YLE Teema

 

You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.
Kino Klassikko

Musta joutsen (12)

Julkaistu torstaina 15.05.2014 1 kommenttia 13 suositusta

sunnuntai 25.5. klo 18.00

Teeman Kino Klassikon sankari-teemaa jatkaa vetävä ja värikäs merirosvoseikkailu Musta Joutsen (The Black Swan, USA 1942). Henry Kingin ohjaaman elokuvan pääosissa nähdään hieno näyttelijäkaarti, jota johtavat ajan seikkailuelokuvien vakiotähtiin kuuluneet Tyrone Power, Maureen O’Hara, George Sanders ja Anthony Quinn.

Musta Joutsen sijoittuu Karibianmerelle aikana, jolloin englantilaiset merirosvot ryöstelivät espanjalaisten asutuksia ja laivoja, joskus sodan varjolla mutta ennen kaikkea rikastuakseen. Onni suosii milloin espanjalaisia, milloin merirosvoja, kunnes tehdäkseen lopun rosvoilusta Englannin kuningas nimittää entisen merirosvopäällikön Henry Morganin Jamaikan kuvernööriksi.

Morganin entiset merirosvokapteenit Jamie Waring (Power), Billy Leech (Sanders) ja Wogan (Quinn) joutuvat nyt miehistöineen päättämään, jatkaako ryöstelyä vai ryhtyäkö kuninkaan lainkuuliaisiksi alamaisiksi. Waringin osalta ratkaisua sävyttää hänen rakastumisensa entisen kuvernöörin kipakkaan tyttäreen lady Margaretiin (O’Hara), joka vastaa ihastukseen kyllä tulisesti mutta ei lainkaan myötämielisellä tavalla.

Musta Joutsen oli yksi elokuvista, joilla Tyrone Power nousi Douglas Fairbanksin ja Errol Flynnin manttelinperijäksi Hollywoodin suurimpana seikkailuelokuvien tähtenä. Uutta esimerkiksi Flynnin aikaisempiin Kapteeni Bloodiin ja Merihaukkaan (Teemalla 31.7) verrattuna olivat hehkuvat Technicolor-värit, joilla King maalaili yhtä lailla Karibian maisemiaan, merirosvojensa lihaksia tai aatelisten huvittavan koristeellisia röyhelövaatteita. Kuvauksestaan elokuva palkittiinkin Oscarilla.

Vankan toteutuksen tukena ovat myös mainiot näyttelijävalinnat. Power saa poseerata ja temppuilla, Maureen O’Hara on pippurinen kuten aina, nuori Anthony Quinn kantaa silmälappua matkallaan kohti isompia rooleja, ja pääkonnana George Sanders on jälleen kerran loistava vaikka hänet on naamioitu lähes tuntemattomaksi punaisen parran ja peruukin taakse. Hyväntuulisuudestaan huolimatta elokuvassa on myös yllättävän brutaaleja hetkiä, jotka muistuttavat väkivallalla ja pelolla hallitun merirosvoyhteisön todellisuudesta.

Musta Joutsen oli valmistumisvuotensa suuria yleisömenestyksiä ja siitä on tullut lajinsa tunnustettu klassikko, mutta Suomessa se on jostain syystä jäänyt vähälle huomiolle. Elokuva saakin nyt tiettävästi ensimmäisen tv-esityksensä.

Lisätietoa ohjelmasta

(The Black Swan/USA 1942) O: Henry King. N: Tyrone Power, Maureen O'Hara.

Suosittele13 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

deli

Näissä vanhoissa meriseikkailuissa olisi pitänyt ola italialaiset ohjaajat, jotka toivat hollywood-länkkäreihinkin realistisen lehmipojan.

Tuskin noina purjehdusaikoina melkein kaikilla on ollut sileä naama ja akoilla harjatut hiukset.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook