Kosmonautti Poljakov - avaruuden ennätysmies
Julkaistu maanantaina 22.08.2011 0 kommenttia 136 suositusta
Vuona 1942 Venäjällä syntynyt Valeri Poljakov pitää edelleen hallussaan yhtäjaksoisesti avaruudessa vietetyn ajan maailmanennätystä, kun hän vuonna 1994 lähti 437 päiväksi Mir-avaruusasemalle. Kahdella avaruuslennolla mukana ollut mies on ollut avaruudessa yhteensä 22 kuukauden ajan.
Isäpuolen adoptoima Poljakov oli hyvä koulussa, ja myöhemmin omaksi alaksi valikoitui lääketiede, jota hän lähti opiskelemaan. Tohtoriksi valmistunut Poljakov erikoistui astronautteihin ja avaruuden vaikutusten tutkimiseen. Jo lapsena avaruudesta kiinnostunut Poljakov hyväksyttiin kosmonautiksi vuonna 1972. Pitkä koulutusprosessi vaati tulevalta ennätysmieheltä sitkeyttä ja kärsivällisyyttä, sillä ensimmäistä avaruuslentoa Poljakov joutui odottamaan 16 vuotta. Vuonna 1988 hän teki ensimmäisen avaruuslentonsa ja vietti Mir-avaruusasemalla tällä kertaa 240 päivää. Molemmilla pitkillä visiiteillään avaruudessa Poljakov halusi tutkia ihmisen kehossa tapahtuvia muutoksia avaruudessa ja käytti itseään siis koekaniinina. Hän halusi todistaa, että ihminen pystyy lentämään Marsiin.
Dokumentissa Kosmonautti Poljakov – avaruuden ennätysmies hän kertoo elämästään adoptoituna lapsena, pitkästä koulutuksestaan kosmonautiksi, fyysisestä ja henkisestä rasituksesta avaruudessa sekä tieteen rajoitusten ja toiveiden ristiriidasta, mikä liittyy avaruuslentoihin aina. Yksinäisyys avaruudessa saa myös ajatukset ratsastamaan äärettömyyksiin. Kuulemme myös, mitä Poljakov oli mieltä omasta kaksoisroolistaan sekä tiedemiehenä että koekaniinina. Mies jäi eläkkeelle kosmonautin virastaan toisen avaruuslentonsa jälkeen vuonna 1995, mutta saavutti menestyksekkäällä urallaan taatusti paikan historiankirjoissa.
Lisätietoa ohjelmasta
(Cosmonaut Polyakov, Saksa 2007)
Lähetä linkki
Selaa ohjelmia aiheiden mukaan
Selaa ohjelmapaikkoja
Suositelluimmat jutut