1.9. Teemalauantai: Oi Kuu!
Julkaistu maanantaina 30.07.2012 2 kommenttia 168 suositusta
Teemalauantait palaavat kesätauolta täysikuun loisteessa. Kuun lisäksi illan aiheena on tasan 110 vuotta sitten ensi-iltansa saanut elokuva: Georges Mélièsin fantastinen Matka Kuuhun, joka on vastikään restauroitu upeissa väreissä sekä varustettu Air-yhtyeen uudella musiikilla. Illan päättää 2000-luvun kuumatka, Duncan Jonesin moderni tieteiselokuva Kuu.
Lauantaina 1.9.2012 tulee kuluneeksi 110 vuotta Georges Mélièsin Matka Kuuhun -elokuvan ensi-illasta. Vuosipäivän ja täysikuun kunniaksi Teema esittää elokuvan entistä ehompana, väritettynä kopiona sekä lisäksi uuden dokumentin tuosta klassikkojen klassikosta ja sen restauroinnista.
Taikurina uransa aloittanutta Georges Mélièsiä (1861-1938) pidetään näytelmäelokuvan isänä ja kaikkien aikojen ensimmäisenä elokuvataiteilijana. Hän oli myös scifi- ja fantasiaelokuvan kantaisä.
Matka Kuuhun oli Mélièsin siihenastisen uran kallein ja kunnianhimoisin hanke, ja siitä tuli myös elokuvahistorian ensimmäinen kansainvälinen menestys. Taianomainen 16-minuuttinen elokuva kertoo astronomisen seuran jäsenten tutkimusmatkasta Kuuhun, jossa kohdataan muun muassa seleniittien kuningas. Kuuhun matkataan luodinmuotoisella raketilla, joka lähetetään matkaan valtavalla tykillä ja laskeutuu suoraan kuu-ukon silmään.
Mélièsin kekseliäät elokuvat olivat 1900-luvun alussa tavattoman suosittuja, mutta vähitellen aika ja todellisuus ajoivat niiden ohi. Mélièsin studiot suljettiin vuonna 1913, ja suurin osa elokuvista tuhoutui. Unohdettu Méliès päätyi Pariisin Montparnassen asemalle kioskinpitäjäksi. Tästä Méliésin elämänvaiheesta kertoo myös Martin Scorsesen uusin elokuva Hugo.
Onneksi kuitenkin jotain säilyi, ja nykyisin Méliésin teoksia pidetään elokuvataiteen ensimmäisinä suurina saavutuksina. Siinä missä Lumière-veljekset loivat dokumenttielokuvan, Méliès loi fiktion - monin eri variaatioin.
Méliès teki Matka Kuuhun -elokuvasta aikanaan myös käsinvärjätyn version, mutta kaikkien värikopioiden arveltiin kadonneen. Oli suoranainen ihme, kun vuonna 1993 Barcelonasta löytyi elokuvan värjätty kopio, todella huonossa kunnossa. Pitkän restaurointityön tuloksena siitä saatiin uusi upea väriversio. Restauroitu Matka Kuuhun varustettiin ranskalaisen Air-yhtyeen uudella musiikilla. Elokuva sai uusintaensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlien avajaisissa vuonna 2011.
Elokuvan jälkeen esitettävässä uudessa dokumentissa Ihmeellinen kuumatka kerrotaan Méliésin elokuvan vaiheista ja sen pelastustyöstä. Haastateltavina ovat muun muassa Oscar-palkitun The Artist -elokuvan ohjaaja Michel Hazanavicius sekä ohjaajat Jean-Pierre Jeunet, Michel Gondry, Costa-Gavras ja Tom Hanks. Heille kaikille Méliès on esikuva, taikuri ja uusien maailmojen luoja.
Kuuillan päättää Duncan Jonesin vuonna 2009 valmistunut moderni tieteiselokuva Kuu (Moon). Se kertoo tulevaisuudesta, jossa Kuu on jo niin arkipäivää, että siellä tehdään töitä kolme vuotta kerrallaan. Elokuvan päähenkilö Sam Bell valmistautuu yksinäisen työkomennuksensa jälkeen palaamaan Maahan, mutta yllättäen hän kohtaa Kuussa oudon vieraan: itsensä. Pääosaa esittää Sam Rockwell. Samin ainoa seuralainen, tietokone Gerty on saanut äänen näyttelijä Kevin Spaceyltä.
Paljon ylistystä maailmalla kerännyt, Suomessa ilman teatteriensi-iltaa jäänyt Kuu on Duncan Jonesin esikoisohjaus. Jones on David Bowien poika, ja elokuvan tarinassa voi nähdä jännittäviä yhteyksiä Bowien lauluun Space Oddity.
(Teksti: Kati Sinisalo / Teemalauantain tuottaja, 2012)
Lisätietoa ohjelmasta
Matka Kuuhun (Le Voyage dans la Lune, Ranska 1902/2011) (7). Ohjaus Georges Méliès.
Ihmeellinen kuumatka (Le voyage extraordinaire, Ranska 2011). Dokumentti, ohjaus Serge Bromberg ja Eric Lange.
Kuu (Moon, Britannia 2009) (12). Ohjaus Duncan Jones. Pääosassa Sam Rockwell.
Löydä lisää:
Tom Hanks, tieteiselokuva, scifi, Sam Rockwell, mykkäelokuva, Michel Hazanavicius, Michel Gondry, kuu, Kevin Spacey, Jean-Pierre Jeunet, Georges Méliès, elokuvan historia, Duncan Jones, Costa-Gavras, Air, 1902Lähetä linkki
Katso myös...
Elokuvan tarina
Mark Cousinsin 15-osainen dokumenttisarja kertoo elokuvataiteen kehityksestä 1800-luvun lopulta 2000-luvulle asti. Persoonallinen tutkimusmatka ulottuu 12 vuosikymmenelle ja kuudelle mantereelle, Japanista Dakariin, Hollywoodista Hongkongiin ja Mélièsistä Avatariin.
8.9. Teemalauantai: Maksullisia naisia (16)
Totta ja tarua eurooppalaisesta prostituutiosta. Illan avaa dokumentti Fokkenin sisaruksista, jotka ovat työskennelleet Amsterdamin punaisten lyhtyjen alueella liki 50 vuotta. Ilta päättyy Luis Buñuelin moderniin elokuvaklassikkoon Päiväperho, pääosassa Catherine Deneuve.
Kommentit
Selaa ohjelmia aiheiden mukaan
Selaa ohjelmapaikkoja
Suositelluimmat jutut
SUNNUNTAINA 2.9.2012