YLE Teema

 

Kulttuuridokumentti

John le Carré, vakoojien kuningas

Julkaistu maanantaina 20.02.2012 1 kommenttia 139 suositusta

perjantai 31.1. klo 18.00

Entinen vakooja ja nykyinen menestyskirjailija muistelee muurin ja kylmän sodan jakamaa maailmaa sekä analysoi globalisoituneen nykymaailman rikoksia dokumentissa John le Carré, vakoojien kuningas (König der Spione - John le Carré).

Englantilainen John le Carré (s.1931), oikealta nimeltään David John Moore Cornwell, on julkaissut yli 20 kirjaa. Niistä ensimmäinen ilmestyi vuonna 1961 - samana vuonna kuin Berliinin muuri pystytettiin. Kansainvälisen läpimurtonsa hän teki romaanilla Mies kylmästä (The Spy Who Came in from the Cold, 1963). Kirja kuvasi jaettua Eurooppaa hyytävimmillään, ja sen dramaattinen loppukohtaus tapahtui vastapystytetyllä Berliinin muurilla.

Carrén kirjojen vakoojat ovat uskottavia, minkä asiantuntijatkin eli entiset agentit ovat myöntäneet. Todenmukaisia kuvauksia kylmän sodan ja vakoojien maailmasta voikin lukea paitsi jännitysromaaneina ja ylipäätään hyvänä kirjallisuutena myös lähihistoriana. Carrén kuuluisimpia kirjoja ovat Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja, Värisuora, Pieni rumpalityttö, Panaman räätäli, Täydellinen vakooja, Sankari vai vakooja ja Uskollinen puutarhuri. Kirjoista on tehty useita elokuvia ja tv-sarjoja. Uusin elokuva, Teeman elokuvafestivaalilla 2013 esitettävä Tomas Alfredsonin ohjaama Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja sai ensi-iltansa syyskuussa 2011, pääosissa Gary Oldman ja Colin Firth.

Tapahtumat kirjoissa liikkuvat useilla aikatasoilla. Kylmän sodan vuosista alkanut tarina voi edetä nykypäivään ja kietoa yhteen globalisaation, terrorismin ja lääketeollisuuden hämäräpuuhat. Paitsi tarkka ja taitava lähihistorian tarinankertoja Carré on myös ärhäkästi päivänpolttaviin asioihin kantaaottava kirjailija. Hän ei säästele sanoja soimatessaan esimerkiksi Britannian ja USA:n liittoa Irakin sodassa.

Dokumentissa kirjailija kulkee hänelle tärkeissä paikoissa lapsuuden Britanniasta Sveitsin Berniin. Bernissä Carré opiskeli saksankielistä kirjallisuutta ja sai ensikosketuksen tiedustelutehtäviin. Ohjelmassa vieraillaan myös Oxfordin yliopistossa, jossa Carré toimi opettajana. Lopuksi päädytään keskelle vakoilujännäriä: Saksan Hampuriin, Cárren toiseksi uusimman romaanin A Most Wanted Man eli Lainsuojaton tapahtumapaikalle. Kylmä sota on ohi, mutta globaalit rikokset jatkuvat.

(kirjoittanut Kati Sinisalo)

Dokumentti on esitetty aiemmin Teemalla elokuvien Uskollinen puutarhuri (7.11.2009) ja Mies kylmästä (22.10.2011) parina kahdessa eri Teemalauantaissa.

Lisätietoa ohjelmasta

John le Carré, vakoojien kuningas (König der Spione - John le Carré). Tuotanto: Florianfilm, Saksa 2008. Ohjaus & käsikirjoitus: Werner Köhne & André Schäfer.

Suosittele139 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Pappi lukkari talonpoika vakooja (16)

John Le Carrén romaaniin perustuvassa tunnelmallisessa vakoilutrillerissä etsitään kaksoisagenttia brittien tiedustelupalvelun riveistä keskellä kylmää sotaa. Tomas Alfredsonin elokuvan upeassa näyttelijäjoukossa ovat mm. Gary Oldman, Colin Firth ja Benedict Cumberbatch.

Illusionisti (7)

Sylvain Chomet'n ohjaama haikean humoristinen animaatioelokuva Illusionisti (2010) perustuu edesmenneen mestarikoomikon Jacques Tatin käsikirjoitukseen.

Kommentit

Atro Niiniluoto

Varsinaisia jännitysromaaneja minulla ei ole, mutta olen kerran lukenut Gary Oldmanin haastattelun, joka on liittynyt elokuvaan Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja. Kirjoista on kyllä vakoilijan työ tuttua, mutten juuri ole sitä harjoitellut.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook