Teemalauantai

Takaisin

20.6. Teemalauantai: Kalle Holmberg 70 v.

Lauantaina 20.6.2009 klo 21.00

YLE Kuvapalvelu/Vesa-Matti Loiri ja Kalle Holmberg, Saaren vangit
Suomalaisen teatterin entinen vallankumouksellinen, nykyinen grand old man Kalle Holmberg täyttää 70 vuotta sunnuntaina 21.6.2009. Juhannuksen Teemalauantai esittää juhlan kunniaksi uuden henkilökuvan Kalle Holmbergista sekä palaa aikaan, jolloin teatteri muutti maailmaa.

Ytimekkäästi nimetty Kalle Holmberg on Tarleena Sammalkorven toimittama ja Atro Lahtelan ohjaama tuore dokumentti karismaattisesta teatterimiehestä.

"Ilmaisen itseäni liikkeestä käsin, jäsennän jaloilla."
Kalle Holmbergin puhe ei pysy aloillaan. Hän on liikkeessä kohti nuoruusvuosia, kohti luostaria, kohti kipeitten kilvoittelujen muistoja - ja tietysti kohti teatteria!
Kotikaduilta ja lähirannoilta siintelee Suomen hevosen ja kuplettien aikakausi, lapsuuden Mikkeli. Kalle Holmberg kertoo, mikä hänet veti teatteriin ja minkälainen on se Suomi, jonka kertomuksista rakentui kokonainen ura suomalaisessa teatterissa. Entä minkälaisia olivat teatterin tarinat, joihin ohjaaja sovittautui?
Absurdi nauru kaikuu syvältä markkinatelttojen ajoista kansallisille estradeille!

Dokumenttia seuraa kappale suomalaista teatterihistoriaa, poleeminen Saaren vangit vuodelta 1970. Ylikansallisten yritysten ja Yhdysvaltain riistopolitiikkaa sekä kehitysmaiden ahdinkoa käsitellyt esitys tunnetaan myös nimellä Lautasellinen Guatemalan verta. Se sai ensiesityksensä Jyväskylän kesässä 1969 ja taltioitiin marraskuussa.
Kalle Holmbergin ohella Saaren vankeja olivat luomassa Kaj Chydenius, Kaisa Korhonen, Ritva Holmberg ja Måns Hedström. Sen unohtumattomimpiin hetkiin kuuluu Holmbergin ja Chydeniuksen esittämä Kehitysapu go-go. Muut esiintyjät olivat Kristiina Halkola, Kari Franck, Tuula Nyman, Olavi Ahonen, Tarmo Manni, Jukka Sipilä ja riistäjäliikemiestä esittänyt Esko Salminen.

Klo 21.00 Kalle Holmberg
Klo 21.58 Saaren vangit

Takaisin

Teemalauantait ovat ajatuksella koottuja kokonaisuuksia. Yleensä ilta koostuu dokumentista ja sen teemaa syventävästä elokuvasta. Dokumentit ja elokuvat muodosta-
vat yhdessä paketin, joka on enem-
män kuin osiensa summa.

Kalle Holmberg Elävässä arkistossa