Teemalauantai

Takaisin

12.9. Teemalauantai: Elia Kazan 100 vuotta

Lauantaina 12.9.2009 klo 21.00

Alaston satama, YLE

Amerikkalaisen elokuvan tärkeimpiin tekijöihin kuuluneen Elia Kazanin syntymästä on kulunut sata vuotta 7.9.2009. Teemalauantai juhlistaa merkkipäivää elokuvalla ja dokumentilla, joissa kummassakin käsitellään samaa ilmiantamisen teemaa, joka varjosti Kazanin elämää loppuun asti. Kuka on synnitön, kuka heittää ensimmäisen kiven?

Teemaillan aloittava Alaston satama (On the Waterfront, 1954) on Kazanin ylistetyin ja palkituin ohjaus. Elokuva kertoo New Jerseyn satamatyöläisistä, ay-johtajista ja murhiin paisuvista laittomuuksista.
Marlon Brando loistaa pääosassa. Hän esittää entistä nyrkkeilijää, nujerrettua satamatyöläistä Terry Malloyta, joka nousee satamaa hallitsevia gangstereita mutta samalla myös omiaan vastaan. Muissa tärkeissä rooleissa nähdään heinäkuussa kuollut Karl Malden, Rod Steiger, Lee J. Cobb ja Eva Marie Saint.
Alastoman sataman musiikin sävelsi Leonard Bernstein. Se oli maestron ainoa elokuvascore - West Side Story (joka esitetään Teemaillassa 3.10.) kun sävellettiin alun perin näyttämölle.
Alaston satama keräsi peräti kahdeksan Oscar-patsasta, muun muassa parhaasta elokuvasta, parhaasta ohjauksesta sekä tietysti Brandolle parhaasta miespääosasta.

Alaston satama oli ensimmäinen elokuva, jonka Kazan ohjasi sen jälkeen kun oli nimennyt ystäviään kommunisteiksi epäamerikkalaista toimintaa tutkineen komission HUAC:in edessä. Kazan pelasti näin oman uransa. Näistä vaiheista kertoo elokuvan jälkeen nähtävä dokumentti Kukaan ei ole synnitön (None without Sin).
Kukaan ei ole synnitön tutkii Kazanin ja kirjailija Arthur Millerin yhteen kietoutuneita kohtaloita vuonna 1952, kun kommunistivaino eli vasemmistomielisten taiteilijoiden kirjaaminen mustalle listalle oli huipussaan Hollywoodissa. Mustalle listalle joutuminen merkitsi käytännössä uran loppua Amerikassa.
Kazan ja Miller olivat läheisiä ystäviä, jotka olivat tehneet yhteistyötä Broadwaylla muun muassa Millerin näytelmässä Kauppamatkustajan kuolema. Kazanin ilmianto mursi tämän ystävyyden.
"Nimien nimeäminen" synkensi Kazanin mainetta tämän kuolemaan asti. Kun Kazan sai Oscarin elämäntyöstään vuonna 1999, tv-kamerat poimivat gaalayleisöstä Hollywood-tähtiä, jotka istuivat paikallaan taputtamatta. Petoksen, ilmiannon ja syyllisyyden teemat kulkivat punaisena lankana miltei kaikissa Kazanin töissä.
Dokumentin on ohjannut Michael Epstein vuonna 2003. Se on osa PBS:n American Masters -sarjaa.

klo 21.00 Alaston satama (On the Waterfront, 1954). 104 min.
klo 22.40 Kukaan ei ole synnitön (None Without Sin, 2003). 115 min.

Takaisin

Lauantai-illan huumaa YLE Teeman tapaan: syvyyttä ja korkeutta, tunnetta ja tietoa, dokumenttia ja elokuvaa - siis kokonaisia elämyksiä!
Teemalauantai koostuu yleensä elokuvasta ja sen teemaa syventävästä dokumentista, tai päinvastoin. Ohjelmat ruokkivat toisiaan, 1 + 1 on enemmän kuin 2.