yle.fi

Ryhti ja hengitys

Hyvä ryhti on luonnollinen. Seiso suorana ja tunne pitkä niska, ylpeä ja avoin ylärintakehä. Alaselkä tuntuu leveältä ja häntäluu on eteenpäin. Kuvittele, että tukiranka lepää lantion päällä. Tarkastele ryhtiäsi kokovartalopeilistä.


Lauluharjoittelu on aina parasta tehdä seisten, mutta jos istut esim. kuoroharjoituksessa, muista hyvä ryhti myös silloin! Istu tuolin etureunalla ja pidä selkä suorana.

Hengitys

Kokeile seuraavaa harjoitusta:
Puhalla kaikki ilmat ulos. Sitten päästä ilma sisään ja rentouta alavatsa. Tunnustele samalla käsilläsi miten vyötärö ja kyljet leviävät, kun ilma tulee sisään. Laulaessa voit kuvitella nojaavasi tähän leviämisen tunteeseen. Tämä on (yksinkertaistettuna) laulajan ”tuki”.

Älä hauko liikaa ilmaa, vaan pysy rentona. Tunne, kuinka rintakehä on auki ja hartiat pysyvät alhaalla. Mielikuvana ilma ”menee vyötärölle ja vatsanpohjaan”, yhtä syvälle kuin spontaanissa naurussa tai itkussa.

Hengitysohjeet / Tuuli Lindeberg

>Katso video hengityksestä

 

 

 

>Siirry ääniharjoituksiin

Lähetä linkki

Esitysaika

Kuoroon! -sivusto on perustettu Kuoroon! -ohjelmasarjaa varten. Ohjelmasarja lähetettiin ensimmäisen kerran YLE Teemalla syksyllä 2008. Keväällä 2010 ohjelma nähdään uusintana.

Sivu sisältää paljon laulamisen perusteisiin liittyvää tietomateriaalia ja sitä voi käyttää oman laulunopiskelun tukena.


Sarjan jaksotiedot

YLE Areena - Katso ja kuuntele

YLE Areena


Katso Kuoroon! YLE Areenasta.

Ohjelma on katsottavissa 7 vrk lähetyspäivästä lähtien.