YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Film noir 2010

Varjot menneisyydestä

Julkaistu torstaina 17.06.2010 0 kommenttia 197 suositusta

keskiviikko 6.10. klo 22.35

Jacques Tourneurin ohjaama Varjot menneisyydestä alkaa idyllisillä kuvilla kaukana kaupungin vaaroista. Mies ajaa autoa vuoristolaaksossa, pysähtyy huoltoasemalle ja kysyy omistajaa. Tämä ei kuitenkaan ole paikalla. Huoltamon apulainen lähtee varoittamaan pomoaan, joka on kalassa tyttöystävänsä kanssa.

Salaperäinen kävijä pakottaa elokuvan sankarin pois vapaaehtoisesta pakolaisuudesta - turmeltunut noir-kaupunki kutsuu tämän takaisin amerikkalaisen pienyhteisön normaaliudesta. Tästä alkaa purkautua menneisyyden tapahtumien vyyhti, minkä jälkeen palataan elokuvan nykyhetkeen. Juonikuviot ovat kokonaisuudessa aika monimutkaisia, ehkä jopa sekavia, mutta niiden ymmärtäminen ei ole olennaista.

Ohjaaja Jacques Tourneur luo yhdessä kuvaaja Nicholas Musuracan kanssa peruslähtökohdiltaan viisinäytöksisen kolmiodraaman, jossa on paljon tunteita ja tahallista pettämistä. Hehkeä Jane Greer saa Robert Mitchumin lankeamaan, vaikka Greer oikeasti kuuluu Kirk Douglasin viileän aggressiiviselle pelurille. Tämä taas on alunperin lähettänyt Mitchumin etsimään Greeriä, joka on paennut Douglasin rahojen kanssa Meksikoon...

Tourneurin ohjauksessa näyttelijät vaihtuvat kuin urheiljat pelikentällä konsanaan, ja pallon perässä pysytään tiukasti. Vaikuttaa siltä, että Jane Greerin femme fatalella eli kohtalokkaalla naisella on useampi ottelu menossa. Hänelle luodaan vastakuva Rhonda Flemingin hyveellisestä naisesta, johon Mitchum on turvautunut näppinsä poltettuaan.

Kukaan ei tässä pelissä voita, vaikka petosten vyyhti saadankiin purettua.

Jacques Tourneur (1904-1977) ohjasi RKO:lla legendaarisen Kissaihmiset 1942 ja palasi aina välillä tummiin rikosdraamoihin. Niitä ovat Berlin Express 1948 ja Nightfall 1957.

(Kirjoittanut Johan Förnäs)

 

Lisätietoa ohjelmasta

Varjot menneisyydestä (Out of the Past), USA 1947

Ohjaus: Jacques Tourneur

Käsikirjoitus: Daniel Mainwaring, James M . Cain, Frank Fenton

Kuvaus: Nicholas Musuraca

Musiikki: Roy Webb

Näyttelijät: Robert Mitchum, Jane Greer, Kirk Douglas.

Tuotanto: RKO Radio Pictures

Suosittele197 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Film noir 2010

Vaaralliset naiset, epätoivoiset miehet ja rikoksen hehku valtaavat kotikatsomot keskiviikkoiltaisin. Syksyn 2010 Film noir -sarja tarjoaa 19 kohtalokasta tarinaa amerikkalaisen unelman kääntöpuolelta. Kaksi viimeistä noir-elokuvaa maanantaina 27.12. klo 22.50. Luvassa epätoivoa, kyynisyyttä, tuhoavaa intohimoa ja varjoisilla kujilla aistikkaasti hehkuvia savukkeita!


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook