YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Kausikortti

Sakari Oramon päätöskonsertti

Julkaistu tiistaina 01.05.2012 0 kommenttia 123 suositusta

Perjantaina 25.5.2012 Musiikkitalossa koettiin haikeita hetkiä: Sakari Oramo johti ylikapellimestarina RSO:ta viimeisen kerran. Oramon ylikapellimestarikauden päätöskonsertissa esitettiin Seppo Pohjolan Sinfonia 3 (kantaesitys), Sergei Prokofjev: Viulukonsertto nro 2, solistina Janine Jansen, ja Claude Debussyn "La Mer". TV-ohjelmassa kuullaan yleisön, kapellimestarin, muusikoiden tunnelmia ennen konserttia, konsertin aikana ja sen jälkeen sekä Sakari Oramon haastattelu RSO-kaudesta – Hai-saappaita unohtamatta.

Sakari Oramon kausi Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina alkoi elokuussa 2003. Viulistina uransa aloittanut Oramo toimi vuodesta 1991 RSO:n vuorottelevana konserttimestarina. Orkesterinjohdon diplomin hän suoritti Jorma Panulan kapellimestariluokalla. Tammikuussa 1993 Oramo johti lyhyellä varoitusajalla RSO:n sinfoniakonsertin, jonka jälkeen hänet kiinnitettiin orkesterin kapellimestariksi syksystä 1994 alkaen.

Oramo päätti kymmenvuotisen kautensa Birminghamin sinfoniaorkesterin (CBSO) musiikillisena johtajana keväällä 2008, mutta jatkaa edelleen orkesterin päävierailijana. Syksyllä 2008 hän aloitti Tukholman filharmonisen orkesterin ylikapellimestarina. Oramo on myös Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin ja Kokkolan oopperan kapellimestari.

Oramo on johtanut mm. Berliinin, New Yorkin, Los Angelesin ja Chicagon filharmonikkoja, Concertgebouw'n, Pariisin, Clevelandin ja Minnesotan orkestereita sekä Dresdenin valtionorkesteria. Kaudella 2011-2012 hän johtaa mm. Berliinin saksalaista sinfoniaorkesteria, Wienin sinfonikkoja ja Frankfurtin radion sinfoniaorkesteria.

Oramo ja RSO ovat vierailleet mm. Beninissä, Wienissä ja Prahassa, Saksassa ja Espanjassa, Kanariansaarten, Edinburghin ja Bergenin musiikkijuhlilla sekä Lontoon Proms-festivaalilla. Japanissa Oramo ja RSO ovat kiertäneet vuosina 2005 ja 2007.

Sakari Oramo sai Birminghamin yliopiston kunniatohtorin arvon 2004. Kesällä 2008 hänet palkittiin arvostetulla Elgar-mitalilla ansioistaan Edward Elgarin musiikin tulkitsijana. Vuonna 2009 Brittiläisen imperiumin ritarikunta myönsi Oramolle OBE-arvon hänen ansioistaan Britannian musiikkielämän kehittäjänä Birminghamin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarikauden aikana.

Sakari Oramon kausi RSOn ylikapellimestarina päättyy keväällä 2012. Hänen jälkeensä orkesterin kahdeksantena ylikapellimestarina syksyllä 2013 aloittaa Hannu Lintu.

Suosittele123 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Kapellimestari Sakari Oramo

Millainen kokemus on olla Sakari Oramon tasoinen huippukapellimestari? Tässä henkilökuvassaan Oramo kertoo, miten kapellimestari voi synnyttää ilmapiirin, joka rohkaisee kokonaisia orkestereita tuomaan esiin vahvimpia puoliaan.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook