YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Teeman Elävä arkisto

Keskikesään kuuluu tango ja lavatanssit

Julkaistu keskiviikkona 02.06.2010 0 kommenttia 237 suositusta

Matot nurkkaan ja tanssiksi Reijo Taipaleen, Eino Grönin ja kumppaneiden tahtiin!

tiistai 6.7. klo 22.00

Tangon taikaa ei voi vastustaa. Alun perin Argentiinassa siirtolaisten ja merimiesten keskuudessa kehittynyt tanssi levisi 1900-luvun alussa Eurooppaan, ja syrjäiseen Suomeen se kotiutui ennen toista maailmansotaa. Suomalainen variaatio tangosta kehittyi Arvo Koskimaan, Unto Monosen ja Toivo Kärjen sävellysten myötä toisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen.

1950-luvulla suosikkitangoja esittivät suuret laulajamestarit, kuten Olavi Virta, Eero Väre ja Kalevi Korpi, mutta vuosikymmenen lopulla tango alkoi jäädä rennomman nuorisomusiikin jalkoihin.

1960-luvun alussa koettiin kuitenkin uusi tangobuumi, johon vaikuttivat muun muassa Elvis Presleyn tangolevytykset. Uusi tangoinnostus nosti esiin uuden polven laulajia, etunenässä sellaiset tähdet kuin Reijo Taipale, Eino Grön, Taisto Tammi, Markus Allan ja Esko Rahkonen. Tuosta tähtikaartista kaikki, paitsi nuorena kuollut Taisto Tammi, ovat saaneet nauttia suosiosta vielä 2000-luvullakin.

Ohjelmassa Tangoilta Satumaa (1973) edesmennyt populaarikulttuurin tuntija Ilpo Hakasalo kertoo tanssilavalla tangon historiasta. Tanssiorkesteri Dallapé ja tähtisolistit Reijo Taipale ja Kalevi Korpi tanssittavat yleisöä rakastetuimpien tangojemme tahdissa. Kuulemme kappaleet Satumaa, Lasihelmiä, Musta Ruusu, Liljankukka, Särkyneitä toiveita, Mustasukkaisuutta, Hiljainen kylätie, Itämaista rakkautta ja Tähdet meren yllä.
Kesäisen lauantai-illan tunnelmiin päästään ohjelmassa Lavatanssit (1976), jossa seurataan yhden illan tapahtumia Kevätniemen lavalla Lieksassa.

Yleisöä tanssittavat Eino Grön, Esko Rahkonen ja Paula Koivuniemi, jotka esittävät laulut Kuutamotango, Ruhtinaan viulu, Tulipunaruusut, Lapin tango, Satumaa, Odessa, Kotkan ruusu, Pettäjän tie Ja Lennä mun lempeni laulu. Muutamia ikivihreistämme esitetään myös englanniksi, sillä ohjelma oli osa yhteispohjoismaista musiikkisarjaa.

Lisätietoa ohjelmasta

Tangoilta Satumaa (1973)
Esiintyjät: Reijo Taipale, Kalevi Korpi ja Dallapé. Toim. Ilpo Hakasalo. Tuot. Erkki Vihtonen.

Lavatanssit (1976)
Esiintyjät: Eino Grön, Esko Rahkonen ja Paula Koivuniemi. Ohj. Heikki Seppälä.
 

Suosittele237 Suosittelee

Lähetä linkki


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook