YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Kino Klassikko

Seittien linna (K13)

Julkaistu torstaina 19.11.2009 0 kommenttia 280 suositusta

Kurosawan Macbeth-tulkinta yhdistää hienosti idän ja lännen perinteet.

sunnuntai 9.5. klo 18.00

Akira Kurosawan elokuvien sarjaa Kino Klassikossa jatkaa Seittien linna (Kumonosu-jo, 1957). Se todistaa hienosti Kurosawan elokuvien inhimillistä yleismaailmallisuutta ja ajattomuutta. Japanin menneisyyteen sijoittuva elokuva perustuu nimittäin William Shakespearen Macbethiin. Siirtäessään ”skotlantilaisen” näytelmän japanilaiseen feodaaliyhteiskuntaan Kurosawa onnistuu pysymään täysin uskollisena niin Shakespearelle kuin oman maansa historialle ja kulttuurille.

Tämä synteesi ei liity vain siihen, että Kurosawa on löytänyt temaattisia yhtäläisyyksiä Euroopan ja Japanin feodaaliselta ajalta. Hän yhdistää myös toteutuksessaan länsimaista perinnettä ja japanilaista noh-teatteria. Jopa musiikki yhdistää japanilaisia ja länsimaisia vaikutelmia, ja juuri tällaiseen kahden kulttuuriperinnön yhdistämiseen perustuu Kurosawan elokuvien maailmanlaajuinen viehätys ja suosio.

Seittien linnassa Kurosawan suosikkinäyttelijä Toshiro Mifune esittää kenraali Washizua, joka on kollegansa Mikin kanssa juuri saanut suuren voiton vihollisarmeijasta. Matkalla herransa linnaan he kohtaavat noidan, joka ennustaa heille vielä suurempaa tulevaisuutta. Kunnianhimoisen vaimonsa kannustamana Washizu alkaa suunnitella vallan sieppaamista itselleen.

Seittien linna ei jäänyt Kurosawan ainoaksi Shakespeare-tulkinnaksi, joskin seuraavaa saatiin odottaa 28 vuotta. Ran, Kurosawan versio Kuningas Learista, valmistui vuonna 1985.

Lisätietoa ohjelmasta

Seittien linna (Kumonosu-jou, Japani 1957, 110 min.) O: Akira Kurosawa. N: Toshiro Mifune, Isuzu Yamada, Takashi Shimura. (K13)

Suosittele280 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Kätketty linnake

Akira Kurosawan ohjaama seikkailuelokuvan klassikko, jossa kaksi talonpoikaa liittyy pakomatkalla olevan prinsessan ja kenraalin seuraan.

Taivas ja helvetti

Akira Kurosawan elokuvien sarjan päättää rikoselokuva, jossa rikolliset aikovat kidnapata liikemiehen pojan, mutta erehtyvät kohteesta.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook