YLE Teema

 

Kesäkino

Saimaa-ilmiö

Julkaistu maanantaina 04.04.2011 1 kommenttia 366 suositusta

lauantai 16.6. klo 22.35

Dokumentissa Saimaa-ilmiö suomirockin huiput Juice Leskinen Slam, Hassisen kone ja Eppu Normaali reissaavat kolmen bändin Tuuliajolla-kiertueella kesällä 1981. Kiertue oli poikkeuksellinen: keikkabussin sijaan bändit seilasivat pitkin Saimaata Heinävesi-höyrylaivalla ja keikkailivat Saimaan rannikkopaikkakunnilla.

Idean takana oli Juice Leskinen, joka sai myös Ismo Alangon ja Martti Syrjän innostumaan hankkeesta. Laiva starttasi toukokuussa 1981, ja samalla tehtiin sopimus keikkakesän dokumentoinnista. Sitä tulivat hoitamaan nuoret veljekset Aki ja Mika Kaurismäki, jotka oli juuri alkuvuonna palkittu Tampereen lyhytelokuvajuhlilla esikoiselokuvastaan Valehtelija.

Kaurismäet osuivat kultasuoneen, sillä kaikki bändit ovat huippukunnossa ja tunnelma on irtonainen ja hauska. Mukaan on tarttunut kestohittejä kultakin bändiltä (mm. Juicen Pilvee pilvee, Hassisen koneen Rappiolla ja Eppujen Puhtoinen lähiöni), ja keikkaputken kruunaa lopussa kuultava yhteisesitys Maamme-laulusta.

Elokuvateattereihin keikkakesän tunnelmat saatiin tuoreeltaan: Saimaa-ilmiön ensi-ilta oli jo 11. syyskuuta 1981. Kaksituntisen dokumentin historiallista arvoa lisää se, että Juice Leskisen Slam-orkesteri hajosi vielä saman syksynä ja Hassisen konekin seuraavana vuonna, heti toisen Tuuliajolla-kiertueen jälkeen. Eppu Normaali sen sijaan teki seuraavana vuonna levyn Tie vie, joka varmisti bändille paikan suomalaisyleisön sydämissä.

Lisätietoa ohjelmasta

Saimaa-ilmiö (1981). Ohjaus: Aki ja Mika Kaurismäki. Esiintyjät: Juice Leskinen Slam, Hassisen kone ja Eppu Normaali.

Suosittele366 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Pitkä kuuma kesä (12)

Perttu Lepän vauhdikas elokuva Kalle Päätalo -nimisen bändin noususta kuuluisuuteen Joensuussa suomirockin syntymävuonna 1980.

Kesäkapina (12)

Jaakko Pakkasvirran kesäinen ja kapinallinen elokuva vieraantumisesta, mainonnan maailmasta ja yhteiskunnallisesta heräämisestä.

Puupää-juhannus

Juhannuksen kunniaksi Pekan ja Pätkän seurassa ollaan kesälaitumella, ketjukolarissa ja sammakkomiehinä. Kolmen Puupää-elokuvan tähtikaartiin kuuluu tietysti myös Justiina.

Kommentit

Atro Niiniluoto

Ehdin nähdä tuota dokumenttia vain puoli tuntia, mutta hauskaa näytti olevan. Olen nähnyt tuon joskus aikaisemmin, mutta kiva oli katsella uudestaan, koska suomirock ei haalistu. Vanha perinnekin oli kunniassa siinä kohtaa, kun hoilotettiin Kaunista Veeraa. Komea oli myös vaihe, missä sekä Juice että Martti että Ismo esittivät vuorollaan säkeistöjä biisistä Kuopio tanssii ja soi.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook