YLE Teema

 

Kino Suomi

Syksyllä kaikki on toisin (12)

Julkaistu torstaina 22.07.2010 3 kommenttia 281 suositusta

Mikko Niskasen maalaistragedia vuodelta 1978 kertoo pienen kylän pienistä piireistä.

torstai 12.4. klo 21.45

Mikko Niskanen aloitti Syksyllä kaikki on toisin -elokuvan käsikirjoittamisen jo heti Kahdeksan surmanluodin jälkeen vuonna 1973. Tuottajaksi lupautunut Filmituotanto Spede Pasanen Oy kuitenkin vetäytyi hankkeesta, ja Pasasen ja Niskasen yhteistyö raukesi. Niskanen palasi aiheeseen vasta viisi vuotta myöhemmin oman tuotantoyhtiönsä rahoittamana.

Elokuva perustuu löyhästi Ilmari Eskolan romaaniin ”Tikapuut huipulle”, joka on vuonna 1960 ilmestynyt satiiri pikku kylän poliittisista kuvioista. Niskasen käsissä satiirinen ote on vakavoitunut, ja tuloksena on 1970-luvun lamasta kertova melodraama.

Elokuvan keskiössä on Niskasen itsensä esittämä pankinjohtaja Haapanen, jonka hautajaisista elokuva lähtee takaumana purkamaan kylän tapahtumia. Ongelmia on kasautunut Haapasen tielle niin uralla kuin yksityiselämässäkin: avioliitto vetelee viimeisiä, poika kapinoi, ystävät murtuvat konkurssin alle, ja Haapasen vilpillinen tilinpito paljastuu pankin tarkastajille. Lisäksi kunnanvaltuutetut ja pankinjohtajat juonittelevat minkä ehtivät.

Pankinjohtaja Haapasen vaimoa Ellaa esittää Tea Ista, jonka työskentelyä on suhteellisen harvoin nähty valkokangaselokuvissa. Hänen edellinen elokuvansa oli ollut Matti Kassilan Aila Meriluoto -filmatisointi Haluan rakastaa, Peter vuonna 1972. Syksyllä kaikki on toisin -elokuvaa seurasi pitkä filmaustauko, sillä sen jälkeen Tea Ista palasi valkokankaalle vasta 2000-luvun alussa, Ere Kokkosen ohjaamassa Kymmenessä riivinraudassa.

Elokuvan sivurooleissa nähdään myös kiinnostavia suorituksia. Haapalaisen kapinoivaa Kari-poikaa esittää Teatterikoulun nuori oppilas Kari Heiskanen, joka oli juuri läpimurron kynnyksellä Ryhmäteatterin Pete Q -näytelmän ansiosta.

Haapasen toista poikaa Juhaa esittää Mikko Niskasen veljen poika Juha Niskanen. Heli-tytärtä, eli Karin ja Juhan siskoa, esittää Armi Aavikon toinen perintöprinsessa Marianne Åström.

Elokuva on esitetty Teemalla TV-arkistossa lokakuussa 2010 yhdessä Tea Istan haastattelun kanssa.

Lisätietoa ohjelmasta

Syksyllä kaikki on toisin -K11- (Suomi, 1978). Pääosissa Mikko Niskanen, Tea Ista, Tarja-Tuulikki Tarsala, Aarno Sulkanen ja Kari Heiskanen. Ohjaus Mikko Niskanen.

TV-arkiston vieraana Tea Ista (2010). Toimittaja Jarmo Heikkinen.

Suosittele281 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Ajolähtö (16)

Autioituvan maaseudun ja levottoman nuorison ristiriita purkautuu 1980-luvun alun tuntoja luotaavassa toive-elokuvassa. Elokuvan ohjasi Mikko Niskanen.

Kommentit

Jämsän Äijä

Elokuvassa roolissa myös Jämsä! (Vanha joen silta, Kansallistalo, SYP:n talo ja Ossi Ottelinin talo)

Anonyymi

Jämsän Äijä kirjoitti:
Elokuvassa roolissa myös Jämsä! (Vanha joen silta, Kansallistalo, SYP:n talo ja Ossi Ottelinin talo)

Kyllä me Jämsässä kuvattiin jonkin verran.Satuin olemaan kuvausryhmässä.

Havaintoja

Jämsän Äijä kirjoitti:
Elokuvassa roolissa myös Jämsä! (Vanha joen silta, Kansallistalo, SYP:n talo ja Ossi Ottelinin talo)

Striptease-kohtaus kuvastaa hyvin seitkytluvun tunkkaista ravintolameininkiä. Paroni Paakkunaisen bändikö siinä soittaa? Kuka mahtaa olla strippari?


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook