Teemalauantai

Takaisin

4.7. Teemalauantai: Manhattanin yöelämää

Lauantaina 4.7.2009 klo 21.00

Toots/YLE

Heinäkuun ensimmäinen Teemalauantai vie katsojat Manhattanin yöelämän ytimeen ja parhaisiin pöytiin tähtien, julkkisten ja mafiapomojen seuraan.

Illan aloittaa urbaanin elokuvan klassikko Menestyksen huuma (Sweet Smell of Success, USA 1957), jossa tarkastellaan Manhattanin yöelämän pimeämpää puolta.
Skottiohjaaja Alexander Mackendrickin ensimmäinen Amerikassa tekemä elokuva on myöhempien aikojen film noiria, kitkerä satiiri korruptiosta, julkisuudesta ja vallankäytöstä, jolla luodaan ja tuhotaan ihmisten kohtaloita.
Tiivistunnelmaisen elokuvan pääosaa, läpeensä kyynistä lehtikolumnistia J.J. Hunseckeriä esittää Burt Lancaster. Moraalittomuudessa hänen kanssaan kilpailee Tony Curtisin näyttelemä pr-mies Sidney Falco. Muissa tärkeissä rooleissa ovat Susan Harrison ja Martin Milner.
Musiikin sävelsi Elmer Bernstein, ja terävän dialogin kirjoittivat Ernest Lehman ja Clifford Odets.

Yksi Menestyksen huuman tapahtumapaikoista on Toots Shor Restaurant. Teemaillan päättävä Toots (Toots, USA 2007, 85 min.) on pitkä dokumentti tästä New Yorkin legendaarisesta ravintolasta. Siellä viihtyivät lehtimiehet, urheilijat, näyttelijät, poliitikot, lakimiehet ja gangsterit.
Manhattanin läntisellä 51. kadulla sijainneen ravintolan omistaja Bernard "Toots" Shor (1903-1997) kaveerasi yhtä luontevasti tähtien kuin mafiosojen kanssa. Toots Shor Restaurantin kanta-asiakkaita olivat muun muassa Joe DiMaggio, Jackie Gleason, Frank Sinatra, Judy Garland, Marilyn Monroe, Orson Welles ja Ernest Hemingway. Vuonna 1940 avatun ravintolan kulta-aikaa oli 1940-50-luku.
Menestystä seurasi alamäki: Toots kuoli rahattomana vuonna 1977.
Viihdyttävän dokumentin on ohjannut Tootsin lapsenlapsi Kristi Jacobson.

21.00 Menestyksen huuma (Sweet Smell of Success, USA 1957, 93 min.)
22.33 Toots (Toots, USA 2007, 85 min.)

Takaisin

Lauantai-illan huumaa YLE Teeman tapaan: syvyyttä ja korkeutta, tunnetta ja tietoa, dokumenttia ja elokuvaa - siis kokonaisia elämyksiä!
Teemalauantai koostuu yleensä elokuvasta ja sen teemaa syventävästä dokumentista, tai päinvastoin. Ohjelmat ruokkivat toisiaan, 1 + 1 on enemmän kuin 2.