YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!

Waltz with Bashir (16)

Julkaistu tiistaina 22.06.2010 0 kommenttia 234 suositusta

torstai 10.4. klo 23.15

Israelilaisen Ari Folmanin kirjoittama ja ohjaama pitkä animaatioleokuva Waltz with Bashir on äärimäisen henkilökohtainen teos. Elokuvassa palataan vuoteen 1982, Israelin ja Libanonin välisen sodan aikoihin sekä erityisesti Sabran ja Shatilan pakolaisleirien verilöylyyn.

Sodassa mukana ollut Folman huomasi vuosien jälkeen ettei muista tapahtumista enää mitään. Hän aloitti kokemustensa rekonstruoinnin ja ryhtyi puhumaan sodasta paitsi psykoterapeuttinsa myös silloisten ystäviensä ja armeijatovereidensa kanssa.

Lopputuloksena on vaikuttava teos muistamisesta, unista ja sodan traumoista.

Maailmalla monasti palkitussa elokuvassa on poikkeuksellinen muoto: Folman teki aiheesta animaatiodokumentin. Näin hän pääsi paremmin kiinni aiheeseen: mukana on paitsi vuoden 1982 sotatapahtumia myös epäluotettavia muistikuvia, houreita ja painajaisia.

Lisätietoa ohjelmasta

Waltz with Bashir (Vals Im Bashir), Israel 2008. Animaatioelokuva, ohjaus Ari Folman. (16)

Suosittele234 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Alaviite (S)

Israelilainen tragikomedia pienestä akateemisesta välikohtauksesta, josta kasvaa suorastaan oopperan mitat täyttävä taistelu juutalaisuudesta ja sionismista sekä isän ja pojan suhteesta.

Sydämellä on syynsä (7)

Venetsian elokuvajuhlilla palkittu kertomus hasidijuutalaisen perheen elämästä Tel Avivissa. Nuori Shira joutuu tahtomattaan järjestettyjen naimakauppojen kohteeksi vanhemman siskon kuoltua synnytykseen.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook