YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Teemalauantai

7.11. Teemalauantai: John le Carré, mestarivakooja

Julkaistu tiistaina 13.10.2009 0 kommenttia 267 suositusta

Teemalauantain tähti on englantilainen vakoiluromaanien mestari ja entinen vakooja John le Carré. Illan elokuva Uskollinen puutarhuri on kiihkeä moraalisaarna, äärettömän jännittävä trilleri ja sydäntäsärkevä rakkaustarina.

Teemaillan tähti on englantilainen vakoiluromaanien mestari John le Carré. Entinen vakooja ja nykyinen menestyskirjailija muistelee muurin ja kylmän sodan jakamaa maailmaa sekä analysoi globalisoituneen nykymaailman rikoksia. Illan elokuva on kirjailijan aivan parhaisiin filmatisointeihin kuuluva Uskollinen puutarhuri.

Englantilainen John le Carré (s.1931), oikealta nimeltään David John Moore Cornwell, on julkaissut yli 20 kirjaa. Niistä ensimmäinen ilmestyi vuonna 1961 - samana vuonna kuin Berliinin muuri pystytettiin. Kansainvälisen läpimurtonsa hän teki romaanilla Mies kylmästä (The Spy Who Came in from the Cold, 1963). Kirja kuvasi jaettua Eurooppaa hyytävimmillään, ja sen dramaattinen loppukohtaus tapahtui vastapystytetyllä Berliinin muurilla.

Carrén kirjojen vakoojat ovat uskottavia, minkä asiantuntijatkin eli entiset agentit ovat myöntäneet. Todenmukaisia kuvauksia kylmän sodan ja vakoojien maailmasta voikin lukea paitsi jännitysromaaneina ja ylipäätään hyvänä kirjallisuutena myös historiallisina dokumentteina. Carrén kuuluisimpia kirjoja ovat Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja, Värisuora, Pieni rumpalityttö, Panaman räätäli, Täydellinen vakooja, Sankari vai vakooja ja Uskollinen puutarhuri. Kirjoista on tehty useita elokuvia ja tv-sarjoja.

Tapahtumat liikkuvat kirjoissa useilla aikatasoilla. Kylmän sodan vuosista alkanut tarina voi edetä nykypäivään ja kietoa yhteen globalisaation, terrorismin ja lääketeollisuuden hämäräpuuhat.

Paitsi tarkka ja taitava lähihistorian tarinankertoja Carré on myös ärhäkästi päivänpolttaviin asioihin kantaaottava kirjailija. Hän ei säästele sanojaan soimatessaan esimerkiksi Britannian ja USA:n liittoa Irakin sodassa.

Teemalauantaissa nähtävässä dokumentissa John le Carré, vakoojien kuningas kirjailija kulkee hänelle tärkeissä paikoissa lapsuuden maisemista Britanniasta Sveitsin Berniin. Bernissä Carré opiskeli saksankielistä kirjallisuutta ja sai ensikosketuksen tiedustelutehtäviin. Ohjelmassa vieraillaan myös Oxfordin yliopistossa, jossa Carré toimi opettajana. Lopuksi päädytään keskelle vakoilujännäriä: Saksan Hampuriin, Cárren uusimman romaanin A Most Wanted Man tapahtumapaikalle.

Teemaillan elokuva Uskollinen puutarhuri on aivan parhaita John le Carrén kirjojen filmatisointeja. Kirja ilmestyi vuonna 2001, ja elokuva valmistui 2005. Aiheena on nyt kansainvälisen lääketeollisuuden ja eteläisen Afrikan korruptoituneiden hallitusten likainen, salainen yhteispeli. Panoksena on köyhien, osattomien ihmisten elämä.

Elokuvan ohjaaja, brasilialainen Fernando Meirelles on tuonut älyllisen kirjoittajan jännittävään tarinaan kiihkoa, lämpöä ja tunnetta. Tarinan päähenkilö on Keniassa työskentelevä brittidiplomaatti (Ralph Fiennes), jonka poliittisesti aktiivinen vaimo (Rachel Weisz) kuolee hämärissä olosuhteissa. Jäljittäessään totuutta vaimonsa kuolemasta sureva aviomies kohtaa niin yksityisiä kuin globaaleja petoksia.

Seksiä, valheita, korruptiota ja länsimaisen diplomatian synkkiä sivupolkuja tutkiva elokuva on paitsi kiihkeä moraalisaarna myös äärettömän jännittävä trilleri ja sydäntäsärkevä rakkaustarina. Rachel Weisz sai oikeutetusti roolistaan Oscarin. Fiennes tekee myös yhden parhaista rooleistaan. 

(kirjoittanut Kati Sinisalo)

Lisätietoa ohjelmasta

21.00 John le Carré, vakoojien kuningas (König der Spione - John le Carré). Tuotanto: Florianfilm, Saksa 2008. Ohjaus & käsikirjoitus: Werner Köhne & André Schäfer. 50 min.

21.50 Uskollinen puutarhuri (The Constant Gardener). O: Fernando Meirelles. N: Ralph Fiennes, Rachel Weisz, Bill Nighy, Danny Huston, Hubert Koundé. Britannia 2005, 131 min.

John le Carrén viralliset sivut

Suosittele267 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Cyrano de Bergerac

Itsenäisyyspäivän aamupäivän avaa silosäkeitä, pukuloistoa ja hengen lentoa ryöpsähtelevä menestyselokuva, nimiosassa Gérard Depardieu.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook