Teemalauantai

Takaisin

27.6. Teemalauantai: Teema Pride 2
Homoelokuvan historia ja Brokeback Mountain

Lauantaina 27.6.2009 klo 21.00

YLE Kuvapalvelu/Brokeback Mountain, Heath Ledger ja Jake Gyllenhaal

Teema Priden toisessa teemaillassa perehdytään homoelokuvan ja homojen vapautumisen historiaan sekä viime vuosien komeimpiin rakkauselokuviin kuuluvaan Brokeback Mountainiin.

Homoelokuvan historia (Schau mir in die Augen, Kleiner, Saksa 2007) on viihdyttävä ja vauhdikas gay- eli homoelokuvan historiikki. André Schäferin ohjaaman dokumentin punaisena lankana kulkee homojen ja homoelokuvan vähittäinen vapautuminen ja tulo ulos kaapista. Gay-elokuva ei enää ole marginaalissa, vaan siitä on tullut osa elokuvan valtavirtaa.
Dokumentin saksalainen ja englantilainen nimi viittaavat Casablanca-elokuvan kuuluisaan repliikkiin, jonka sukupuoliroolit on vaihdettu: "Here's looking at you, boy!"
Vapautumisen historia alkaa 1970-luvulta, ja sen taustana ovat Stonewallin, Harvey Milkin, Rainer Werner Fassbinderin ja aids-hysterian ajat. Elokuvista esillä ovat muun muassa Parting Glances, Poikien pesula, My Own Private Idaho, Orlando, Go Fish, Priscilla - aavikon kuningatar ja Fucking Åmål. Runsaita filminäytteitä höystävät Stephen Fryn, Stephen Frearsin, John Watersin, Tilda Swintonin, Rosa von Praunheimin, Patrice Chéreaun, François Ozonin, Udo Kierin ja Gus Van Santin haastattelut.
Homoelokuvan vapautumiskertomus huipentuu dokumentissa elokuvaan Brokeback Mountain.

Brokeback Mountain (USA 2005) kertoo kahden cowboyn kielletystä rakkaustarinasta, joka kestää läpi vuosien. Wyomingin ja Texasin lakeuksilla kuvatun elokuvan pääosissa ovat Heath Ledger ja Jake Gyllenhaal. Tarinan naisia esittävät Michelle Williams ja Anne Hathaway. E. Annie Proulxin novelliin perustuvan elokuvan on ohjannut Ang Lee.
Brokeback Mountain on 2000-luvun suuria rakkaustarinoita. Se palkittiin vuonna 2006 kolmella Oscarilla: parhaasta ohjauksesta, käsikirjoituksesta ja musiikista.

Klo 21.00 Homoelokuvan historia (60 min.)
Klo 22.00 Brokeback Mountain (129 min.)

(Teemaillassa esitetään Homoelokuvan historia -dokumentista tunnin mittainen versio. Perusteellisempi 90-minuuttinen versio esitetään YLE Teemalla keskiviikkona 15.7.)

Takaisin

Teemalauantait ovat ajatuksella koottuja kokonaisuuksia. Yleensä ilta koostuu dokumentista ja sen teemaa syventävästä elokuvasta. Dokumentit ja elokuvat muodosta-
vat yhdessä paketin, joka on enem-
män kuin osiensa summa.

Brokeback Mountain Wikipediassa

Helsinki Pride 22.-28.6.2009YLEn
Teema Pride -ohjelmisto