YLE Teema

 

  • Suosittelu lisätty!
  • Suosittelu lisätty!
Kulttuuridokumentti

Jumalaiset kenkäni

Julkaistu perjantaina 27.04.2012 0 kommenttia 171 suositusta

tiistai 29.1. klo 18.00

God Save My Shoes eli Jumalaiset kenkäni on vauhdikas dokumentti naisten intiimistä suhteesta kenkiinsä. Mukana on kulttuurihistoriaa, psykoanalyysia, seksiä, valtaa, stilettikorkoja, kenkäfriikkejä ja maailmankuuluja kenkäsuunnittelijoita.

Julie Benasran ohjaamassa tv-dokumentissa pääsevät ääneen niin tunnetut kenkäfriikit kuten Fergie, Kelly Rowland ja Dita Von Teese kuin maailmankuulut kenkäsuunnittelijat Christian Louboutin ja Manolo Blahnik.

Naisten kenkien historiaa voi tulkita monella tapaa: korkeat korot on nostettu niin naisten itsenäisyyden symboliksi kuin naisten lieden ääreen palauttamisen merkiksi. Mistä kertovat platformit? Entä SM-kengät joilla ei voi edes kävellä? Entäpä Barbie-nuken stilettokorkoihin muotoillut jalat?

Kenkien historia ei kerro vain muodista vaan myös vallasta ja seksistä. Psykoanalyysilla selitetään kenkäfetisismiä, Nicolas Sarkozyn piilokorot ja Carla Brunin ballerinatossut puolestaan kuvaavat korkojen ja vallan suhdetta. Sinkkuelämää-sarja teki kenkäintoilusta paitsi sallittua myös trendikästä.

Onko korkea korko naisen vapautumisen vai orjuutuksen symboli - vai sekä että? Yksi kenkäfriikki toteaa: "Sitten kun miehet alkavat käyttää stiletto-korkoja, minäkin uskon että ne ovat vallan symboli."

Lisätietoa ohjelmasta

Jumalaiset kenkäni (God Save My Shoes), USA 2011. Dokumentti, ohjaus Julie Benasra. Tuotanto Thierry Daher / Caid Productions.

Löydä lisää:

muoti, kengät
Suosittele171 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Muodin huipulla DDR:ssä

Ohjaaja Marco Wilms oli huippumalli kylmän sodan ajan DDR:ssä. Hänen dokumenttinsa on sukellus Itä-Berliinin boheemien taiteilijoiden alakulttuuriin ja 1980-luvun muotimaailmaan, jossa puutarhamuovista tehtiin haute couturea.

Vivienne Westwood - tee se itse!

Muodin huipulle 1970-luvun punkin myötä noussut Lady Westwood on yhä muotimaailman kapinallinen. Ranskalaiset dokumentintekijät seurasivat brittimuodin kuningattaren vauhdikasta elämää vuoden verran.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook