YLE Teema

 

Puhetta punkkitaudeista

Julkaistu keskiviikkona 28.04.2010 2 kommenttia 133 suositusta

Puhetta punkkitaudeista on kotimainen keskusteluohjelma, jossa ruoditaan kiistanalaista aihetta eri näkökulmista.

Puhetta punkkitaudeista

torstai 20.5. klo 20.30

Borrelioosiin ja sen hoitoon liittyy yhä useita avoimia kysymyksiä ja ristiriitoja. Lääketieteessä ei ole yksimielisyyttä siitä, voiko borrelioosi muuttua krooniseksi. Osa lääkäreistä on sitä mieltä, että pitkään jatkuvat oireet eivät ole borreliabakteerin aiheuttamia, koska bakteeri kuolee kahden tai kolmen viikon antibioottikuurilla. Toinen koulukunta vetoaa tutkimuksiin, joiden mukaan bakteeri on selviytymiskykyinen ja pystyy suojautumaan monin keinoin antibiootteja vastaan.

Muun muassa potilaita edustava järjestö katsoo, että taudin vakavuutta ei ymmärretä eikä potilaille aina anneta riittävän pitkää lääkitystä. Eräiden lääkäreiden mielestä taas pitkien antibioottikuurien eduista ei ole selvää näyttöä.

Kiistanalaisesta aiheesta ovat keskustelemassa infektiolääkäri Asko Järvinen HUS:stä ja lääkäri Ilkka Vartiovaara, joka on sairastanut borrelioosia yli 20 vuoden ajan. Juontajana Mia Paju.

Lisäksi saamme väläyksen Ruotsin tilanteesta, jossa osa borrelioosiin sairastuneista potilaista ei ole tyytyväinen hoidon tasoon vaan lähtee hakemaan apua Saksasta. Joidenkin ruotsalaisten lääkäreiden mielestä borrelioosista on tullut muodikas tauti. Mitä sanovat suomalaiset lääkärit? Asiaa myös vakavasta puutiaisaivokuumeesta eli Kumlingen taudista, jota punkit tartuttavat.

Lisätietoa ohjelmasta

Tuotanto: YLE Oppiminen ja tiede.

Katso viime vuoden ohjelman lääkärin vastaukset

Löydä lisää:

punkit, borrelioosi
Suosittele133 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Anonyymi

Hei!
Punkit ovat paikoittain lisääntyneet räjähdysmäisesti. Huomaan sen koirastamme, joka tietysti on tehokkain punkkien löytäjä.
Omaankin sääreeni punkki viime kesänä tarttui. Haluaisin tarkkailtavaksi havaitsemani oireen. Sääreni tuli erittäin kosketusaraksi 15-20 cm matkalta. Housunpuntin hipaisu jo koski kuten potkaisu johonkin terävään. Lääkäri sanoi, että tarkkaillaan. Kuukauden kuluttua puremakohtaan tuli nopeasti laajeneva punainen ihottuma, joka muistutti ruusua. Tähän sitten määrättiin nopeasti antibioottikuuri, joka tehosi. Ihottuman huomasin sattumalta, se ei oirehtinut mitenkään.
Olisiko tuo kosketusarkuus oire, joka kertoo punkin olleen "myrkyllinen"?

jevi / YLE Teema

Hei!

Lähetin kysymyksesi kysymyslomakkeella (yle.fi/tiede) lääkärille. Vastaukset tulevat tänään YLE Teeman Tiede ja terveys -sivuille.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook