YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Film noir 2010

Lähellä vaaraa

Julkaistu perjantaina 18.06.2010 0 kommenttia 158 suositusta

keskiviikko 3.11. klo 21.55

Tässäkin film noir -elokuvassa Lähellä vaaraa nähdään Robert Mitchum pääosassa. Hän esittää ehkä hieman normaalirooleistaan poiketen lääkäriä, joka rakastuu kauniseen itsemurhaajaan. Faith Domerguen tulkitsema femme fatale saadaankin herätettyä yliannostuksen jälkeen. Domerguesta mainittakoon kuriositeettina, että hän oli tunnetumpi RKO:n omistajan Howard Hughesin tyttöystävänä kuin varsinaisena näyttelijänä.

Domergue suoriutuu tosin erinomaisesti vaarallisen vampin roolista. Yhdessä elokuvan avainkohtauksista Mitchum tekee kotikäynnin olettaen, että tyttö asuu isänsä talossa. Claude Rains (joka tunnetaan Casablancan kyynisenä ranskalaisena poliisipäällikkönä) avaa oven ja ymmärtään yskän: hän lavastaa suurenmoisen show'n ennen kuin paljastaa olevansa aviomies.

Seuraa intohimorikos. Loput elokuvasta vietetään pakomatkalla, jossa ohjaaja John Farrow sortuu pariin otteeseen tahattoman komedian puolelle. Mitchumin esittämä lääkäri on paitsi rakastunut myös aivotärähdyksen johdosta tuskalliseen loppuun asti auvoisan tietämätön juonesta, joka purkautuu kuolettavasti raja-aidalla.

Kelpo perusnoir, jonka ansiot ovat viihteen puolella.

Muita John Farrowin (1904-1963) ohjaamia noir-elokuvia: Calcutta 1947, The Big Clock 1948, Night Has A Thousand Eyes 1948, His Kind of Woman 1951.

(Kirjoittanut Johan Förnäs)

Lisätietoa ohjelmasta

Lähellä vaaraa (Where Danger Lives), USA 1950

Ohjaus: John Farrow

Käsikirjoitus: Leo Rosen, Charles Bennett

Kuvaus: Nicholas Musuraca

Musiikki: Roy Webb

Näyttelijät: Robert Mitchum, Faith Domergue, Claude Rains, Maureen O´Sullivan

 Tuotanto: RKO Radio Pictures

Suosittele158 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Enkelin kasvot

"Hän rakasti yhtä miestä... ja oli valmis tappamaan saadakseen tämän." Jean Simmons ja Robert Mitchum Otto Premingerin trillerissä. (Angel Face,USA 1952)

Pettävällä pohjalla

"Hän koki saman oudon illan aikana sekä rakkauden että murhan!" Robert Ryan ja Ida Lupino raakaa tunteellisuutta tihkuvassa Nicholas Rayn elokuvassa. (On Dangerous Ground, USA 1952)


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook