Ke 05.06.2013 @ 14:11Päivi Leino

Lupsakka savolainen kalaostoksilla - hämäläinen ei ehtinytkään

 

 

Kalakauppias Heikki Kutvonen näkee työssään ihmisiä eri puolilta Suomea. Varsinkin Savonlinnan oopperajuhlien aikaan, kun kalaa myydään kaupungin torilla koko heinäkuun, hän saa varsin kattavan kuvan eri suunnilta tulevista ihmisistä.

 

”Savolaisia sanotaan lupsakoiksi, ja niinhän me olemme,” sanoo Saimaan rannalla asustava Heikki Kutvonen. ”Karjalaiset ovat myös avoimia ja mukavia ihmisiä. Heidän kanssaan ei tule ongelmia. Pohjalaisia käy vähemmän, ja jos tori on muutaman tunnin auki, niin hämäläiset eivät edes ehdi ostaa mitään, vaan miettivät vielä”, Kutvonen nauraa.

 

Ihan kokonaan ei hänen yleistyksiään kyetä kiistämään. Itä- ja länsisuomalaisten väitetään geneettisesti eroavan toisistaan enemmän kuin englantilaiset saksalaisista. Murre on erilaista, mutta myös mentaliteetti. Vai väittääkö joku, ettei esimerkiksi eteläpohjalainen ole ihan omanlaisensa ihmisrotu?

 

Kansatietelijä Kustaa Vilkuna on jaotellut suomalaiset kuuteen eri heimoon: varsinaissuomalaisiin, hämäläisiin, karjalaisiin, savolaisiin, pohjalaisiin ja lappalaisiin. Nykyään heimot ovat jo pitkälti sekoittuneet, kun ihmiset ovat muuttaneet pois synnyinseuduiltaan. Mutta silti väitän, että ihmiset eri puolilla Suomea ovat erilaisia. Sen voi helposti huomata vaikka kuuntelemalla Yle Areenasta useamman Kylillä-jakson peräkkäin. Missä sinusta on kotoisaa?

1 kommentti

Erinomainen koste kolmesta eri ihmisestä sekä heidän työstään / kotikylästään,,,tämän on parasta Päivi Leinoa. Oli todella mukavaa kuunnella . Hyvä Päivi

Kylillä

Kylillä-kesäsarja ravistelee ennakkoluuloja kuihtuvista kylistä, joista pakenee jokainen siihen suinkin kykenevä. Kaikki työt eivät olekaan siirtyneet kaupunkiin kymmenien kilometrien päähän, eikä työ maalla enää tarkoita pelkästään maanviljelystä ja karjanhoitoa. Kyläkauppiaana, opettajana, lossikuskina, riistalintutarhurina tai vaikkapa pontikkaa laillisesti tiputtamalla elätetään perhettä. 

Blogissa toimittaja Päivi Leinon tuumailuja kyläreissuilta.