yle.fi

Miten laulusta syntyy tulkinta?

Uuden laulun opettelussa on monta vaihetta; on opiskeltava rytmi, melodia, nuottimerkinnät, tekstin sisältö (ja vieraskielisissä lauluissa myös ääntämys) ja  fraseeraus.

Tekstianalyysi
Lue laulun teksti läpi useita kertoja ja mieti, mitä ajatuksia teksti herättää sinussa. Jos teksti on vieraskielinen, käännä teksti sanatarkasti omalle kielellesi. Mieti, mitä tekstin kirjoittaja ja säveltäjä ovat halunneet tekstillä ja musiikilla sanoa. Mitä Sinä haluat painottaa tekstin sanomassa? Onko tekstissä merkittäviä käänteitä, ristiriitoja, mikä muuttuu tarinan aikana? Mikä on tekstin yleistunnelma (ilo, suru, onni, kaipaus, viha, juhlallisuus, uhma...)? Kehittele itsellesi kehystarina; mitä on tapahtunut ennen laulun alkua, mitä tapahtuu sen jälkeen?

Tulkinnan rakentaminen
Miten Sinä voit esittäjänä välittää yleisölle oman käsityksesi tekstin ja musiikin tapahtumista? Kerro tarinaa, liioittele vastakohtia, tempaa yleisö mukaasi! Tunne tekstin tunteet omassa vatsanpohjassasi. Mieti, kenelle kuvitteelliselle hahmolle laulat.

Esiintymisjännitys-mentaaliharjoittelu
Kuvittele mielessäsi itsesi jännittävään esiintymistilanteeseen monta kertaa, jo useita päiviä ennen oikeaa esiintymistä. Missä jännitys tuntuu kehossa? Anna jännityksen mielessäsi tulla kehoon ja hengittele se sitten pois. Anna itsellesi lupa jännittää. Mikä on oikeastaan kauheinta, mitä voisi tapahtua esiintymistilanteessa?

Katso videot, jossa Juha Virtanen ja Tuomo Kouhia rakentavat tulkintaa Anna-Maria Kähärän kappaleesta Suru.

>Video 1
>Video 2
>Video 3

 

 

>Video 1
>Video 2

 

 

Nyt voit harjoitella itse:
>Laulukone

Lähetä linkki

Esitysaika

Kuoroon! -sivusto on perustettu Kuoroon! -ohjelmasarjaa varten. Ohjelmasarja lähetettiin ensimmäisen kerran YLE Teemalla syksyllä 2008. Keväällä 2010 ohjelma nähdään uusintana.

Sivu sisältää paljon laulamisen perusteisiin liittyvää tietomateriaalia ja sitä voi käyttää oman laulunopiskelun tukena.


Sarjan jaksotiedot

YLE Areena - Katso ja kuuntele

YLE Areena


Katso Kuoroon! YLE Areenasta.

Ohjelma on katsottavissa 7 vrk lähetyspäivästä lähtien.