Teemalauantai

Takaisin

29.8. Teemalauantai: Stanley Kubrick

Lauantaina 29.8.2009 klo 21.00

Salaperäisen mestariohjaajan salaiset kansiot aukeavat! Kubrick-teemaillan aloittaa dokumentti Stanley Kubrickin laatikot. Illan päättää Kubrickin mestariteos Tri Outolempi, musta komedia kylmästä sodasta ja ydinpommista.

Stanley Kubrickin (1928-1999) jäämistöön kuuluu yli tuhat laatikkoa, joihin hän säilöi kaiken elokuviensa tekoon liittyneen materiaalin. Omissa oloissaan viihtyneen Kubrickin kuoltua toimittaja ja Kubrick-fani Jon Ronson sai luvan perehtyä näiden laatikoiden salaisuuksiin Kubrickin maatilalla Hertfordshiressa. Suurin osa avataan nyt ensimmäistä kertaa. Mitä salaisuuksia Kubrickista ja tämän elokuvista laatikot paljastavat?
Laatikoista löytyy kiehtovia yksityiskohtia Kubrickin mestariteosten tekovaiheista, hylättyjen projektien esitutkintamateriaalia, tarkasti arkistoituja fanikirjeitä sekä muun muassa millimetrimitalla tutkittuja elokuvailmoituksia ympäri maailmaa (myös Hohdon sanomalehtimainos Suomesta vilahtaa kuvissa). Julkisuutta ja kuvia karttanut Kubrick itse nähdään muun muassa Full Metal Jacketin kuvauksissa ja Griffith-palkinnon nauhoitetussa kitospuheessa muutama kuukausi ennen kuolemaansa.
Dokumentissa haastatellaan Kubrickin perhettä ja työtovereita. He puhuvat niin Kubrickin täydellisyydentavoittelusta kuin masennuksesta, kun tarpeeksi innostavaa projektia ei viimeisinä vuosikymmeninä tuntunut löytyvän. Mukana on hyviä näytteitä Kubrickin elokuvista.
Ronson pohtii myös sitä, voiko Kubrickia ja tämän hulluutta lähentelevää perfektionismia ymmärtää näitä laatikoita tutkimalla.
Kubrickin laatikot on nyt arkistoitu Lontoon yliopistoon.

Tri Outolempi / YLEIllan elokuva Tri. Outolempi valitaan jatkuvasti maailman parhaiden elokuvien listoille. Stanley Kubrickin ohjaaman mustan satiirin koko nimi on Tri. Outolempi, eli: Kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb). Elokuva oli tiukasti ajan hermolla paitsi kylmän sodan myös yleisen paranoian ja pelon kuvauksena: ensi-illan piti olla 22.11.1963, mutta se siirrettiin seuraavaan vuoteen John F. Kennedyn murhan takia.
Tarina alkaa, kun seonnut amerikkalainen kenraali lähettää pommikoneet kohti Neuvostoliittoa. Käynnistyy absurdi poliittinen peli, jossa kylmä sota muuttuu todella kuumaksi vastapuolen paljastaessa kauhun tasapainoa ylläpitävän salaisen aseensa: tuomiopäivän koneen.
Tri. Outolempi on komedia, jossa kuvataan selväjärkisesti pähkähulluksi tullutta maailmaa. Ensi-illan aikaan sitä pidettiin sairaana pilana, nyt se on visionäärinen klassikko, jonka loppukohtaus on unohtumaton.
Mustavalkoisen elokuvan lavasteista muistetaan pommikoneen ohjaamon lisäksi erityisesti Valkoisen talon "war room" eli komentokeskus.
Näyttelijä Peter Sellersillä on elokuvassa peräti kolme roolia, legendaarisimpana nimihenkilö tohtori Outolempi, jolla on vaikeuksia tekokätensä kurissa pitämisessä. Muissa tärkeissä osissa nähdään George C. Scott, Sterling Hayden ja Slim Pickens.

klo 21.00 Stanley Kubrickin laatikot (Stanley Kubrick's Boxes, 2008)
klo 21.45 Tri. Outolempi (Dr. Strangelove, 1964)

Takaisin

Lauantai-illan huumaa YLE Teeman tapaan: syvyyttä ja korkeutta, tunnetta ja tietoa, dokumenttia ja elokuvaa - siis kokonaisia elämyksiä!
Teemalauantai koostuu yleensä elokuvasta ja sen teemaa syventävästä dokumentista, tai päinvastoin. Ohjelmat ruokkivat toisiaan, 1 + 1 on enemmän kuin 2.