Kuvia hulluudesta
Julkaistu maanantaina 28.09.2009 0 kommenttia 303 suositusta
Skitsofreniapotilaiden maalaukset innoittivat surrealisteja.
Hans Prinzhornin taidekokoelma on yksi maailman erikoisimmista - kokoelman teokset ovat skitsofreniapotilaiden maalaamia. Kokoelmasta innoituksensa ovat saaneet muun muassa useat nykytaiteen tunnetuimmat mestarit.
Kyseessä on yksi maailman suurimmasta kokoelmista, joiden teosten tekijät ovat sairastaneet skitsofreniaa. Kokoelma mullisti yksioikoisen käsityksen 1920-luvun psykiatrisesta hoidosta ja taidemaailmasta. Pariisin surrealistien piirissä Prinzhorn-kokoelman julkaisua "Artistry of the Mentally ill" pidettiin likipitäen raamattuna.
Useat suuret taitelijat, kuten Paul Klee, Salvador Dali, Pablo Picasso, Max Ernst, Jean Dubuffet tai Alfred Kubin, inspiroituivat suuresti tästä "hullusta taiteesta". Pian nämä nykytaiteen suuret mestarit löysivätkin itsensä natsien järjestämästä surullisen kuuluisasta "Degenerate Art" -näyttelystä 1937-luvun Saksassa. Näyttely oli osa kansallissosialistien politiikkaa, ja sen tarkoituksena oli häpäistä nykytaide jälkeenjääneenä ja kieltää se natsi-Saksan vastaisena.
Sittemmin Prinzhornin kokoelma painui unholaan, vaikka tietyt taitelijat, kuten Dali tai Picasso, jaksoivat ylistää teoksia. Nyt YLE Teemalla nähtävässä dokumentissa seurataan tämän ainutlaatuisen kokoelman matkaa läpi historian sekä tutustutaan teoksiin ja skitsofreniaa sairastaviin potilaisiin niiden taustalla. Dokumentissa tarkastellaan myös tämän päivän mielenterveyspotilaiden tekemää taidetta.
Lisätietoa ohjelmasta
(Between Insanity and Beauty: The Art Collection of Dr. Prinzhorn)
O & K: Christian Beetz.
Tuotanto: Gebruderbeetz filmbroduktion, Saksa 2007.
Lähetä linkki
Selaa ohjelmia aiheiden mukaan
Selaa ohjelmapaikkoja
Suositelluimmat jutut