YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Kulttuuridokumentti

Suuri taidekupla

Julkaistu maanantaina 16.11.2009 0 kommenttia 286 suositusta

torstai 10.11. klo 17.00

Ensimmäinen, toinen ja kolmas – pam. 15. syyskuuta 2008 Sothebylla myytiin Damien Hirstin teos 60 miljoonalla punnalla. Taidekupla pullisteli suurimmillaan. Kirjailija ja taidekriitikko Ben Lewis seisoi kadulla. Huutokauppakamari Sotheby oli antanut hänelle porttikiellon.

Ben Lewis tutustui vuoden ajan taidekauppaan ja taiteen ylikuumentuneisiin markkinoihin. Muu maailma oli jo lamassa, mutta taidekauppa jauhoi rahaa. Kupla paisui. Taideteosten huutokauppahinnat olivat päätä huimaavia: 72 miljoonaa dollaria Andy Warholista, 73 miljoonaa dollaria Mark Rothkosta ja 86 miljoonaa dollaria Francis Baconista. Huikeaa!

Sveitsin taidemessut, New Yorkin huutokauppakamarit, brittiläiskeräilijöiden kätköt sekä Berliinin taidemaailman huippujen ateljeet tulevat tutuiksi Ben Lewisin kriittisellä tutkimusmatkalla. Lewis havainnollistaa globaalin taidebisneksen anatomiaa jäljittämällä miljoonateoksen eriskummallisen kauppamatkan Pekingistä kolmen mantereen kautta ostajalleen Hongkongiin.

Keinottelua, veronkiertoa, salaisia kauppoja – kaikkea tätä sisältyy taidekuplaan. Suuri taidekupla ei ole dokumentti vain taidekaupasta, se on myös kertomus rahan sokeudesta, taiteen himosta ja loputtomasta ahneudesta.

Lisätietoa ohjelmasta

Suuri taidekupla (The Great Contemporary Art Bubble). Tuotanto: BLTV, Britannia, 2009. Ohjaus Ben Lewis.

Ben Lewisin kotisivut

Suosittele286 Suosittelee

Lähetä linkki


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook