YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Kino Ranska

Yö kuuluu rakkaudelle

Julkaistu torstaina 17.06.2010 0 kommenttia 197 suositusta

Louis Mallen "suuri runo rakkaudesta" joutui aikanaan sensuurin saksittavaksi.

sunnuntai 24.10. klo 13.05

Louis Malle (1932-1995) oli eräänlainen ulkojäsen Ranskan uuden aallon liikehdinnässä. Toisin kuin useimmat muut uuden aallon ohjaajat Malle opiskeli elokuvatekoa, ja hän ohjasi ensimmäiset pitkät elokuvansa jo ennen uuden aallon läpimurtoa.

Mallen toinen ohjaustyö oli Yö kuuluu rakkaudelle (1958). Elokuva nostatti naisen seksuaalisuuden rohkealla kuvauksella pienen skandaalin, ja se lyheni Suomessakin sensuurin saksissa. Amerikassa sen levittäjä joutui jopa syytteeseen pornografiasta. Kohu syntyi aamuöisestä rakkauskohtauksesta, jossa Jeanne Moreau on pukeutunut pelkkään helmikaulanauhaan.

"Uusi sukupolvi", "Suuri runo rakkaudesta", "Mikä skandaali?" Tällaisia otsikoita nähtiin puolestaan ranskalaislehtien kritiikkipalstoilla marraskuussa 1958, kun elokuva sai ensi-iltansa.

Yö kuuluu rakkaudelle on porvariston hillityn charmin hillittynä kritiikkinä alkava, runolliseksi yltyvä kertomus turhautuneesta porvarisrouvasta ja miehistä hänen elämässään. "Rakkaus syntyi yhdessä katseessa", elokuvan kertoja toteaa. "Hän ei epäröinyt. Onnea ei voi vastustaa."

Yö kuuluu rakkaudelle esitettiin edellisen kerran Teemalla maaliskuussa 2009 osana laajaa Uuden aallon kevät -sarjaa.

Lisätietoa ohjelmasta

Alkuperäinen nimi: Les amants, Ranska 1958, 88 min. Ohjaus: Louis Malle. Pääosissa: Jeanne Moreau, Alain Cuny, Jean-Marc Bory. 

Suosittele197 Suosittelee

Lähetä linkki


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook