yle.fi

Ääniharjoituksia

Äänenavauksessa laulaja saa rauhassa lämmetä laulamiseen ja laskeutua kuoroharjoituksen tilanteeseen.

Kokeile itse seuraavia ääniharjoituksia, voit laulaa niitä itseksesi niin korkealle ja matalalle kuin hyvältä tuntuu. Älä pakota ääntä liian korkeisiin tai mataliin säveliin! Ääni vetreytyy vähitellen säännöllisen harjoittelun tuloksena.

Kaikilla ihmisillä on äänessään eri kuuloisia alueita eli rekistereitä – esim. rintarekisteri, keskirekisteri ja ylärekisteri (tai falsetti). On tärkeää harjoittaa kaikkia äänen alueita, ja pitkällisen harjoittelun tuloksena ääni alkaa kuulostaa yhtenäiseltä ja tasaiselta.

Harjoitus 1
Liu' uta ääntä jollakin vokaalilla ylös-alas ilman säveltasoja. Ääntely voi olla kuin huokauksia ja jäljitellä palosireenin ääntä.
>kuuntele harjoitus

>Nuotit pdf-muodossa

 

Harjoitus 2
Lauletaan m-äänteellä. Laita huulet rennosti ja kevyesti yhteen ja pidä suun takaosa avarana eli kevyt alkavan haukotuksen olo suussa (”tila”). Tunnustele äänen resonointia pään sisällä ja poskipäissä. Kuvittele, että ääni virtaa silmien korkeudelta ulos. Älä pakota tai purista ääntäsi.
>kuuntele harjoitus

> Nuotit pdf-muodossa

 

Harjoitus 3
Harjoitellaan hengityksen tuntumaa, lauletaan i-vokaalilla. Kuvittele, että ääni alkaa vatsanpohjasta ja virtaa silmien korkeudelta ulos. Tunnustele mielessäsi alaselkää ja lantiota. Voitko kuvitella niiden levenevän laulaessasi? Kurkussa ei pitäisi tuntua laulaessa miltään.
>kuuntele harjoitus

> Nuotit pdf-muodossa

 

Harjoitus 4
Harjoitellaan lauluinstrumentin syvyys-korkeus-tuntumaa mii-tavulla. Kuvittele "avaavasi" lauluinstrumenttisi valmiiksi ylintä säveltä varten jo ennen laulamista, anna suun takaosan olla avara ja rento. Kun laulat säveliä ylöspäin, kuvittele samalla kuminauhamainen venytys kehossa alaspäin kohti vatsanpohjaa. Kurkussa ei pitäisi tuntua laulaessa miltään.
>kuuntele harjoitus

> Nuotit pdf-muodossa

 

Harjoitus 5
Harjoitellaan tekstin artikulaatiota prillepralle-fraasilla. Tunne rento alaleuka ja kieli. Kuvittele laulavasi rikkumatonta vokaalivirtaa, jossa konsonantit ovat nopeita ja rapsakoita (ei ylikorostettuja). Kuvittele, että ääni alkaa vatsanpohjasta ja virtaa silmien korkeudelta ulos. Kokeile ensin puhuen.
>kuuntele harjoitus

> Nuotit pdf-muodossa

 

Harjoitus 6
Harjoitellaan lauluäänen ketteryyttä ja liikkuvuutta laulamalla juu-jaa-juu-jaa-fraasia.
Kuvittele, että instrumenttisi on auki (vatsanpohja – kurkku – silmät), Keskity tuntemaan jatkuva vokaalivirta. Vokaalin ”paikka” ei muutu suussa, vaan a-ja u-vokaalit tuntuvat syttyvän samassa paikassa jossain pään keskellä ja virtaavan silmien korkeudelta ulos. Älä päkistä tai puske, vaan päästä ääni ulos rennosti ja luonnollisesti.
>kuuntele harjoitus

>Nuotit pdf-muodossa

 

Harjoitus 7                                                                                                                     Harjoitellaan korkeita säveliä signore-fraasia (äännetään sinjoore) laulamalla. Kuvittele o-vokaali hyväntuuliseksi ja kirkkaaksi, ei ontoksi ja sameaksi – ajattele, miltä hymy tuntuu silmien takana, mutta älä levitä suuta laulaessa leveään hymyyn. Anna äänen virrata vuolaasti painamatta. Älä pakota ääntä korkealle niin, että kurkunpää nousee ja kiristyy. Ajattele edelleen, että ääni lähtee vatsanpohjasta.
>kuuntele harjoitus

>Nuotit pdf-muodossa

 

Harjoitus 8
Harjoitellaan vokaalien yhtenäisyyttä laulamalla ii-ee-aa-oo-uu-yhdistelmää. Kuvittele, että vokaalit virtaavat samasta paikasta ulos. Suu on rento, leuka on rento ja vokaalit ”valuvat ulos.” Koko keho vatsanpohjasta päälaelle asti soi! Laula reilulla äänellä, mutta vain niin voimakkaasti, kuin sinusta tuntuu hyvältä.
>kuuntele harjoitus

>Nuotit pdf-muodossa

 

Harjoitus 9
Harjoitellaan musiikin fraseerausta dondiri-fraasia laulamalla.
Heittäydy musiikin mukaan. Voimistuminen-hiljentyminen tuntuu kehon sisällä pystysuuntaisena venymisenä. Kuvittele, että ääni virtaa silmistä positiivisen ja kirkkaan sävyisenä.
>kuuntele harjoitus

>Nuotit pdf-muodossa

 

Harjoitus 10
Harjoitellaan pitkää sitkeää laululinjaa miiaaoomaria-fraasia laulamalla. Heittäydy musiikin mukaan, älä ajattele liikaa tekniikkaa vaan nauti äänen virtauksesta! Kuvittele, että koko kehosi soi!
>kuuntele harjoitus

>Nuotit pdf-muodossa

Tee ilmaisulisä johonkin ääniharjoitukseen: Laula jokin harjoitus vihaisesti - ylpeästi - rumasti - surullisesti - pelokkaasti - onnellisesti.

Käytä ääntäsi ääniharjoituksissa rohkeasti ja nauti laulamisesta. Kurkku ja ääni eivät saisi koskaan tuntua rasittuneilta laulamisen jälkeen.

Kouluttamaton ääni saattaa olla samea, soimaton, heiveröinen tai suppea-alainen, mutta säännöllisellä harjoittelulla ja opettajan avustuksella ääni alkaa muuttua. Laulunopiskelu vaatii aina ulkopuoliset korvat – esimerkiksi opettajan, joka tietää miten ääni toimii ja miten sitä koulutetaan, sekä vuorovaikutustilanteen eli laulutunnin.

Edistyminen tapahtuu oppilaan omaehtoisen harjoittelun myötä, kun hän alkaa oivaltaa mistä on kysymys, ja hitaasti reagoiva keho alkaa muokata lihastasapainoa lukemattomien toistojen myötä. Laulunopiskelussa edistyminen tapahtuu pienin askelin; vain harvoin oppilas oivaltaa välittömästi mistä on kysymys, ja toteuttaa sen ensi yrittämällä. Muista, että jokainen aloittaa joskus alusta asti jonkin uuden asian opettelun, ja vain harjoittelemalla edistyy. Laulamisen iloa!

>Siirry tekstianalyysiin ja laulunharjoitteluun

 

Lähetä linkki

Esitysaika

Kuoroon! -sivusto on perustettu Kuoroon! -ohjelmasarjaa varten. Ohjelmasarja lähetettiin ensimmäisen kerran YLE Teemalla syksyllä 2008. Keväällä 2010 ohjelma nähdään uusintana.

Sivu sisältää paljon laulamisen perusteisiin liittyvää tietomateriaalia ja sitä voi käyttää oman laulunopiskelun tukena.


Sarjan jaksotiedot

YLE Areena - Katso ja kuuntele

YLE Areena


Katso Kuoroon! YLE Areenasta.

Ohjelma on katsottavissa 7 vrk lähetyspäivästä lähtien.