YLE Teema

 

Teemalauantai

Teemalauantai on omistettu armottomille spagettilänkkäreille

Julkaistu tiistaina 15.09.2009 0 kommenttia 132 suositusta

Teemalauantai: Italowestern

Spagettilänkkärien eli italowesternien armottomassa maailmassa vierailevan teemaillan aloittaa dokumentti tämän tyylitellyn ja väkivaltaisen lajityypin historiasta. Sen jälkeen nähdään italowesternin tyylipuhdas edustaja, kulttimainetta nauttiva elokuva kostoretkellä olevasta pyssymiehestä.

Dokumentti He eivät tunteneet armoa kertoo italowesternien menestystarinan. Uusi elokuvagenre syntyi 1960-luvun alussa, kun italialainen elokuvateollisuus oli syvässä kriisissä. Muutamat italialaiset ohjaajat ja käsikirjoittajat päättivät silloin aloittaa westernien tekemisen. Heistä tunnetuin oli Sergio Leone.

Siihen asti lännenelokuvia olivat tehneet lähinnä vain amerikkalaiset. Monien mielestä oli toivoton yritys tuottaa halpoja länkkäreitä eurooppalaisissa studioissa, sorakuopissa tai aavikon kaltaisissa maisemissa Rooman ja Espanjan Almerían läheltä. Vahvasti tyylitelty, dramaattista musiikkia sisältänyt elokuvagenre saavutti kuitenkin pian kulttistatuksen.

Italowesternejä valmistui kaikkiaan lähes 500. Hans-Jürgen Panitzin ja Peter Dollingerin dokumentissa nähdään näytteitä noin 30 elokuvasta ja lisäksi harvinaista arkistomateriaalia. Italowesternin päänäyttelijät pääsevät myös ääneen, heidän joukossaan muun muassa Franco Nero, Thomas Milian, Pierre Brice, Robert Hossein, Bud Spencer, Damiano Damiani ja John Garko.

Illan elokuvana nähdään yksi italowesternin perusteoksista. Elokuvan Django - kostaja (K15) on ohjannut Sergio Corbucci, ja pääosassa on lajityypin tähtinäyttelijä Franco Nero.

Salaperäinen muukalainen nimeltään Django saapuu meksikolaiseen rajakaupunkiin raahaten arkkua mukanaan. Kaupungissa on meneillään valtataistelu häikäilemättömien meksikolaisten ja amerikkalaisten rikollisten välillä, eikä kumpikaan osapuoli tingi keinoissa löytääkseen alueelle piilotetun kulta-aarteen. Django käy yksin molempia jengejä vastaan.

Django juuttui väkivaltaisuutensa vuoksi monen maan sensuuriin, mutta se oli myös 1960-luvun suosituimpia italowesterneitä. On arvioitu, että elokuva poiki yli 50 erilaista epävirallista jatko-osaa tai jäljitelmää.

Lisätietoa ohjelmasta

Klo 21.00 He eivät tunteneet armoa (Denn Sie kennen kein Erbarmen: Der Italo Western, Saksa 2006). 85 min.
Klo 22.25 Django - kostaja (Django, Italia 1966). O: Sergio Corbucci. N: Franco Nero. 90 min. K15

 

Suosittele132 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Paris, Texas

Wim Wendersin mestariteos, melankolinen road movie hiljaisesta miehestä, kadonneesta naisesta ja hajonneen perheen yhdistämisestä. Pääosissa Nastassja Kinski ja Harry Dean Stanton.

Alice kaupungeissa

Wim Wendersin ohjaamien elokuvien sarjan aloittaa kaunis mustavalkoinen road movie Alice kaupungeissa.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook