Ke 05.06.2013 @ 14:04Päivi Leino

Lähettäisitkö kaverisi teuraaksi?

 

Lampaat ovat Asko Koivun elinkeino. Leipää tulee, kun lammas lähtee teuraaksi ja sieltä herkkusuille. Mutta leipä lienee tiukassa, jos nimeltä tuntemiaan ja rapsutuksista tykkääviä työkavereita ei raaski saattaa matkalle kohti teurastamoa. Nimen Asko Koivu antaa niille lampaille, jotka itse hakeutuvat ihmisen seuraan. Lampaita ei voi kesyttää, ne tekevät päätöksen itse.

 

Kun karjatilallinen pitää eläimiä kavereinaan, hän pitää niistä varmasti hyvää huolta. Asko Koivulle lampaat eivät ole anonyymeja liha- ja villavarastoja. Hän todella pitää niistä. Mutta seuraako siitä hankaluuksia?

 

Marketissa asioiva ruuanlaittaja pääsee helpolla. Tipu on valmiiksi suikaloituna ja possu valmiiksi jauhettuna, tonnikala hiutaleina purkissa ja nauta paistina lihatiskillä. Toisaalta ymmärrän hyvin niitä periaatteen ihmisiä, jotka ajattelevat, että jos haluat syödä eläimiä, kasvatat ne itse. Kukapa Sylvin pistäisi pataan? Tai Vaniljan?

0 kommenttia

Kylillä

Kylillä-kesäsarja ravistelee ennakkoluuloja kuihtuvista kylistä, joista pakenee jokainen siihen suinkin kykenevä. Kaikki työt eivät olekaan siirtyneet kaupunkiin kymmenien kilometrien päähän, eikä työ maalla enää tarkoita pelkästään maanviljelystä ja karjanhoitoa. Kyläkauppiaana, opettajana, lossikuskina, riistalintutarhurina tai vaikkapa pontikkaa laillisesti tiputtamalla elätetään perhettä. 

Blogissa toimittaja Päivi Leinon tuumailuja kyläreissuilta.