmoja oman aurinkokuntamme ulkopuolella avautuu?

7/12. Hubblen avaruusteleskooppi. Vuonna 1990 maata kiertävälle radalle laukaistua Hubblen avaruusteleskooppia on korjattu huoltolennoilla useaan otteeseen. Kuinka operaatiot ovat parantaneet kuvien laatua?

8/12. Superteleskoopit. Työ entistä monipuolisempien teleskooppien parissa jatkuu kiivaana. Spitzerin avaruusteleskoopin uskotaan voivan ottaa kuvia kaukaisista planeetoista, joissa voi olla maankaltaista elämää.

9/12. Kosmiset sateenkaaret. Näkeminen on astronomian perusta, mutta ihmissilmä ei kykene näkemään kaikkia valon aallonpituuksia. Miltä avaruus näyttää infrapunavalossa?

10/12. Tähtientarkkailijan paratiisi. Atacaman autiomaa Chilessä on maailman kuivimpia alueita ja äärimmäisen pieni ilmankosteus antaa erinomaiset mahdollisuudet tähtitaivaan tarkkailuun.

11/12. Liekehtivä taivas. Revontulet eivät ole pelkästään kauniita; ne kertovat planeettamme ja aurinkomme rakenteesta ja viitoittavat myös tietä etsittäessä elämää muilta planeetoilta.

12/12. Virtuaalinen maailmankaikkeus. Tietokonesimulaatioiden avulla voimme tarkkailla aurinkokuntien liikkeitä miljoonien vuosien jaksoilta ja arvioida vaikkapa pimeän aineen vaikutuksia maailmankaikkeudessa.

Lisätietoa ohjelmasta

(Cosmic Vistas)

Löydä lisää:

Ivan Semeniuk
Suosittele121 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

peku58

Kiitos hienosta sarjasta! Ikävä kyllä sarja ei ole saanut kovin kummoista kannatusta ainakaan Areenassa.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook