YLE Teema

 

  • Suosittelu lisätty!
  • Suosittelu lisätty!
Keskiviikon Kino

Mongoli (16)

Julkaistu torstaina 11.07.2013 0 kommenttia 66 suositusta

keskiviikko 22.1. klo 21.45

Sergei Bodrovin kunnianhimoinen elokuvahanke Tšingis-kaanista piti alkujaan toteuttaa trilogiana. Ensimmäinen osa valmistuikin vuonna 2007 ja sai nimekseen Mongoli, jossa käsitellään Tšingis-kaanin nuoruutta ja aikaa, jolloin hänet tunnettiin vain nimellä Temudjin. Mongoli sai kohtalaisen paljon kiitosta ja se oli ehdolla muun muassa parhaan Oscarin saajaksi vieraskielisen elokuvan kategoriassa. Erityisesti elokuvaa on kehuttu ulkoisista tekijöistä, kuten taiten tehdyistä taistelukohtauksista ja kuvauksesta huikeine maisemineen. Elokuvan pääosassa nähdään ehkä yksi japanilaisen elokuvan tunnetuimmista tähdistä tällä hetkellä, Tadanobu Asano, joka muistetaan esimerkiksi 2001 julkaistusta verisestä Ichi the Killeristä. Sittemmin Asano on siirtynyt tekemään lähinnä toimintaelokuvia myös Hollywoodiin.

Nuori Temudjin on isänsä kanssa matkalla valitsemaan itselleen vaimoa. Temudjin löytääkin Börten, jolle lupaa palata hakemaan häntä viiden vuoden päästä. Matkalla kotiin isä kuitenkin tapetaan, ja Temudjin joutuu heimossaan hylkiöksi, ja hänet jätetään yksin. Temudjin on vähällä jäätyä kuoliaaksi, kun hänet pelastaa nuori poika nimeltä Jamukha, ja heistä tulee nopeasti sydänystäviä.

Seuraavan kerran Temudjin nähdään jo aikuisena miehenä. Börte on vangittu ja Temudjin menee pyytämään apua khaniksi kohonneelta Jamukhalta. Tehtävä onnistuu, mutta Temudjinin ja Jamukhan napit menevät vastakkain päätyen siihen, että Jamukha ottaa Temudjinin orjakseen. Alkaa taistelu ensin vapaudesta ja myöhemmin koko Mongolian herruudesta.

Lisätietoa ohjelmasta

(Mongol, Venäjä 2007) O: Sergei Bodrov. N: Tadanobu Asano, Honglei Sun, Khulan Chuluun ja Amadu Mamadakov.

Suosittele66 Suosittelee

Lähetä linkki


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook