Ke 05.06.2013 @ 13:59Päivi Leino

Aito, oikea kylämaisema

 

Kun ajattelet kylämaisemaa, mitä näet mielessäsi? Näkyykö kuvassa peltoa tai niitty? Onko sen takana järvi tai metsää? Onko mukana punainen aitta tai tupa, joka näkyy koivunoksan takana?

Olisiko sinun kylämaisemassasi tilaa tehtaalle? Ei millekään pikkupajalle, vaan valtavalle tehdasalueelle isoine rakennelmineen? Sellainen on osa Iso-Vimman kylämaisemaa Säkylässä. Kylällä toimii Suomen ainut sokeritehdas ja lisäksi siellä mm. pakastetaan vihanneksia suomalaisiin ruokapöytiin. Tehdas tietää töitä kyläläisille.

Näkyykö sinun mielikuvassasi valtatie? Sodankylän Sattasen halkaisee Valtatie 4 Rovaniemeltä kohti pohjoista. Sitä pitkin kulkevat päivittäin muun muassa Kevitsan kaivoksella töissä kulkevat sattaslaiset.

Suomalainen kylämaisema on muutakin kuin mansikkamaita, kuten Kalkkisissa, hiekkatietä, kuten Piojärvellä, järvenselkää, kuten Jänkäsalossa tai polveilevaa peltomaata kuten Luomassa. Maaseutu ei ole 50 vuotta vanha kotimainen elokuva kansallisromanttisine näkymineen. Tai on se sitäkin, mutta se myös muuttuu ajan myötä. Onneksi, sillä se on merkki elävyydestä. Ulkoilmamuseolla on paikkansa, mutta koko maaseutua ei sellaiseksi kannata pakastaa.    

0 kommenttia

Kylillä

Kylillä-kesäsarja ravistelee ennakkoluuloja kuihtuvista kylistä, joista pakenee jokainen siihen suinkin kykenevä. Kaikki työt eivät olekaan siirtyneet kaupunkiin kymmenien kilometrien päähän, eikä työ maalla enää tarkoita pelkästään maanviljelystä ja karjanhoitoa. Kyläkauppiaana, opettajana, lossikuskina, riistalintutarhurina tai vaikkapa pontikkaa laillisesti tiputtamalla elätetään perhettä. 

Blogissa toimittaja Päivi Leinon tuumailuja kyläreissuilta.