Teemalauantai

Takaisin

18.7. Teemalauantai: Matkalla Kuuhun 1969

Lauantaina 18.7.2009 klo 21.00

YLE/Kuustudio

Missä olit 40 vuotta sitten, kun Neil Armstrong astui pienen askelen ihmiselle, mutta suuren harppauksen ihmiskunnalle? Olitpa nukkumassa, mökillä ilman televisiota tai vielä syntymätön, nyt sinulla on mahdollisuus kokea uudelleen nuo ihmiskunnan suuret hetket!
Heinäkuisessa, koko yön kestävässä Teemalauantaissa päästään seuraamaan Kuun valloitusta aitiopaikalta.

Ensin nähdään ranskalaisen Arkistojen salat -ohjelmasarjan jakso Suora lähetys Kuusta, jossa käydään läpi Apollo 11:n historiallista tv-lähetystä Kuusta aamuyöllä 21.7.1969.

Sen jälkeen seurataan tuon tv-lähetyksen jännittäviä vaiheita mainiossa tosipohjaisessa elokuvassa Kuuma linkki Kuuhun (The Dish, Australia 2001). Elokuva paljastaa, että Neil Armstrongin askeleet välitti Kuusta Maan asukkaiden nähtäväksi Australian takamailla sijaitseva radioteleskooppi. Parkesin observatorion teknikot ja nörttitiedemiehet pelastivat historiallisten kuvien lähetyksen Maahan, vaikka NASA otti kaiken kunnian itselleen.
Elokuvan on ohjannut Rob Sitch, ja pääosissa ovat Sam Neill, Patrick Warburton, Roy Billing ja Kevin Harrington.

Kokonaisuus huipentuu kuusituntiseen Kuustudioon vuodelta 1969. Se on tärkeä kappale suomalaista televisiohistoriaa.
Pasilaan rakennetussa, Kuun maisemia muistuttaneessa studiossa jännitettiin ja kommentoitiin suomalaisten asiantuntijoiden kanssa Apollo 11:n kuulennon vaiheita reaaliajassa. Ihmisen ensiaskelia Kuun pinnalla odotettiin ja seurattiin viiden ja puolen tunnin ohjelmamaratonissa 21. heinäkuuta 1969.
Lähetys alkoi aamuyöstä kello 2.10, ja Kuun pinnalle astuttiin lopulta kello 4.56 Suomen aikaa. Ralf Fribergin vetämässä kuupaneelissa keskustelivat muun muassa Pertti Jotuni, Börje Hjelm, Teppo J. Suonperä, Martti Tiuri ja Birger Wiik. Toimittajina Kuustudiossa olivat Yrjö Länsipuro, Erkki Toivanen, Jan Torvalds sekä Houstonin avaruuskeskuksesta raportoinut Pasi Rutanen.

21.00 Arkistojen salat: Suora lähetys Kuusta (2008)
21.26 Kuuma linkki Kuuhun (2001)
23.02 Kuustudio (1969)

Kuustudio uusitaan legendaarisen kuukävelyn 40-vuotispäivänä tiistaiaamuna 21.7.

YLE Teeman Kuuviikko jatkuu Tiedetorstaissa 23.7. Ajassa siirrytään samalla 50 vuotta eteenpäin: nyt ollaan matkalla Kuuhun vuonna 2019.

Takaisin

Lauantai-illan huumaa YLE Teeman tapaan: syvyyttä ja korkeutta, tunnetta ja tietoa, dokumenttia ja elokuvaa - siis kokonaisia elämyksiä!
Teemalauantai koostuu yleensä elokuvasta ja sen teemaa syventävästä dokumentista, tai päinvastoin. Ohjelmat ruokkivat toisiaan, 1 + 1 on enemmän kuin 2.

Muistikuvaputki-sarjan nettisivuilla katsojat muistelevat Suomen television historiaa ja tietysti myös Kuustudiota.
>Muistikuvaputki: muistoja Kuustudiosta

Kesällä 1969 maailma eli historiallisia hetkiä, kun Yhdysvallat valmistautui kautta aikain ensimmäiseen kuukävelyyn.
>Kuustudio

Hela Finlands befolkning sitter och väntar med spänning på månlandningen, tillsammans med Juhani Westman i radio och månstudion i TV.
>Månpromenaden