Onko ihmisen tahto vapaa?
Julkaistu keskiviikkona 07.09.2011 5 kommenttia 273 suositusta
Kotimaisessa tiedekeskustelussa pohditaan sitä, voiko ihminen toimia aina arvojensa mukaisesti ja vapaasti vai johdattaako hänen käytöstään yhteisön sosiaaliset paineet.
Stanley Milgram teki 1960-luvulla sosiaalipsykologisen koesarjan, jossa mitattiin ihmisen halua totella auktoriteettia. Kokeessa ihmisten piti toimia omantunnonvastaisesti ja antaa sähköiskuja. Milgramin koe on yksi sosiaalipsykologian kuuluisimmista kokeista, ja sen eettisyydestä on keskusteltu paljon, mutta kokeen peruskysymys on vielä ratkaisematta: onko ihmisen tahto vapaa.
Tahdonvapausongelmaa pöyhivät kriminaalipsykologi Jaana Haapasalo, filosofian professori Timo Airaksinen sekä kirjailija, oik.tri Jarkko Tontti ja filosofi Arno Kotro.
Lisätietoa ohjelmasta
Tuottaja Johanna Reen, tuotanto YLE Tiede
Löydä lisää:
totteleminen, milgramin koe, Arno Kotro, Timo Airaksinen, Jaana Haapasalo, Jarkko TonttiLähetä linkki
Katso myös...
Tottelemiskoe, panoksena kuolema
Dokumentti jäljittelee kuuluisaa Milgramin testiä: Koehenkilöt luulevat tulevansa ison rahapalkinnon tv-visaan. Kisa etenee kovenevin sähköiskuin. Kuinka pitkälle kisaajat menevät? Miksi ihminen tottelee käskyjä?
Kommentit
Nämä jokaisen koulun ohjelmistoon?
Pelottavaa. Miten lapsille saisi opetettua: "Mieti itse. Aina. Ihan aina!"?
Jos kansanedustajat ovat edustava otos kansasta, tämän suhteen tilanne ei näytä hyvältä. Nappia painetaan ryhmäpäätöksen mukaisesti, vaikka itse olisi asiasta toista mieltä. Paitsi muutamissa harvoissa poikkeuksissa (omantunnon kysymykset) - joiden rajan määrittävät ryhmien johtajat.
Ohjelman kysymykseen "voiko ihminen toimia aina arvojensa mukaisesti ja vapaasti" on vain yksi, itsestäänselvä vastaus. Ei voi. Valitettavasti. Mutta mielenkiintoista silti kuulla tämän kokoonpanon pohdinnat aiheesta.
Olisi ollut mukava saada joku fyysikko (Enqvist?) mukaan keskusteluun. Tahdonvapauskysymys maailman tosiseikkana on etääntynyt jo kauas filosofisesta jossittelusta, johon mm. Airaksinen sortuu. Fysikaalinen todellisuus ei välitä meidän käsitepeleistä. Olen Tontin kanssa samaa mieltä, että humanistit ovat näihin päiviin saakka väheksyneet geenien merkitystä ihmistutkimuksessa. Lisäksi Benjamin Libetin kokeet jäivät kokonaan käsittelemättä.
Tämä jäi hiukan ohueksi, mutta ihan hyvä aloitus.
Siinä keskityttiin enemmän subjektiiviseen puoleen kuin yhteiskunnasta ja muualta ympäristöstä tulevaan.
-Mielestäni kaikki ajassamme riehuva SAAVUTA MITÄ TAHANSA KUN USKOT SIIHEN pöpönpöppö tarvitsee rinnalleen myös tieteen, herkempi ihminen tällaisessa uskovien paineessa menettää jopa mielenterveytensä kun ei positiivista yrityksistään huolimatta onnistu.
Mutta Arnolle kiitos hyvästä keskustelun avauksesta-
Ei valitettavasti kirvoittanut kiitosta Arno Kotrolle. Hänen juontonsa vajosi usein tasolle "mutku" ja hän myös pureskeli kysymystä rasittavan kauan Timo Airaksista varten. Vieraskin tuohtui tästä hieman.
Lisää Arno jämäkkyyttä ja anna haastateltavien vahvuuksille enemmän tilaa! Katsoja odottaa vastausta eikä niinkään välitä monenkirjavan vivahteikkaista muotoiluistasi.
Ohjelmassa sinänsä niin aiheellisesti kuin sisällöllisesti hyvä. Otti tosi paljon päähän kun ohjelmassa ollut oik.tri puhui koko ajan tämän kriminaalipsykologin päälle. Aina ku haapasalo olis sanonu jotain alkoi päälle puhuminen. En tie onko ohjelma huonosti ohjattu vai toimitettu, mutta ei asiantuntijoita kannata raahata paikalle, jos he eivät saa vastata kysymtksiin
tosi ärsyttävää ja alaarvoista yleltä
Selaa ohjelmia aiheiden mukaan
Selaa ohjelmapaikkoja
Suositelluimmat jutut
TORSTAINA 29.9.2011